Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Excelența în gastronomie, un proiect al Asociației „SUSȚINEM EXCELENȚA”, la Marem

Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA”, condusă de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, continuă seria evenimentelor prin care își propune să susțină performanța în diferite domenii de activitate. Subiectul întâlnirii de astăzi, găzduite de Salonul Marem, a fost „Excelența în gastronomie”.

Excelența în gastronomie, un proiect al Asociației „SUSȚINEM EXCELENȚA”, la Marem
Comentează 1

Evenimentul a fost prefațat de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele asociației:  „Chiar dacă astăzi ne-am propus să avem în atenție gastronomia, cred că este foarte important să precizăm că Asociația «SUSȚINEM EXCELENȚA» cuprinde personalități în domeniul lor de activitate sau în domenii conexe, pe care le menționăm în ordine alfabetică: ACHIM DIANA: învățământ și management educațional; BRAN LILIANA: medicină și învățământ medical; BURCĂ GEORGIANA: management educațional și jurnalism; CHIȚOI DIANA: avocat și management juridic; CRISTEA TABITA: gastronomie și antreprenoriat; CRIȘAN CORINA: medicină și politici publice; DRAGOȘ ANA MARIA: antreprenoriat și cultură; ILICA ANTON: educație și cultură; MIHUȚ LIZICA: învățământ și cultură; NISTOR CRISTINA: psihologie și proiecte internaționale; ORODAN MIHAELA: medicină și terapii alternative; POPESCU VIORICA: avocat și scriitor.

TABITA CRISTEA este una din cele mai cunoscute personalități arădene nu doar ca specialist, ci și ca antreprenor în domeniul gastronomiei, demonstrând un fapt destul de rar și anume că PASIUNEA poate fi transformată într-o AFACERE DE SUCCES. Desigur, Tabita Cristea se va referi la gastronomie, dar locația în care ne aflăm demonstrează calitatea de antreprenor reputat. Să reținem că Dicționarul explicativ al limbii române subliniază că «Gastronomia reprezintă arta de a prepara mâncăruri alese dar și însușirea de a aprecia calitatea acestora». Precizăm că GASTRONOMIA nu se referă numai la bucătărie, ci și la pregătirea produselor în țările lumii, astfel că  alături de LIMBĂ, CULTURĂ, RELIGIE/CREDINȚĂ , aceasta constituie o IDENTITATE ETNICĂ. Fără îndoială, hrana este o sursă de energie vitală, dar în același timp un REPER IDENTITAR,  semnificativ la nivel individual/grup/național, reunind un ansamblu de alegeri/preferințe/obiceiuri/tradiții. În prezent, GASTRONOMIA se studiază în universități, în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, dar există în Italia, de exemplu, o Universitate în exclusivitate, de ȘTIINȚE GASTRONOMICE. Deci gastronomia este deopotrivă teoretică și practică, iar TABITA CRISTEA va înfățișa modul, în care se raportează la gastronomie și expertiza sa în acest domeniu.”                                                                              

