Expoziţia KUCHI-E, stampe japoneze din perioada MEIJI la Muzeul de Artă
Colecţia: Adrian Ciceu (Germania), Liviu Orlețchi (Japonia), Ioan Colta (România)
Muzeul de Artă Arad/Sala Ovidiu Maitec – (strada Gh. Popa 2-4, et. 2)
12 mai – 05 iunie 2016
Marți-Duminică: orele 09.00-17.00, Luni - închis
Vernisaj: joi, 12 mai, orele 18.00
Curator: Ioan Colta (Complexul Muzeal Arad)
Muzeul de Artă din Arad organizează, în perioada 12.05 – 5.06.2016, o spectaculoasă expoziţie de kuchi-e, stampe japoneze autentice, din perioada Meiji, un eveniment de excepţie, în premieră naţională şi europeană. Vernisajul a avut loc, joi, 12 mai, orele 18.00, la Muzeul de artă Arad. A prezentat Ioan COLTA, colecționar și curatorul expoziției.
Expoziţia aduce în prim-plan chipul femeii, al frumoasei şi fermecătoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasă (bijin - lb.japoneză) este integrată în diverse compoziţii cu teme istorice sau inspirate din viaţa oamenilor epocii Meiji.
Organizarea acestei expoziţii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifestă astăzi în întreaga lume, de recuperare şi revalorizare a stampelor japoneze de la sfârşitul epocii Meiji (1868-1912). Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest gen de artă, termenul de kuchi-e defineşte un tip de xilogravură japoneză policromă, produsă, cu aproximaţie, în ultimele două decenii ale perioadei Meiji (c.1890-1912).
În expoziţie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiţi artişti japonezi, de la sfârşitul perioadei Meiji.
Stampele expuse la Muzeul de Artă din Arad provin din trei colecţii de artă japoneză, situate în trei ţări, Germania, România şi Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colecţia de artă extrem orientală Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colecţiile Ioan Paul Colta (Arad, România) şi Ioan-Liviu Orleţchi (Tokyo, Japonia).
”Lucrările expuse propun o fascinantă şi inedită perspectivă asupra vieţii japoneze şi oferă totodată acces la o matrice de sentimente, contexte şi imaginar, din care a apărut Japonia modernă a secolului al XX-lea” – Ioan Colta, curator.
Departamentul de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad