CONDIȚII INUMANE la Psihiatrie! Totul a fost dezvăluit după ce un italian s-a sinucis
Unele încăperi ale Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean arată ca desprinse dintr-un film de groază. Iar asta se întâmplă în zilele noastre, în centrul Aradului, pe strada Octavian Goga.
Condițiile inumane de la Psihiatrie au fost dezvăluite după ce un italian de 57 de ani, Antonio di Spaldro, s-a sinucis, săptămâna trecută, aruncându-se în Mureș. Prietenii săi au comentat pe Facebook că înainte cu numai câteva zile a fost deprimat și a ajuns la Psihiatrie, de unde a ieșit și mai deprimat.
O prietenă a postat o imagine în care apare izolatorul unde a fost ținut italianul. Ceea ce se vede în poză cu greu poate fi acceptat în zilele noastre. Condițiile par mai grele decât într-un lagăr: pereți cu tencuiala căzută, cu igrasie, o saltea pe podea în loc de pat, un calorifer ruginit și ferestre înnegrite de mizerie.
”Nici măcar un câine nu ai lăsa în acele condiții”, a scris prietena italianului mort, lângă fotografia postată pe Facebook.
Femeia ne-a mărturisit că fotografia a fost făcută de soțul său, în camera de izolare a Psihiatriei, unde a fost ținut Antonio di Spaldro.
Un alt prieten al bărbatului, Giuseppe Asselti, a comentat cazul morții acestuia, spunând că Antonio di Spaldro a fost afectat după ce a fost externat de la Psihiatrie: ”M-am întâlnit cu el la pizzerie și mi-a povestit că a ajuns în cătușe la Psihiatrie, unde a fost tratat cu niște injecții și a rămas acolo o zi. Era foarte necăjit pentru că niciodată nu a pățit așa ceva”.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență (SCJU) Arad, Adrian Wiener, a confirmat că fotografia a fost făcută în una dintre cele două camere de izolare de la Psihiatrie. El susține însă că doar în această încăpere există astfel de condiții.
”Nu a existat până acum un referat prin care să fie solicitate lucrări de reparații în camera de izolare. Ne-am sesizat din oficiu și vom aloca fonduri pentru lucrări urgente de reamenajare”, a declarat Wiener.
Conform sursei citate, în încăperea respectivă sunt ținute în general persoane aduse de poliție ”în stare de agitație psihomotorie”. Și Antonio di Spaldro a fost adus de polițiști în această stare și a fost ținut în camera izolator timp de șase ore.
Referitor la condițiile pe care le oferă Secția de Psihiatrie, managerul spitalului a declarat că ultimele ”mici lucrări de întreținere” au fost făcute ”în urmă cu cinci sau șase ani”. Totuși, lucrări importante nu au mai avut loc de trei decenii în această clădire.
Monument istoric
Palatul în care se află Psihiatria este monument istoric și a fost retrocedat cu ani în urmă. A intrat în proprietatea spitalului abia în urmă cu două luni, iar Consiliul Județean Arad, sub autoritatea căruia se află SCJU Arad, are un proiect de restaurare a clădirii. Nu se știe exact cât vor costa lucrările, dar ar putea ajunge la două milioane de euro. Primele fonduri ar urma să fie alocate abia în 2016.
Terenul și clădirea în care funcționează Psihiatria au fost retrocedate Fundaţiei Caritatea şi Comunităţii Evreilor, astfel că aici nu s-au mai putut face deloc investiţii pentru a se îmbunătăţi condiţiile pentru bolnavi.
O parte din clădire aparţinea Consiliului Judeţean, iar pentru cealaltă parte s-a negociat cu proprietarii achiziţia la preţul de 437.800 de euro. Totodată, pentru terenul în suprafaţă de 1353 de metri pătraţi s-a plătit suma de 189.000 de euro, astfel că întreaga achiziţie s-a ridicat la aproximativ 627.000 de euro, bani alocaţi din bugetul judeţean din 2014 şi 2015.
Tranzacția cu proprietarii a fost încheiată la începutul anului 2015, însă ulterior a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Arad, care a pierdut procesul, astfel că achiziția a devenit valabilă în urmă cu două luni.
Secţia are 75 de paturi, cu grad de ocupare de sută la sută tot timpul anului, iar chiria lunară plătită proprietarilor înainte de achiziție era de 5300 de euro.