Domeniul Regal de la Săvârșin a fost deschis publicului din 1 mai, a anunțat Familia Regală pe Facebook
Domeniul Regal de la Săvârșin a fost deschis publicului din 1 mai, a anunțat Familia Regală pe Facebook.
,, Povestea Castelului Săvârșin ’’s-a lansat în Satul Regal. Pe data de 9 mai 2021, în Satul Regal, la ora 15.30, a avut loc lansarea volumului ,, Povestea Castelului Săvârșin ’’ sub semnătura Alteței Sale Regale, Principele Radu apărut la Editura ,, Curtea Veche ’’.
Volumul, bogat iliustrat cu fotografii de epocă și actuale, este publicat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întoarcerea familiei regale la Săvârșin, în ziua de 1 iunie 2001. Fotografiile înfățișează domeniul, de la istoria lui din secolul al XVII- lea până în anul 1947. Lor li se adaugă imagini din anii 2001 – 2021, când castelul a revenit la viață. Lucrarea cuprinde și o amplă descriere, în imagini și cuvinte, a celor opt ani în care clădirea istorică a beneficiat de o restaurare complexă și de înaltă calitate profesională.
A.S.R. Principele Radu s-a născut la Iași, ca fiu al prof. dr. Rene Duda și al medicului Gabriela Constandache. S-a căsătorit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, la 21 septembrie 1996 și a fost învestit cu titlul de Principe al României și Alteță Regală în anul 2005. Este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București și al Colegiului Național de Apărare, cu un doctorat în științe militare. Din 1974 până în 1999 a avut o carieră artistică în teatru, film și televiziune atât în România, cât și în străinătate. A jucat un rol important în cadrul vizitelor oficiale ale Regelui Mihai I din 1997 – 2014, pentru integrarea României în NATO și UE. Între 1997 – 2014, Principele Radu l-a însoțit pe Regele Mihai în călătoriile lui în România, Europa și SUA.
A fost Reprezentant Special al Guvernelor României din 2002 – 2008, consilier al Regelui Mihai 2001 – 2007 și membru al Consiliului Regal ( 2010 – 2017 ). Încă din anul 2001, împreună cu Majestatea Sa Margareta, reprezintă Familia Regală în sute de acțiuni publice, în București, în țară și în străinătate. A susținut peste 400 de conferințe despre România, în țară și în străinătate și semnează câteva volume cu tematică regală : Calendar Regal 2019, Secolul XXI și Casa Regală, Mașinile regelui, Maria. Portretul unei regine, Romanian Royal Journal, Povestea Castelului Peleș, Calendarul regal 2021.
Povestea Castelului Săvârșin este o poveste, în cuvinte și imagini prin încăperile și parcul castelului, cât și prin istoria de cinci secole a locului, cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României drept ghid și povestitor.
Sute de oameni, veniți din toate colțurile țării au vizitat, luna aceasta, domeniul Regal de la Săvârșin, care s-a redeschis publicului începând cu 1 mai.
Unele zone au fost deschise pentru prima dată după terminarea lucrărilor de restaurare a domeniului. Din păcate, castelul nu poate fi vizitat, ci doar admirat din exterior. Accesul se face prin Satul Regal, la intrarea principală pe domeniu, unde, printre altele se află Muzeul Regal al Automobilului cu mașinile Regelui Mihai aduse de la Versoix, din Elveția. Se merge apoi în Parcul Regal, care înconjoară castelul. Parcul se întinde pe 6,5 ha și cuprinde mai multe zone tematice, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri și bolta cu glicine, chiar și un lac cu insulă și debarcader.
La plecare, vizitatorii se pot opri la magazinul de suveniruri, unde găsesc produse cu însemne regale.
Tot la Domeniul Regal de la Săvârșin, în prezența Majestății Sale Regale Margareta, Custodele Coroanei Române au fost sărbătorite – Ziua Europei pe 9 mai, lansarea cărții Primcipelui Radu, iar pe data de 10 mai, pentru prima dată, Ziua Regalității cu participarea membrilor familiei Regale.
Domeniul Regal de la Săvârșin poate fi vizitat până la data de 1 octombrie, în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, între orele 9.00 – 18.00. Grupurile organizate pot vizita domeniul și în afara acestui program, dacă solicită în prealabil acest lucru, prin e-mail sau telefonic. Un bilet costă 30 de lei, elevii și pensionarii având o reducere de 50 %. Surse: https://www.news.ro https://wwwcurteaveche.ro