Exponatul lunii octombrie la Complexul Muzeal Arad: portretul lui Ștefan Cicio Pop (autor Carol Wolf)
Portretul este etalat în expoziția de istorie (Palatul Cultural Arad, etaj 1, intrarea dinspre Parcul copiilor).
Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00.
Exponatul lunii octombrie la Complexul Muzeal Arad este portretul lui Ștefan Cicio Pop, realizat de renumitul pictor Carol Wolf probabil după trecerea în neființă a marelui om de stat, în anul 1934. În anul trecerii sale în neființă, la inițiativa directorului Palatului Cultural, dr. Lazăr Nichi, și în urma aprobării municipalității arădene, au fost amenajate două săli muzeale în care să fie păstrate bunurile cu valoare memorială ale lui Ștefan Cicio Pop și Vasile Goldiș.
"Există oameni asupra cărora destinul și-a pus pecetea, caractere puternice, neegoiste, care și-au clădit propriul univers pe un sistem de valori înalte, pe un sistem de „iluzii tangibile". O asemenea pesonalitate a fost Ștefan Cicio Pop. Acesta a văzut lumina zilei în casa lui Emanuil și Măriuța Cicio, din Șigău, în 1 aprilie 1865. Dinspre mamă, era nepotul marelui dascăl al teologilor din Seminarul Episcopiei Unite de Gherla, Vasile Pop, de la care a primit și numele de Pop.
A urmat școala primară la Gherla, iar de la 16 ani la Sibiu, unde și-a însușit și limba germană, pe lângă cea maghiară pe care o învățase la Gherla. Ajuns la vârsta maturității, la îndrumarea unchiului său, respectă litera testamentară a lui Avram Iancu, urmând cursurile facultăților de drept și științe economice și politice de la universitățile din Budapesta și Viena. În 13 aprilie 1889, a obținut titlul de doctor în științe juridice universale, la Unversitatea din Budapesta. După trecerea examenului de avocat, dr. Ștefan Cicio Pop a deschis biroul de avocatură la Arad, în anul 1891, în casa care, în 1918, avea sa devină sediul Consiliului Național Român Central. El a fost membru al Partidului Național Român, deputat român al cercului electoral Șiria în Dieta de la Budapesta, președinte al C.N.R.C., vicepreședinte al Adunării de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, membru în Consiliul Dirigent, deținând portofoliul apărării și internelor, apoi, până la sfârșitul vieții, a îndeplinit mai multe funcții politice în guvernele de la București. El a fost decorat de-a lungul timpului pentru merite deosebite cu ordinele „Coroana României", „Ferdinand I", „Sfântul Grigore", „Steaua României".
S-a stins din viață în 16 februarie 1934. În holul Palatului Cultural au fost organizate funeraliile naționale, fiind înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul „Eternitatea" din Arad.
Dr. Ștefan Cicio Pop a avut un singur ideal: neamul, un singur țel: patria și o singură bucurie: lupta.
În anul trecerii sale în neființă, la inițiativa directorului Palatului Cultural, dr. Lazăr Nichi, și în urma aprobării municipalității arădene, au fost amenajate două săli muzeale în care să fie păstrate bunurile cu valoare memorială ale lui Ștefan Cicio Pop și Vasile Goldiș. Cu acel prilej, credem că renumitul pictor Carol Wolf a realizat portretul marelui om de stat, dr. Ștefan Cicio Pop, păstrat în colecțiile Complexului Muzeal Arad" - Dr. Felicia Oarcea - muzeograf, istoric (Complexul Muzeal Arad)