Complexul Muzeal organizează expoziția dedicată centenarului nașterii sportivului și artistului arădean Ioan Popoviciu
Expoziția "Popoviciu100" cuprinde bunuri culturale din Colecția Maria Popoviciu (Arad) care reflectă diverse etape din viața apreciatului sportiv arădean Ioan Popoviciu.
Este vorba despre pilot cu brevet al Asociației Aviatice de Pilotaj din București, Școala din Arad în perioada interbelică; sculptor și grafician; veteran al celui de-al Doilea Război Mondial; antrenor de Tir începând cu anul 1951, când a activat la la AS "Flamura Roșie-Spartac" din Arad și apoi la UTA din 1954, președinte al Comisiei Județene de Tir, antrenor la loturile naționale de Tir, arbitru internațional.
După pensionare, în anii `90 ai secolului trecut, Ioan Popoviciu s-a dedicat realizării unei colecții fabuloase de machete ale transportului arădean și nu numai: trenuri și locomotive, tramvaie, calești, automobile, autobuze, avioane, dintre care se remarcă celebrul automobil Ford T, trenul Săgeata Verde care lega Podgoria de Arad, omnibusul Westinghouse pus în circulație în Arad în 1908, an în care s-a înființat Societatea de Transport cu Autobuze din Arad.
Evenimentul de deschidere al expoziției "Popoviciu100" va avea loc la Sala "Clio" a Complexului Muzeal Arad, Vineri, 16 decembrie, ora 17.00, în prezența fiicei Maria Popoviciu, sportivilor arădeni, membri ai Federației Române de Tir, reprezentanților Consiliului Județean Arad și ai Complexului Muzeal Arad, alături de istorici și oameni din cultură din Arad.
Ioan Popoviciu - ANTRENOR EMERIT
"Calificarea de antrenor a obținut-o din 1951 și a activat la AS "Flamura Roșie-Spartac" din Arad până în 1954, când s-a transferat la UTA. Activitatea de antrenor a desfășurat-o din pasiune, de regulă, pe bază de voluntariat, cu excepția unei perioade când a fost salarizat prin plata cu ora.
Ca președinte al Comisiei Județene de Tir, a fost unul dintre susținătorii și organizatorii dezvoltării tirului din Arad. Exercitându-și în paralel și profesia de sculptor-grafician, a avut posibilitatea să sprijine și material această ramură de sport, printre acțiunile sale numărându-se și sponsorizarea amenajării poligonului de tir din Arad, unde s-au putut forma mulți trăgători de elită.
În perioada 1975-1991, în anumite perioade, a funcționat în calitate de antrenor la loturile naționale. Specializat în probele de pistol, a reușit în cei peste 45 de ani de activitate să selecționeze și să pregătească un număr mare de trăgători, băieți și fete, mulți dintre aceștia fiind promovați în secțiile de tir ale unor cluburi fruntașe din loturile naționale. Aceștia au devenit multipli campioni și recordmeni naționali și au cucerit numeroase medalii în competițiile internaționale oficiale.
Printre cei care au fost selecționați și pregătiți de acest priceput antrenor se numără: Sorin BABII, unul dintre cei mai valoroși trăgători, la pistol liber și aer comprimat, care a cucerit 16 medalii, dintre care 6 de aur, la JO, CM și CE; Silvia KAPOSZTAI (Bujdei) – 7 medalii dintre care 3 de aur la "europenele" la pistol sport și aer comprimat; Dorina GULER – medaliată cu aur, argint și bronz "europenele" de juniori la pistol sport; Maria SĂLĂJAN – medaliată cu argint și bronz la "europene" la pistol sport; V. SUCIU – medaliat cu argint la "mondiale" la pistol viteză; Gheorghe POP – medaliat cu argint la "europene" la pistol liber și mulți alții.
În calitate de arbitru internațional a oficiat la numeroase concursuri, inclusiv la CE.
În 1985, cu ocazia CE de tir de la Osijek, pentru merite deosebite i s-a conferit Medalia Jubiliară a Conferinței Europene de Tir din partea Federației Internaționale de Tir Sportiv.
Ioan Popoviciu a primit titlul de ANTRENOR EMERIT".
Expoziția "Popoviciu100" va fi deschisă publicului la Sala "Clio" până în 15 ianuarie 2023, iar în perioada 19-21 decembrie specialiștii în pedagogie muzeală, alături de doamna Maria Popoviciu vor oferi, pe bază de programare, tururi ghidate și atelierele interactive pentru elevii școlilor din Arad. Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00.