Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

“Fură liniștit, Parchetul doarme pentru tine!” Atenție la o nouă metodă de înșelăciune care face victime în Arad și Timiș!

“Fura linistit, Parchetul doarme pentru tine!” Atentie la o noua metoda de inselaciune care face victime in Arad si Timis!

“Fură liniștit, Parchetul doarme pentru tine!” Atenție la o nouă metodă de înșelăciune care face victime în Arad și Timiș!
Comentează 1

Atentie cu cine va renovati locuintele! Mai multi aradeni si timiseni reclama ca au fost inselati in ultimele luni de firme care incaseaza avansuri pentru lucrari de constructii si apoi dispar!

Vremea in care trebuia sa apelezi la tot felul de mecanisme ingenioase pentru a castiga un ban necinstit de pe urma oamenilor cu bune intentii a apus. O poti face acum cu acte, legal, fara sa iti fie teama ca cineva te va deranja!

Aceasta este constatarea pe care mai multi aradeni si timiseni au avut nenorocul sa o faca in ultimele luni. Ei au pierdut sume intre 4 000 si 40 000 de lei, achitand avansuri pentru lucrari unor firme de constructii care ulterior nu s-au mai prezentat pe santier si nici nu au mai returnat banii incasati. Pana aici, nimic spectaculos, insa puse cap la cap, plangerile pagubitilor denota coincidente care nu au cum sa nu te duca cu gandul la o actiune premeditata de inselaciune. 

Un lung sir de coincidente
Intamplator, sau mai degraba nu, firmele identificate (Trabag V. S.R.L. si PROMT-CONSTRUZIONI T. SRL) erau reprezentate de acelasi Cazacu A.L. In plus, fiecare plangere descrie acelasi mod de operare. Pe scurt, domnul Cazacu incheie contracte de antrepriza cu diversi benficiari, emite facturi pentru avansul stabilit in vederea inceperii lucrarilor, in mare parte din cazuri le propune clientilor sa se ocupe si de cumpararea materialelor pentru care incaseaza alti bani, si apoi dispare. 

Noua plangeri penale care descriu suspiciuni cu privire la acelasi tip de infractiune savarsita de aceeasi persoana au fost identificate pana acum, depuse in intervalul iulie 2017 – iulie 2018, dintre care cinci doar la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. Care este raspunsul autoritatilor in fata acestei situatii? Inregistreaza plangere dupa plangere, asigurand verbal victimele ca va veni si vremea in care se vor ocupa de acest caz.

“Cazul este unul cunoscut de Parchetul Timisoara! Si eu si alti pagubiti am descris in plangerile noastre faptul ca nu suntem primele victime. Cum a reactionat Parchetul la toate acestea? Atat de eficient incat infractorul asta a dat doua tepe doar in ultima luna!” declara A.H., unul din pagubiti.

Un caz periculos
Ceea ce face acest caz si mai periculos este faptul ca victimele primesc toate documentele specifice acestui tip de lucrari, si astfel le este usor castigata increderea crezand ca sunt protejati din punct de vedere legal. Nimic mai fals! Cand se trezesc ca nu exista intentia onorarii contractelor dar si ca, mai grav, autoritatile ridica din umeri si asista nepasatoare la aceste fapte, este deja prea tarziu.

Intr-o tara normala, un astfel de tipar cu potential infractional, caruia practic ii poate cadea victima oricine suferind prejudicii de ordinul zeclior de mii de lei, ar fi ajuns repede in atentia autoritatilor. Nu si la noi, insa. 

“Cum poti sa te aperi de un astfel de infractor? Ai toate actele, documentezi totul legal, totul e trasabil, si apoi ce? Politia si parchetul dorm pe dosare de mai bine de un an, sau, mai rau, claseaza plangerile! Normal ca omul recidiveaza, aduna cati bani poate, declara insolventa si gata, o ia de la capat. De ce s-ar opri? Ma mir ca sunt doar 9 pagubiti pana acum!” declara indignata una dintre persoanele care a depus recent plangere la Parchet.

In plus, din perspectiva asigurarii ordinii pubice, faptul ca domnul Cazacu A.L. este deja condamnat penal intr-un alt dosar fiind in perioada de supraveghere ulterioara condamnarii (cand orice infractiune savarsita cu intentie i-ar putea aduce anularea suspendarii pedepsei), ar trebui sa aduca acest caz pe lista de prioritati a organelor judiciare. Observam insa ca la Parchetul din Timisoara nu este deloc cazul. 

 “Stiu ca nu voi recupera paguba, dar macar sa nu mai insele si pe altii” este concluzia pe care cei mai multi dintre pagubiti o exprima dupa ce descriu ce s-a intamplat, dezamagiti de lipsa de reactie din partea organelor de cercetare penala. Din pacate, intamplarile din ultimul an ne arata ca nici macar cu aceasta mica multumire nu au putut ramane. 

În loc de încheiere

Un astfel de articol se incheie de obicei cu sfaturi din partea autoritatilor, care sa ne ajute sa nu devenim la randul nostru victimele unor fapte similare. Contactati pentru a isi exprima parerea cu privire la acest caz, reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara spun ca nu pot oferi informatii, ancheta fiind in curs. Dar pana la urma ce ne-ar putea sfatui? Sa nu mai avem incredere exact in documentele pe care legea acestei tari le impune in activitatile comerciale, tocmai pentru protejarea cetatenilor sai de astfel activitati ilegale?

Desi este evident ca solutia in aceste cazuri nu sta in mainile cetateanului de rand ci in randul autoritatilor cu competente in investigarea potentialelor infractiuni, raspunsul acestora intarzie, lasandu-ne sa ne intrebam daca in Romania anului 2018 mai poti incheia cu adevarat un contract gandindu-te ca astfel esti protejat de lege. Insa in lipsa unui raspuns adecvat din partea autoritatilor ramane doar sa ne rugam ca urmatoarea lucrare pe care o platim sa fie una cu noroc!

E. I.

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite