Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aderarea la Spațiul Schengen are și efecte adverse în localitățile de graniță: la Nădlac, micile afaceri sunt lovite din plin și vor dispărea zeci de locuri de muncă

Fără discuție, intrarea României în Spațiul Schengen reprezintă un mare câștig, atât din punct de vedere economic, prin eliminarea timpilor morți cauzați de cozile din vămi, atunci când ne referim la circulația mărfurilor, dar și din punctul de vedere al persoanelor care trec granița din diverse motive și nu mai pierd zeci de minute sau ore în șir în fostele vămi.

Aderarea la Spațiul Schengen are și efecte adverse în localitățile de graniță: la Nădlac, micile afaceri sunt lovite din plin și vor dispărea zeci de locuri de muncă
Comentează

Mai mult, vă informam recent că aderarea României în Spațiul Schengen crește atractivitatea localităților aflate în apropierea graniței româno-ungare, unde și așa, în ultimii ani, numeroși români si-au cumpărat case. Asta, în condițiile în care în țara vecină prețurile imobilelor sunt mult sub prețurile din România.

Pe de altă parte, ungurii care locuiesc în apropiere graniței vin acum în număr și mai mare să-și facă cumpărăturile în România. „Economisim mult, pentru că inflația e mare în Ungaria, prețurile sunt mai mari la noi. Economisim mai multe mii de forinți într-o lună”, a spus un ungur venit la cumpărături în România, scrie libertatea.ro.

Cartofii albi și ceapa sunt cu peste un leu mai ieftini per kilogram în România. Cea mai mare economie se face la uleiul de floarea-soarelui, care este cu aproape trei lei mai puțin per litru în țara noastră. De la carne, legume, ulei sau produse de igienă, toate sunt mai ieftine la noi. „Sunt aproape la jumătate de preț produsele, cum să nu merite?!”, susține un alt cumpărător venit din Ungaria.

Intrați AICI pentru detalii.

Astfel, comercianții români au numai de câștigat de pe urma clienților care vin din Ungaria și cărora le este mult mai ușor să treacă acum în România. Asta, în condițiile în care cu ani în urmă românii erau cei care mergeau să-și facă cumpărăturile în țara vecină, care avea la acea vreme prețuri mult mai competitive.

Zona Schengen vine și cu unele efecte adverse

Trebuie spus însă că intrarea în Spațiul Schengen are și efecte adverse pentru zonele de frontieră. Întreprinzătorii care dețin tonete la care se poate plăti taxa de drum pentru diverse țări din Europa, dar și proprietarii de hoteluri și benzinării acuză o scădere semnificativă a clienților ca urmare a desființării punctelor de trecere a frontierei și implicit a eliminării cozilor de la graniță.

Singurul oraș din județ fără zonă industrială

Potrivit lui Mircea Onea, noul primar al orașului Nădlac, sursa problemei este că din păcate economia locală s-a bazat până acum pe micul trafic de frontieră, servicii și micile afaceri care s-au dezvoltat în zona vămii. „Au fost mulți angajați în zona vămii, la Poliția de Frontieră, la cântar, personal administrativ și cei care lucrau la negru, spălau tirurile și așa mai departe. Altfel, Nădlacul nu există din punct de vedere economic. Prima lovitură a fost desființarea duty-free-urilor și a controlului vamal. Acum a venit și cea de-a doua lovitură, prin desființarea controlului la punctele de trecere a frontierei, iar cei aflați în tranzit nu mai au motive pentru a intra prin oraș cum făceau înainte, când voiau să scape de cozile de pe autostradă. Iar micii comercianți, cei care vând viniete, care fac schimb valutar au de suferit, la fel ca și benzinăriile. Din informațiile pe care le am, două companii care au benzinării la noi și-au anunțat angajații că urmează să facă o analiză, să vadă dacă mai este rentabil să continue”, ne-a declarat Onea. Potrivit acestuia, impactul pe care renunțarea la controalele din vămi îl are asupra afacerilor din zonă se va face simțit și la bugetul local, prin scăderea încasărilor. „Vor dispărea câteva zeci de locuri de muncă, ceea ce la noi va conta foarte mult, având în vedere că Nădlacul este singurul oraș din județ fără zonă industrială”, a încheiat primarul.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite