Comuna Beliu este într-o continuă dezvoltare
Comuna Beliu este este una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Arad și este compusă din localitățile Beliu, Benești, Bochia, Secaci, Tăgădău și Vasile Goldiș, fiind situată la poalele munților Codru-Moma și interferența dealurilor vestice cu Câmpia Panoniei, la o distanță de 77 km de Arad. Prima atestare documentară a localității Beliu este din anul 1332, localitatea fiind atestată arheologic ca una dintre cetățile voievodului Menumorut. Astăzi comuna Beliu este una dintre cele mai frumoase comune de pe Valea Crișului Alb, iar în ultimii ani administrația locală a reușit să atragă fonduri pentru o serie de obiective foarte importante pentru întrega comunitate.
Am stat de vorbă cu primarul comunei Emanuel Horhat–Coraș, rugându-l să ne prezinte câteva dintre obiectivele mai importante pe care le-a realizat împreună cu echipa Primăriei din primul mandat. ,,Imediat după ce am preluat funcția de primar, în urmă cu patru ani, am identificat prioritățile (ca investiții) de care comunitatea noastră avea nevoie urgentă, iar prioritatea numărul unu a fost liceul tehnologic din comună. Desigur că lucrând și înainte în administrația locală nu mi-a fost greu să identific nevoile comunei, astfel că am reușit încă din primul mandat să realizăm o serie de obiective în comună, încât să putem oferi oamenilor un nivel de viață mai decent. Cel mai mare proiect implementat cu fonduri de la Uniunea Europeană prin măsura 3.2.2, a fost un proiect integrat care a cuprins 5 loturi (lucrări) de modernizare a infrastructurii în comună - respectiv - înființare rețea canalizare menajeră + stație epurare în localitatea Beliu - extindere rețea de apă potabilă - asfaltare străzi - reabilitare cămin cultural Beliu - înființare Centru de zi tip afterschool. Valoarea proiectului a fost 2 milioane euro, iar aceste lucrări au fost realizate integral, acum fiind nevoie doar de a obține avizele finale pentru punerea în funcțiune a acestor obiective.
Așa cum am amintit, prioritatea nr. unu a fost reabilitarea Liceului tehnologic din Beliu, care atunci era într-o stare de degradare destul de avansată. A fost executată o reabilitare totală, începând cu acoperișul, instalații electrice, încălzire centrală, iar cel mai important lucru, am construit și grupuri sanitare de interior, deoarece până atunci grupurile sanitare erau afară, fiind destul de insalubre. Astăzi putem spune că avem unul dintre cele mai moderne licee din județul Arad. Și fiindcă tot am dus vorba de liceu, ținând cont de actualul context generat de pandemie și la Beliu, ca în toată țara, cursurile se desfășoară online, iar noi ca Primărie am venit în sprijinul elevilor pentru a le asigura cele mai bune condiții, astfel că la ultima rectificare de buget am alocat suma de 100 mii lei pentru achiziția a 167 tablete, care au intrat deja în posesia liceului tehnologic. Acum toți cei 291 de elevi vor avea tablete, începând cu ciclul primar, continuând cu ciclul gimnazial și cel liceal. Aceasta este a doua tranșă de tablete, deoarece în urmă cu două luni am achiziționat 80 de tablete iar 44 se primesc de la Inspectoratul Scolar Județean Arad, cărora vrem să le mulțumim pe această cale. Putem spune că suntem printre primele unități de învățămînt din județ care asigură tuturor elevilor tablete. Odată ce vom avea și afterschool-ul în funcțiune, copiii vor avea posibilitatea să-și pregătească temele pentru ziua următoare sub directa supraveghere a profesorului, astfel încât părinții pot să stea liniștiți la serviciu, iar când vor reveni, copilașii vor fi cu temele făcute sub îndrumarea profesorală, beneficiind aici și de o masă caldă. Capacitatea acestui obiectiv este pentru 60 de copii, iar un profesor va supraveghea maxim 10 copii. Administația locală și eu ca primar suntem mereu atenți la procesul de învățământ din comună, oferind tot ceea ce este necesar copiilor noștrii, pentru că ei sunt viitorul comunei. Dacă omul are toate condițiile unui trai decent la el acasă nu va părăsi locurile natale niciodată, iar astfel vom deveni o comunitate tot mai puternică.
De asemenea și în localitatea aparținătoare, Vasile Goldiș, a fost reabilitată în totalitate școala primară și grădinița, fiind montată și instalație cu încălzire centrală (cu lemne), iar în curte am amenajat un loc de joacă pentru cei mici. O altă investiție pe care am considerat-o foarte utilă a fost asfaltarea tuturor străzilor care au rămas neasfaltate, iar astăzi putem spune că în comuna Beliu avem asfaltate absolut toate străzile.
Din buget local și sprijin CJA am înființat la Beliu una dintre cele mai frumoase baze sportive din județ. Au fost construite tribune cu 550 locuri pe scaune, instalație de iluminat nocturn, vestiare dotate cu băi și tot mobilierul necesar la standarde U.E. Pe plan sportiv s-a reușit promovarea din liga a V-a în liga a IV-a, deja avem un sezon în liga a IV-a încă de anul trecut, iar anul acesta aveam ca obiectiv promovarea într-o clasă mai bună, dar, din păcate, în acest an campionatul a fost întrerupt din cauza pandemiei, urmând a fi reluat probabil în primăvară.
De asemenea, la Beliu am finalizat o frumoasă capelă, care s-a dovedit foarte utilă iar în cimitir am asfaltat toate aleile și am montat stâlpi cu iluminat prin celule fotovoltaice. În acest moment se lucrează la construirea unei capele și în loc Vasile Goldiș (Mocirla), și tot acolo am montat stâlpi cu lumină pe marginea șoselei din sat până la cimitir, urmând ca anul viitor să înființăm o capelă și în loc Tăgădău.
Tot la Tăgădău dorim să dăm valoare unui teren viran (SFORAȘ) prin construirea unui teren de sport sintetic și un parc pentru copii. De asemenea dorim să construim un teren de sport sintetic și în localitatea Vasile Goldiș. În acest moment avem o lucrare de reabilitare a unității medicale din Beliu, practic este o reparație capitală, iar până în prezent a fost înlocuit acoperișul, urmând lucrările de interior care vizează instalația electrică, sanitară, încălzire centrală, pardoseli, uși, geamuri, pereți, etc. După finalizare, dorim să facem demersuri și pentru înființarea unui centru de permanență medicală, care să deservească toată zona, respectiv și comunele învecinate, cum este Archiș, Hășmaș și Craiva.
O altă investiție pe care am realizat-o a fost este amenajarea unui frumos parc de joacă pentru copii în centrul comunei. Iluminatul public a fost modernizat peste tot, inclusiv în localitățile Benești, Bochia, Secaci și Vasile Goldiș, vechile lămpi fiind înlocuite cu led-uri, care sunt mult mai economice.
Avem desigur și proiecte de viitor, în primul rând dorim să racordăm gospodăriile și instituțiile publice la rețeaua de canalizare, pentru ca aceasta să funcționeze la capacitatea normală. Reabilitarea centrului civic al comunei Beliu și a pieței agroalimentare, sunt obiective pe care dorim să le realizăm pentru comunitatea noastră prin construirea unei hale care să respecte normele sanitare pentru produsele agro-alimentare și totodată ne dorim pavarea pieței, astfel încât să avem condiții civilizate peste tot. Tot în acest mandat îmi doresc reabilitarea căminelor culturale din Tăgădău și Vasile Goldiș.
Un alt obiectiv pe care dorim să-l realizăm ca administrație este introducerea rețelei de gaz metan în comuna Beliu. Împreună cu alte comune de pe Valea Crișului Alb suntem înscriși într-o asociație ADI pentru implementarea acestui obiectiv important pentru toată zona: - introducerea rețelei de gaz metan. Primii pași au fost realizați, însă este o procedură anevoioasă și de durată, sperând ca într-un timp cât mai scurt se vor demara lucrările de instalare a rețelei astfel încât și comuna noastră să poată avea gazul la poarta fiecărei locuințe. Încă mai avem multe de făcut în comună, avem obiective realizate de care comunitatea noastră beneficiază deja sau obiective în curs de realizare, unele cu fonduri UE, altele cu bani din bugetul local sau cu sprijinul Consiliului Județean Arad și pe această cale vreau să le mulțumesc pentru sprijinul acordat comunității noastre atât în anii trecuți cât și în prezent și sperăm că vom avea o colaborare și mai strânsă și fructuoasă cu CJA, pentru că oamenii de aici au nevoie de sprijin ca să putem realiza lucruri frumoase pentru această comună binecuvântată de Dumnezeu.
Sperăm ca după data de 6 decembrie să avem și un guvern care ne va sprijini în toate proiectele noastre prin reprezentanții noștri la nivel de CJA, astfel încât să putem face din comuna Beliu una dintre cele mai moderne și dezvoltate comunități din județul Arad. Vreau să mulțumesc cetățenilor comunei Beliu și pe această cale, pentru că mi-au acordat încrederea pentru al doilea mandat ca primar și totodată vreau să asigur toți cetățenii comunei că vom face împreună cu consiliul local și angajații primăriei tot posibilul să atragem cât mai multe fonduri pentru obiectivele pe care dorim să le realizăm pentru locuitorii comunei noastre, astfel încât să beneficiem de un trai decent aici la noi acasă, iar copiii noștrii să nu mai fie nevoiți să plece departe de cei dragi.,, a încheiat primarul Emanuel Horhat-Coraș.
Iată că și aici, la Beliu, s-au făcut lucruri frumoase, pe care administrația locală le-a realizat prin muncă și perseverență, prin seriozitate și dăruire, pentru copiii acestor frumoase și binecuvântate locuri, cu oameni harnici și iubitori de pământul unde s-au născut. Este o bucurie să vezi cum se dezvoltă satul românesc, să vezi că în locul prafului și a noroiului este asfalt, este curat, să vezi că acești oameni își ridică case noi și rămân acolo unde s-au născut, pentru că la urma urmei ,,nicăieri nu-i bine ca acasă,,.