Despre securitatea WordPress. Cât de securizat este websitul dvs. WordPress?
Peste 90.000 atacuri cibernetice pe minut afecteaza websiturile si gazduirea web WordPress, acestea vizand nu doar websituri mari, corporative, ci si websituri apartinand intreprinderilor mici, antreprenorilor independenti si detinatorii de bloguri personale. Securitatea websiturilor WordPress este in topul listei de preocupari pentru proprietarii de websituri noi si cu experienta. Astfel de statistici genereaza ingrijorari deosebite cu privire la securitatea nu doar a websiturilor WordPress in general, ci a WordPress in sine. Nici o platforma software nu este complet imuna la probleme generate de malware, hacking si alte tipuri de atacuri cibernetice - insa securitatea WordPress include protectii asupra codului sursa in sine, precum si masurile de precautie luate atat de furnizorul serviciilor de gazduire web cat si de proprietarii websiturilor.
Este WordPress securizat?
Numarul atacurilor cibernetice care afecteaza websiturile WordPress de toate tipurille poate parea extrem, ceea ce poate sugera ca WordPress in sine este in mod inerent predispus la brese de securitate periculoase. Ceea ce va poate face sa va intrebati: "Este WordPress securizat?" Faptul ca WordPress este o platforma de tip "open source" pe care oricine o poate descarca, modifica si distribui, il face sa para in special vulnerabil la atacurile hackerilor, care pot introduce fragmente de cod malitioase in nucleul WordPress.
Desi WordPress este un produs al dezvoltatorilor si designerilor de pe intreg globul care lucreaza impreuna pentru a-l mentine actualizat si stabil, securitatea este munca unei echipe de dezvoltatori dedicati care monitorizeaza WordPress in privinta vulnerabilitatilor de securitate si instaleaza patch-uri imediat ce aceste vulnerabilitati sunt detectate. De la lansarea sa in 2003 si inceputul anului 2018, aproape 2.500 vulnerabilitati au fost eliminate. WordPress lanseaza actualizari frecvente ale software-ului care includ patch-uri de securitate, astfel incat este foarte important ca utilizatorii sa instaleze actualizarile ori de cate ori acestea sunt disponibile.
Dezvoltatorii WordPress care lucreaza pentru a mentine platforma cat mai sigura reprezinta prima linie de aparare pentru websitul dvs., insa nu sunt singura protectie. Atat furnizorii de servicii de gazduire web cat si proprietarii de websituri au sarcina de a mentine securitatea websitului WordPress.
Gazduirea web si securitatea WordPress
Furnizorii de servicii de gazduire web de incredere au anumite protocoale in vigoare pentru a proteja WordPress si alte websituri gazduite. Este sarcina furnizorului de servicii de gazduire sa mentina securitatea serverelor utilizate in serviciul de hosting si sa implementeze functii esentiale de monitorizare a securitatii. Gazduirea de tip shared prezinta mai multe riscuri decat gazduirea dedicata sau VPS (Virtual Private Server) datorita numarului de websituri care impart spatiul pe un anumit server.
In situatii de acest gen, masurile de securitate trebuie sa se aplice tuturor websiturilor gazduite, indiferent de platforma utilizata, iar aceste masuri pot sa nu fie la fel de eficiente pentru toate websiturile. Exista insa un tip de gazduire web optimizata pentru WordPress care adauga mai multe caracteristici de securitate utile vizand vulnerabilitatile specifice WordPress.
Masuri de securitate pe care le puteti implementa chiar dvs.
Alaturi de eforturile depuse de WordPress in sine si de furnizorii responsabili de gazduirea web, proprietarii de websituri WordPress pot implementa anumite masuri pentru a intari securitatea si a tine la distanta atacurile cibernetice de diverse tipuri.
-
Mentineti WordPress actualizat
Multe atacuri cibernetice asupra websiturilor WordPress vizeaza websituri mici sau cele care ruleaza versiuni mai vechi ale WordPress, care nu au primit cele mai recente actualizari. Proprietarii acestor websituri nu se asteapta ca ei sa devina tinta atacurilor insa ei pot fi mai vulnerabili chiar decat websiturile mari, care colecteaza date sensibile. Instalarea tuturor actualizarilor frecvente lansate de WordPress este un prim pas cheie in mentinerea unui website securizat, care include actualizari nu doar de la WordPress in sine, ci si pentru toate temele si pluginurile instalate de la WordPress si de la dezvoltatorii terti.
-
Pastrati dispozitivele in siguranta
Securitatea WordPress nu va va ajuta daca dispozitivele utilizate pentru administrarea websitului sunt compromise. Expertii in securitate recomanda sa va asigurati ca toate computerele si dispozitivele mobile utilizate pentru accesarea si gestionarea unui website WordPress sunt monitorizate si actualizate in mod regulat cu firewall-uri si scanari malware eficiente.
-
Utilizati parole si permisiuni sigure
Hackerii incearca adesea sa obtina acces la un website prin atacuri de tip brute-force, introducand nenumarate nume de utilizatori si parole, pana cand una dintre combinatii va functiona. Deoarece numele de utilizator implicit pentru un website WordPress este "Admin" este recomandat sa va schimbati numele de utilizator in ceva unic cat mai curand posibil. De asemenea, limitati incercarile de autentificare si setati notificari pentru autentificari excesive pentru a va avertiza cu privire la atacurile de tip brute-force.
-
Instalati plugin-uri de securitate WordPress
Exista numeroase pluginuri de securitate si monitorizare a websiturilor, disponibile de la WordPress si de la numerosi dezvoltatori terti din intreaga lume. Acestea pot fi instalate pe orice website WordPress compatibil, pentru o securitate suplimentara specifica functiilor unice ale unui website. Orice plugin de securitate instalat pentru a va proteja websitul va trebui sa fie actualizat conform recomandarilor, independent de actualizarile WordPress in sine.
-
Efectuati copii de siguranta pentru websitul dvs. WordPress
A face backup websitului in mod regulat este intotdeauna o idee buna in caz de pierderi accidentale de date sau erori la editarea WordPress, insa este recomandat si din punct de vedere al securitatii. Daca un website este compromis va putea fi restaurat rapid daca aveti o copie de rezerva a acestuia.
-
Tineti spam-ul sub control
Websiturile noi WordPress si cele care nu sunt intretinute in mod regulat / corect sunt principalele tinte ale spam. Configurati filtre de spam si mentineti-le actualizate; monitorizati comentariile cu atentie si in acelasi timp blocati comentariile nepotrivite din panoul de control administrativ al WordPress.
Prin insasi natura si popularitatea sa imensa, WordPress poate parea imun la vulnerabilitati, incercari de hacking si la alte tipuri de atacuri cibernetice pentru utilizatorii sai dar in realitate este necesara o munca complexa si de durata. Websiturile WordPress pot fi securizate la toate nivelurile, pornind de la nucleul WordPress in sine, la furnizorii de servicii de gazduire web si pana la proprietarii de websituri. Actualizarile regulate si urmarea practicilor de mentinere a securitatii enumerate mai sus, pot pastra securitatea websiturilor WordPress de toate tipurile.