Frumușeni - străzi asfaltate în noul cartier și grădinița finalizată la Aluniș
Comuna Frumușeni este așezată pe malul stâng al Mureșului, fiind situată pe partea bănățeană a județului Arad. În trecut era o localitate populată de etnici germani respectiv șvabi. Peste ani și mai ales după 1989, majoritatea șvabilor au emigrat în Germania, iar casele lor au fost cumpărate de români, însă de la șvabi și mai ales datorită administrației locale din Frumușeni, localnicii s-au obișnuit să mențină curățenia, atât în gospodării, cât mai ales pe străzi.
Astăzi, chiar de la intrarea în comună, primul lucru care izbește ochiul este curățenia, așa cum este normal să fie într-o lume civilizată, astfel că despre Frumușeni și Aluniș se poate spune că este una dintre cele mai curate comune din județul Arad.
Deschidere față de investitori
Cu siguranță administrația locală s-a implicat și se implică continuu privind și acest aspect, însă dincolo de acest fapt, comuna Frumușeni se dezvoltă și se modernizează tot mereu, de la o zi la alta, astfel că pe teritoriul administrativ al comunei funcționează acum și câteva firme destul de mari, care absorb o parte din forța de muncă locală, putându-se spune despre Frumușeni că este o comună industrializată. Dar nu este numai industrie aici, pentru că aici funcționează și o societate agricolă destul de mare care lucrează pământul (peste 2000 ha) cu utilaje moderne, dar despre asta într-un articol următor.
Important este că administrația locală a avut deschidere și transparență vizavi de oamenii care au dorit să investească la Frumușeni sau Aluniș, astfel că s-au creat locuri de muncă pe de o parte, iar de cealaltă parte intră bani la bugetul local din taxele și impozitele acestor societăți. Asta înseamnă ca primar să ai o gândire sănătoasă și să te gândești la oamenii pe care îi „păstorești”.
Investiții pentru viitorul copiilor
Dar și la capitolul investiții și proiecte primarul Reginald Andronic stă foarte bine, pentru că de curând la Aluniș pe lângă parcul modern care s-a amenajat, s-a finalizat reabilitarea unei clădiri care era destul de degradată în trecut, însă care a suferit o reparație capitală modernizându-se în totalitate. A fost un proiect cu finanțare nerambursabilă prin PNDL ( 90%), iar din bugetul local s-a cofinanțat cu 10%. S-au făcut lucrări de consolidare la infrastructura clădirii, uși, geamuri, parchet nou, s-a montat instalație electrică nouă, instalație de încălzire nouă, s-au montat senzori de incendiu, rețea de apă și canalizare, mobilier nou, aparatură electrică și electronică, absolut tot ceea ce era necesar, iar acum acolo funcționează una dintre cele mai moderne grădinițe din județul Arad.
Separat, cu fonduri de la bugetul local s-a realizat amenajarea curții grădiniței fiind montat un gard de împrejmuire și pavată toată curtea. Am rămas profund surprins atât de exterior cât mai ales de interiorul clădirii, unde cei 24 de copii de la grădiniță au toate condițiile pentru a-și desfășura activitate de zi cu zi începând din acest an școlar.
Dar nu numai pe grădiniță se pune accent la Frumușeni ci pe întregul sistem de învățământ astfel că așa după cum ne relata directorul școlii Gimnaziale din Frumușeni, Amelia Martin, administrația locală se implică continuu în procesul de învățământ, astfel încât procesul educațional să se poată desfășura în cele mai bune condiții. De curând a fost schimbată centrala termică și a fost redimensionat întregul sistem de încălzire, circuitele termice, s-au montat calorifere noi, astfel încât copiii să nu stea o clipă în frig. Finanțarea proiectului a fost făcută de C.J. Arad în proporție de 40% , iar restul de 60% din bugetul administrației locale. Și fiindcă sunt peste 35-40 de copii numai la Aluniș, care fac naveta la școala din Frumușeni, iar microbusul școlar nu făcea față acestei situații, având prea puține locuri, și mai ales că sunt și copii și din noul Cartier Frumușeni (aproximativ 20) Primăria, împreună cu Consiliul Local au luat decizia de achiziționare a unui autobuz mare, și iată că astăzi peste 60 de copii sunt duși la școală și înapoi acasă cu acest autobuz. De altfel, Frumușeniul este singura comună din județul Arad unde copiii beneficiază de un autobuz mare. Asta înseamnă că și din punct de vedere demografic comuna se dezvoltă.
Cât despre școala și grădinița din Frumușeni se poate spune că sunt la fel de frumoase și moderne, fiind printre cele mai bine dotate și puse la punct unități de învățământ din județ, însă și din punct de vedere educațional, cadrele didactice se implică foarte mult, atât în procesul educațional, cât și în activități extrașcolare, a precizat directorul școlii, Amelia Martin. După cum ne-a relata aceasta, în Școala Gimnazială și grădinița din Frumușeni învață 240 de copii, ceea ce este un lucru bun într-o comună.
Cartierul nou, în continuă dezvoltare
Lăsând școala în urmă am ajuns în noul cartier din Frumușeni unde se ridică mereu case noi astfel că de curând administrația locală, printr-un proiect a finalizat asfaltarea tuturor străzilor (aproximativ 3,3 km), astfel că acum se poate circula în cele mai sigure condiții. Desigur că mai sunt lucrări de făcut la infrastructură, se lucrează la rigole, lungimea totală a șanțurilor fiind de 5.666 m. Și tot în această perioadă se vor construi 165 de podețe de acces la locuințele din noul cartier. După finalizarea lucrărilor urmează lucrările de semnalizare rutieră precum și plantarea unei perdele forestiere pentru protecția cartierului împotriva vânturilor în partea dinspre râul Mureș. Și acest proiect este cu finanțare nerambursabilă (80%) prin PNDL, iar restul de 20% sunt cofinanțări de la C.J. Arad și din bugetul local.
Desigur că există și proiecte de viitor, cum este cel de concesionarea serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în comuna Frumușeni, un proiect care este în faza de licitație, dar mai sunt și altele cum ar fi asfaltarea străzilor din noul cartier din Aluniș, modernizarea zonelor din preajma căminelor culturale din Frumușeni și Aluniș, însă cu siguranță vor mai fi și altele, pentru că administrația locală, angajații Primăriei Frumușeni și primarul Reginald Andronic își dau tot interesul pentru modernizarea și dezvoltarea comunei și pentru bunăstarea locuitorilor ei.