Gastronomia, o artă în care tot timpul ai ceva de învățat

La rândul său Tabita Cristea a mărturisit că își desfășoară activitatea într-un domeniu în care ai de învățat tot timpul vieții, iar un bucătar adevărat găsește tot timpul o posibilitate de a îmbogăți o rețetă tradițională. De asemenea, din punctul său de vedere, nu poți să progresezi ca bucătar dacă nu studiezi în permanență și nu pui în practică ceea ce înveți.  „Nu îmi propun să mă refer la gastronomie ca știință, deoarece constituie un domeniu al științelor inginerești, dar înainte de a releva expertiza mea în acest domeniu, doresc să precizez, în câteva cuvinte VALORILE IDENTITARE  ale gastronomiei: a) valoare ECONOMICĂ, probând sărăcia sau bogăția; b) valoare SOCIALĂ , relevând apartenența la o anumită «poziție» socială; c) valoare ETNICĂ, fiind specifică unei anumite etnii; d) valoare CULTURALĂ ȘI DE CIVILIZAȚIE: de exemplu, servirea ceaiului, un adevărat ritual; e) valoare RELIGIOASĂ, în sensul că fiecare religie impune un anumit set de restricții și reguli alimentare; f) valoare IDEOLOGICĂ, prin faptul că impune un stil de viață și de gândire specifice: fast food, vegetarian, vegan, lacto-vegetarian; g) valoare SPIRITUALĂ, prin manifestarea unor afinități cu un anumit animal totem. Consider că pentru a experimenta o gastronomie în zonă excelenței, trebuie să se cunoască un set fundamental al GASTRONOMIEI TEORETICE, ce reușește tehnici, rețete, cărți de bucate, articole de presă, ce înfățișează reușite excepționale în pregătirea și prepararea produselor alimentare/agricole.                                                                      Mărturisesc, cu acest prilej, că interesul meu, de-a lungul anilor a fost/ este pentru GASTRONOMIA, ca ARTĂ, așa numita artă culinară. Eram studentă în America, la un Colegiu, cu un alt profil decât gastronomic, dar eu am cumpărat peste 100 de cărți de gătit, astfel că am studiat, ca autodidact, rețete, tehnici de preparare a produselor din carne, pește, legume, precum și a celor de patiserie. Revenind în Arad, am continuat documentarea, fiind preocupată de o dezvoltare personală în domeniul gastronomiei, dar la nivelul excelenței. Spre a-mi proba pregătirea în această zonă, am participat la 3 concursuri naționale (București, Brașov, Arad), ocupând, în condițiile unei concurențe acerbe, locul întâi. Cu toată modestia, spun că «am crescut și iar am crescut», prin multă muncă și adesea, prin sacrificii asumate.

Îmi propun ca în perspectivă să elaborez o carte, care să cuprindă experiența mea în domeniul gastronomic și mai ales, modul în care am reușit să îmbogățesc, ca arome și gust, prin tehnici proprii, rețete tradiționale, unele arhicunoscute. Astăzi propun 2 rețete aflate în topul preferințelor, cu privire la preparate, ce par banale, dar care dobândesc o calitate specială: salata de vinete cu maioneză și ceafă de porc, cu sos de ciuperci de pădure (hribi, gălbiori, bureți) și spumă de cartofi. Precizez că trebuie să i se acorde o atenție specială materiei prime. Astfel, pentru salată, cumpăr anual 600 kg de vinete nestropite, de la același gospodar dintr-o zonă rurală a județului nostru, vinete pe care le coacem pe grătar, în curte și le depozităm în congelatoare, pe care le utilizăm numai pentru acestea. Maioneza o preparăm în casă și folosim ceapă roșie în loc de ceapă albă, precum și usturoi de foarte bună calitate. O altă rețetă, pe care o propun este ceafa porc confit, cu sos de ciuperci de pădure și spumă de cartofi. Batonul de ceafă se acoperă cu untură de porc și se pune la cuptor timp de 8 ore, apoi se porționează și «i se dă față, la tigaie». Pentru sos, ciupercile trebuie să fie de calitate, iar spuma de cartofi este deosebită prin consistența sa dobândită prin adaosul de smântână de gătit.

În final, subliniez că pentru mine, gastronomia este PASIUNE și BUCURIE, dar BUNĂSTAREA mea SUFLETEASCĂ constă în faptul că zilnic, asigurăm gratuit, mâncarea pentru o CASĂ DE BĂTRÂNI, pentru o CASĂ DE COPII și nu în ultimul rând, pentru un AFTERSCHOOL al unor ELEVI CU NEVOI SPECIALE”.

„Foarte multă muncă, dăruire și sacrificii

La rândul său, Ana-Maria Dragoș a ținut să precizeze că succesul Tabitei Cristea nu a fost obținut fără efort. „Am cunoscut-o pe Tabita când cu trei copii acasă era în bucătărie de la ora 4 dimineața. În spatele acestui succes stă foarte multă muncă, dăruire și sacrificii”, a ținut să puncteze Ana-Maria Dragoș.

 

 

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite