Fascinantul concert pentru vioară și orchestră de Sibelius, oferit joi seara de filarmonica arădeană
Sursă inepuizabilă de splendori sonore, muzica secolului al XIX-lea se păstrează şi în tematica simfonică a concertului din 26 ianuarie 2017, de la ora 19.00, un eveniment care recurge la topul preferinţelor din sălile de concert, fixând în programul săptămânii două ópusuri cu ecou universal: Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.47 de Jean Sibelius şi Simfonia în re minor de César Franck.
Considerat de rang egal cu partiturile de carieră semnate de Beethoven, Brahms sau Ceaikovski şi privit în momentul apariţiei lui ca un ópus de mare viitor pentru repertoriul violonistic mondial, concertul lui Sibelius este unul dintre cele mai dificile din întregul repertoriu instrumental. Abundenţa pasajelor de mare virtuozitate este echilibrată de o gândire muzicală riguroasă, bine argumentată şi în scriitura orchestrală, care evidenţiază la rândul ei interesul compozitorului pentru conexiunile cu simfonicul.
Cunoscută publicului arădean datorită anterioarelor sale conlucrări cu ansamblul orchestral, violonista Pelin Halkaci Akin este acompaniată în această seară de dirijorul Marcian David, cel care programează după pauză splendida partitura franckiana, una dintre cele mai stabile şi autentice scrieri simfonice ale secolului al XIX-lea. Fuziune ambiţioasă dintre tradiţiile muzicale franceze şi germane, Simfonia în re minor este o partitură de cotitură, în care nume mari ale baghetei, de la Furtwängler la Karajan, sau de la Klemperer la Bernstein şi-au probat de-a lungul timpului remarcabilele aptitudini dirijorale.
Joi 26 ianuarie 2017 ora 19.00
Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19
Concert simfonic
Dirijor MARCIAN DAVID
Solistă PELIN HALKACI AKIN - Turcia
Program
Jean Sibelius Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.47
César Franck Simfonia în re minor
Portret – Marcian David
Marcian David a studiat vioara cu profesorul Gheorghe Sârbu la Conservatorul George Enescu din Iaşi, specializându-se în domeniul muzicii de cameră cu violonistul George Hamza şi compozitorul Wilhelm Georg Berger. A studiat deopotrivă dirijatul de orchestră cu maeştrii Mircea Cristescu şi Ovidiu Bălan.
Violonist al orchestrei simfonice ieşene din anul 1968, devine concert maestrul acesteia în anul 1977. Va deţine poziţii similare în cadrul unor ansambluri de peste hotare, la Hofersymphoniker, Stadttheater Trier, între 1980 şi 1988, şi Festivalul de operă de la Maceratta (Italia), între 1993 şi 1995.
În 1977 înfiinţează ansamblul “La Camerata”, alături de care abordează un repertoriu extrem de vast, de la muzica preclasică la cea contemporană.
Cu orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi a realizat turnee în Olanda, Germania, Italia, Grecia, Elveţia, Spania, SUA, Canada, Coreea de Sud etc, iar ca solist sau membru al unor ansambluri camerale a cântat pe scene din Bulgaria, Germania, Italia, Republica Moldova, Franţa şi China.
A participat în jurii internaţionale, în 1996 la Augsburg, ca membru al juriului Concursului Internaţional pentru Vioară “Leopold Mozart“, iar în 1998 şi 1999, ca preşedinte al juriului Concursului de interpretare a muzicii contemporane de la Subiaco (Italia).
În domeniul artei dirijorale s-a impus pe scene simfonice din ţară şi străinătate, ca invitat sau ca ocupant al poziţiei de dirijor permanent al Filarmonicii Botoşani (stagiunea 2000-2001), al Filarmonicii Vidin (Bulgaria) (2007 - 2011) sau Orchestra Municipală Piura - Peru (2015).
A abordat deopotrivă repertoriul de operă pe scenele Teatrelor de operă din Iaşi, Galaţi, Chişinău şi Odessa.
Este profesor asociat la catedrele de vioară, muzică de cameră şi orchestră ale Facultăţii de Interpretare din cadrul Universităţii de arte “George Enescu” din Iaşi.
Portret - Pelin Halkaci Akin
Pelin Halkaci Akin a început să studieze vioara la vârsta de opt ani la clasa prof. Nuri Iyicil şi a absolvit în 1995 cursurile Universităţii de Arte Frumoase Mimar Sinan.
Începând din 1997 s-a specializat la clase de măiestrie îndrumate de Jean Fournier (Mozarteum Sommerakademie şi Istanbul), iar timp de trei ani, în mod succesiv, la cursurile de măiestrie violonistică Keshet Eilon din Israel, cu Shlomo Mintz, Ida Haendel, Ani Schnarch, Vadim Gluzman. În anul 2003 a fost profesor asistent la Keshet Eilon Violin Masterclasses.
Timp de trei ani (1997 – 1999) a fost membră a ansamblului Gustav Mahler Jugendorchester şi a lucrat cu maeştrii Claudio Abbado, Piérre Boulez, Seiji Ozawa, Semyon Bychkov şi Danielle Gatti, concertând în cadrul unor festivaluri internaţionale faimoase şi în săli de concerte renumite.
În Turcia a cântat în cadrul festivalurilor de la Istanbul, Ankara şi Eskisehir, a susţinut recitaluri în numeroase oraşe ale ţării şi este invitată permanentă a celor mai importante ansambluri simfonice: Istanbul, Bursa, Antalya, Cukurova, Orchestra Filarmonicii Borusan, Orchestra simfonică Cemal Resit Rey, Orchestra simfonica Eskisehir şi orchestrele de cameră DESO, ASO, Mersin şi Baskent. În afara graniţelor ţării a fost acompaniată de ansambluri simfonice din Marea Britanie, Polonia, Ungaria, România, Ucraina, Israel, Georgia, Azerbaidjan şi Cipru.
Pelin Halkaci îşi desfăşoară în paralel cariera de violonistă solistă, aceea de profesor universitar la Universitatea de Arte Mimar Sinan precum şi activitatea de concert maestru în cadrul orchestrei Filarmonicii Borusan.
Primul ei CD, intitulat “Journey”, a apărut în anul 2011, iar al doilea, “Journey to the Turn of a Century”, în 2013. Cu sprijinul şi permisiunea companiei Borusan Holding, cântă pe o vioară construită în 1590 de Girolamo Amati.
C. P.