FOTO | Descoperirea care a produs panică la Sâmbăteni. Locuitorii se tem că sunt OTRĂVIȚI
Stare de neliniște, de câteva zile, în localitatea arădeană Sâmbăteni. Oamenii au descoperit un depozit de reziduuri cu miros înțepător despre care cred că sunt periculoase și le contaminează apa.
Teama că satul Sâmbăteni este în pericol s-a răspândit repede printre localnici, după ce au aflat că la balastieră, chiar lângă râul Mureș, în ultimele luni au fost aduse și depozitate mii de tone de deșeuri provenite de la o fabrică de aluminiu din județ. Este vorba de o substanță neagră, asemănătoare cu zgura, care, spun autoritățile, rezultă din topirea aluminiului.
Reziduurile au ajuns să fie depozitate pe terenul balastierei cu acordul proprietarului, dar înainte sunt neutralizate de o firmă specializată care își desfășoară activitatea pe platforma fostului combinat chimic din Vladimirescu. Substanța care rezultă nu ar fi periculoasă pentru mediu. Totuși, localnicii cred că pânza freatică este contaminată și s-au lansat în acuzații grave.
”Aceste deșeuri au un miros înțepător. Ar putea fi o substanță care contaminează pânza freatică. Noi nu mai avem curajul să scoatem apă din fântână nici pentru irigații”, spune un localnic.
Alți săteni au suspiciunea că zgura este chiar radioactivă, ceea ce autoritățile exclud.
De altfel, conform primarului comunei Păuliș, de care aparține Sâmbăteni, la sfârșitul anului trecut Garda de Mediu a prelevat probe și le-a analizat, anunțând că deșeurile ”sunt stabilizate și nepericuloase”.
”Sunt aici peste 3.600 de tone de reziduuri de la o fabrică de aluminiu. Noi nu avem dovezi că ar fi periculoase, dar oamenii au tot dreptul să fie îngrijorați până când nu se constată fără dubiu că nu există pericol pentru mediu și sănătate”, ne-a spus primarul Ioan Turcin.
Edilul a cerut din nou teste, după ce în ultima săptămână zvonurile s-au răspândit și oamenii s-au panicat. Astfel, Garda de Mediu s-a întors alături de reprezentanți ai Prefecturii, Administrației Naționale ”Apele Române” și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Au fost prelevate probe de față cu localnici, numai că aceștia acuză că procedura nu a fost efectuată corect.
”Au luat reziduuri doar de la suprafață, unde probabil au acoperit cu un strat nepericulos. E clar că o să iasă cum trebuie analizele. Trebuia să sape adânc pentru a lua probe”, acuză un localnic.
Autoritățile au verificat firma care a fost angajată să neutralizeze deșeurile și spun că îndeplinește condițiile legale, însă oamenii din Sâmbăteni nu s-au liniștit deloc și cer ca testele să fie repetate, dar de această dată probele să fie luate din mai multe locuri și de la adâncime mai mare.