Echipe de polițiști și reprezentanți DGASPC au acționat în zonele unde oameni ai străzii locuiesc în condiții improprii
În dimineața zilei de astăzi, 7 octombrie 2021, mai multe echipaje ale DGPLA împreună cu lucrători din cadrul Poliției Municipiului Arad și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului precum și angajați ai Direcției de Asistență Socială Arad au verificat mai multe locații din zona de nord a Municipiului Arad, unde se adăpostesc oameni ai străzii.
Astfel, în cadrul acțiunilor organizate pe strada Curtici și pe strada Calea 6 Vânători, au fost depistate și identificate mai multe persoane fără adăpost printre care se numără opt minori (dintre aceștia doar trei frecventează cursurile școlare) și o femeie însărcinată, care necesită supraveghere și asistență medicală.
Aceste persoane conviețuiesc în condiții improprii de trai și de creștere a minorilor, reprezentând cazuri sociale expuse care necesită sprijin pentru reabilitare, sens în care părinții au fost consiliați cu privire la respectarea obligațiilor părintești, urmând ca în perioada următoare să fie supravegheați și ajutați ținând cont de situația pandemică în care ne aflăm.
S-a constatat că există mai multe tipuri de persoane fără adăpost. Unele locuiesc pe stradă de ani întregi, din cauză că nu se mai pot adapta la ritmul vieții urbane, ce presupune îngrijirea unei locuințe, sarcini la serviciu și alte responsabilități zilnice. Parte dintre acești oameni sunt alcoolici sau dependenți de diferite substanțe.
O a doua categorie o reprezintă persoanele care părăsesc domiciliul din varii motive: teama de un partener violent, părinți agresivi, etc. Neștiind încotro să o apuce, astfel de oameni dezorientați rămân pe stradă.
Un al treilea tip de om al străzii îl constituie persoanele singure care suferă de boli psihice și ajung pe străzi din cauza incapacității de a se integra social.
Un element comun îl reprezintă, însă, tendința de a produce efecte negative zonei în care se stabilesc din punct de vedere al condițiilor de igienă, de mediu, estetice și de confort a locuitorilor. Acest lucru este valabil și în cazul locațiilor verificate astăzi, de unde grămezile de deșeuri vor fi ridicate de Primăria Municipiului Arad cu ajutorul unui operator de salubritate.
Acțiunile întreprinse fac parte dintr-un proiect ce integrează resursele tuturor celor patru instituții participante. Scopul este atât identificarea cazurilor ce impun intervenția instituțiilor de asistență socială ori cercetare penală, cât și descurajarea stabilirii pe termen lung, în Municipiul Arad, a persoanelor din cele trei categorii (datorită condițiilor mai bune existente în oraș, respectiv disponibilitatea locuitorilor de a oferi bani și găzduire).
Echipele mixte vor acționa în fiecare săptămână, în toate cartierele orașului, pentru identificarea și gestionarea locurilor, persoanelor și faptelor ce intră în competența structurilor de ordine și liniște publică, respectiv de asistență socială.