DECIZIA deputaţilor privind venitul minim garantat. Ce se întâmplă cu alocaţiile
Sute de mii de români vor putea primi, din nou, venitul minim garantat, după ce deputaţii au votat scoaterea alocaţiilor pentru copii din calculul venitului minim acordat. Asta pentru că, odată cu dublarea alocaţiilor, 300.000de familii nu au mai putut beneficia de ajutorul de 400 de lei de la stat, pe motiv că au venituri prea mari.
Comisia de muncă de la Camera Deputaţilor a dat raport favorabil Ordonanţei de Urgenţă nr. 25/2015 pentru completarea art. 8 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, adoptând unele modificări.
Deputatul Cristina Pocora a propus, în comisie, un amendament care prevede că, "la stabilirea venitului net lunar al familiei sau, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei prevazute de legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, a alocaţiei de stat pentru copii prevăzute de Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a bugetului personal complementar prevăzut de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a ajutoarelor de stat acordate în baza Ordonanţei Guvernului nr.14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.74/2010, cu completările ulterioare, a burselor de studiu şi a burselor sociale, a sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr.1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială «Bani de liceu», cu modificările şi completările ulterioare, precum şi veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în condiţiile Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.”
Pocora şi-a motivat amendamentul, adoptat de deputatii din comisie, prin faptul că "alocaţia de stat pentru copii este un drept universal, acordat tuturor copiilor. Considerăm că trebuie să fie exceptată de la calculul venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, pentru stabilirea venitului minim garantat".
Deputatul PNL a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că nu este corect ca la calculul venitului unei familii pentru care se acordă ajutorul social să se ia în calcul alocaţia de stat pentru copii.
"Alocaţia de stat reprezintă un drept universal al copilului şi se acordă tuturor copiilor, indiferent de veniturile părinţilor, în acelaşi timp venitul minim garantat se acordă pentru susţinerea familiilor foarte sărace, fără venituri sau cu venituri foarte mici. Nu văd niciun temei pentru care să legăm alocaţia de stat de veniturile pe care le obţin părinţii şi în funcţie de care se calculează beneficiile sociale, respectiv venitul minim garantat", a consideră Cristina Pocora.
Proiectul este înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei. Senatul a adoptat deja proiectul.
După ce va fi votat în plenul camerei, proiectul de lege merge la promulgare.
sursa: romaniatv.net