Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană” 2022 – Sesiunea Festivă
„Astăzi îşi primeşte acest Arad, răsplata credinţei sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuieşte idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”, afirma dr. Sever Ispravnic, la intrarea Armatei Române în Arad, la 17 mai 1919.
Cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” se va desfășura în perioada 19-20 mai 2022, fiind dedicată sărbătoririi a 103 ani de la instaurarea administrației românești în municipiul și județul Arad și a 30 .
Având ca obiectiv, însușirea idealurilor trecutului, prin asumarea și îndeplinirea dictonului conform căruia: „Orice construcție durabilă trebuie să se realizeze pe o bază solidă”, la 103 ani de la instaurarea administrației românești în Arad, Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad, organizează în data de 19-20 mai 2022, Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană” – ediția a XIII-a.
Programul manifestării științifice va debuta în ziua de joi, 19 mai 2022, începând cu orele 14:00, prin „Maratonul lansărilor de carte”, organizat în Sala „Vasile Goldiș”, Consiliul Județean Arad.
Vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 09:00, va avea loc Sesiunea Festivă, organizată în Sala „Regele Ferdinand”, Primăria Municipiului Arad, sub auspiciile aniversării a trei prestigioase momente de rezonanţă istorică, pe plan local și național: 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, moment care a consfințit nașterea României Mari, 200 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox din Arad și împlinirea a trei decenii de activitate de la înființarea Consiliului Județean Arad.
Secțiunile Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” vor include expuneri și prezentări în plen, analize și cercetări de specialitate cu referire la elementele de istorie locală, regională, națională și universală, trecutul ecleziastic, învățământ, etnografie și folclor, sociologie și antropologie, precum și studii ce evidențiază portrete și medalioane ale unor personalități.