Efectul Schengen: tot mai mulți români își cumpără case în Ungaria, iar ungurii vin la cumpărături în România
Aderarea României în Spațiul Schengen și cu granițele terestre crește atractivitatea localităților aflate în apropierea graniței româno-ungare, unde și așa, în ultimii ani, numeroși români si-au cumpărat case. Asta, în condițiile în care în țara vecină prețurile caselor sunt mult sub prețurile din România. La rândul lor, ungurii vin acum în număr și mai mare la magazinele din România, de unde își fac cumpărăturile la prețuri mult mai avantajoase decât în țara lor.
Potrivit Krónika Online, publicație citată de hotnews.ro, la Bătania, fiecare a doua casă este cumpărată de români. Un localnic de origine română care locuiește în acest oraș a încărcat pe Facebook un videoclip despre faptul că tocmai trece cu maşina pe strada principală a orășelului din județul Békés, și a scris sub videoclip: „Locuiesc în oraşul Battonya și sunt foarte fericit. Plătesc mai puţin pentru întreţinere decât la Arad, iar localnici sunt oameni curaţi, liniştiţi şi amabili”.
Comparativ cu Aradul, prețurile caselor sunt mult mai mici, la fel și cel al utilităților. În plus, Aradul și Timișoara, sunt relativ aproape și se poate face naveta, acum fără a mai pierde timpul la controalele de la punctele de trecere a frontierei.
Krónika Online a amintit că achiziția de imobile la Battonya de către locuitorii din România a început în a doua jumătate a anului 2006, după ce a devenit cert că România va deveni membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007 şi trecerea graniţei va fi mult mai uşoară. În comparație cu prețurile imobiliare în creștere în Arad, la vremea aceea, o casă la Battonya putea fi cumpărată cu 3-5 mii de euro, iar la un preţ de două ori mai mare cumpărătorul putea obţine o adevărată vilă, dacă mai avea bani pe contul său bancar din prețul apartamentului de bloc vândut la Arad.
Unii s-au mutat definitiv la Bătania, dar au continuat să facă naveta la Arad (sau în împrejurimi) pentru a merge la muncă, în timp ce pentru alții proprietatea de la Battonya este o casă de weekend, iar o altă categorie a fost formată din cei care și-au cumpărat mai multe case, în scop de investiţii.
În prezent, la Bătania locuiesc 800-850 de familii care s-au mutat din România, dintre care majoritatea fac naveta în continuare la Arad la muncă, a declarat pentru Krónika Online István Fifa, agent imobiliar. Potrivit acestuia, preţurile variază în prezent de la 12.000 de euro la 110.000 de euro, dar, în general, au crescut cu 25 la sută „la vestea Schengen” și după estimările sale, creșterea ar putea ajunge până la 50 la sută până la sfârșitul anului. Dar şi aşa, se mai găsesc case ieftine: ceea ce costă 15 mii de euro pe partea ungară, este la 35 de mii de euro la cinci kilometri distanță, pe partea românească a graniței, la Turnu, judeţul Arad.
Intrați AICI pentru detalii.
Imobile puse în vânzare
De asemenea, cei care doresc să-și întemeieze o mică afacere în agricultură, pot achiziționa o fermă care este pusă în vânzare la Bătania. Ferma este situată la 5 km de granița cu România, se întinde pe o suprafață de 5.755 mp, din care 1 108 mp fermă și 4 647 mp teren agricol, având o casă din văiugă de 80 mp și o clădire din beton de 120 mp, dar și o bucătărie de vară și 50 de pomi fructiferi. În ceea ce privește prețul, acesta este de 23.000 euro. În aceeași ordine de idei mai trebuie spus că tot în Bătania, un loc de casă de 400 mp este scos la vânzare cu 2.800 de euro, iar un teren mai mare, de 8.300 mp, cu o deschidere de 40 m și toate utilitățile, este scos la vânzare cu 15.355 euro.
Cumpărături la jumătate de preț
Pe de altă parte, ungurii care locuiesc în apropiere graniței vin acum în număr și mai mare să-și facă cumpărăturile în România. „Economisim mult, pentru că inflația e mare în Ungaria, prețurile sunt mai mari la noi. Economisim mai multe mii de forinți într-o lună”, a spus un ungur venit la cumpărături în România, scrie libertatea.ro.
Cartofii albi și ceapa sunt cu peste un leu mai ieftini per kilogram în România. Cea mai mare economie se face la uleiul de floarea-soarelui, care este cu aproape trei lei mai puțin per litru în țara noastră. De la carne, legume, ulei sau produse de igienă, toate sunt mai ieftine la noi. „Sunt aproape la jumătate de preț produsele, cum să nu merite?!”, susține un alt cumpărător venit din Ungaria.
Intrați AICI pentru detalii.