Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Changing environments Anuala de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024 continuă la la Arad

Changing environments Anuala de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024 continuă la la  Arad
Comentează 0

24 iulie – 18 august 2024

Muzeul de Artă din Arad

Curatoare: Anca Boeriu și Andreea Sandu

Coordonator: Călin Man

Asistent curator: Mihai Toth

 

Vernisaj: miercuri 24 iulie, ora 17:00

Muzeul de Artă Arad, str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj 2

 

Anuala de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024. Ediția a II-a (NAC 2024) continuă și în iulie, dezvoltând rețeaua națională, următoarea expoziție este la Arad, la Muzeul de Artă din Arad, în parteneriat cu Kinema Ikon, în perioada 24 iulie – 18 august.

Inspirate de tema NAC 2024, Changing environments, expozițiile și evenimentele create pentru fiecare oraș, sunt personalizate împreună cu partenerii locali, la Arad, proiectul expozițional fiind coordonat de Călin Man.

Instalațiile aflate la intersecția dintre artă și știință sunt selecționate din cadrul proiectelor câștigătoare a Burselor NAC și din cadrul secțiunii de artiști emergenți din acest an. 

Curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu propun un concept expozițional ce invită publicul la o reflecție asupra impactului umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții. Asistent curator este Mihai Toth și artiștii expozanți sunt Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Dragoș Dogioiu, Sânziana Gheorghe, Andrei Lazăr, Marina Oprea, Mihaela Pop și Mihai Toth. Intrare liberă.

Programul anualei continuă în Oradea și Alexandria, iar în septembrie Neo Art Connect a fost invitat să  participe la Ars Electronica, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil ce se desfășoară la Linz, Austria, cu două proiecte create de câștigătorii burselor NAC: Sebastian Comănescu și Marina Oprea.

  “Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre.“, curatoare Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Pentru această ediție NAC, galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt România s-au parteneriat cu UNITH2B architects, co – organizatori ce au coordonat  secțiunea de arhitectură a acestei ediții, prin intermediul arhitectelor Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.

Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma neoartconnect.ro.

 

Organizatori: Galateca și Asociația culturală NeoArtRomania

Co-organizatori: UNITH2B, Muzeul de Artă din Arad, Kinema Ikon

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: Cemacon, Aqua Azur, Graphein, Holcim, AQUA Carpatica, Sâmburești

 

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo, Plăcut de Radio Guerilla

 

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo, Plăcut de Radio Guerilla

 

Informații succinte ale artiștilor:

 

Mirela Cerbu (n. 1997, Arad) trăiește și lucrează în Timișoara. Și-a  susținut lucrarea de licență și disertație în cadrul departamentului de grafică al Facultății de Arte și Design din Timișoara, iar în prezent dezvoltă la aceeași instituție o cercetare doctorală cu o teză intitulată, Poetica vizuala a absurdului si  expresionismul ludic. În practica sa artistică urmărește dezvoltarea anumitor nuanțe  de reprezentare grafică care sunt deseori realizate sub formǎ de pictură,  obiect/sculpturǎ, instalație şi performance ca rezultat a experiențelor personale de zi  cu zi pe care le acumulează în raport cu o abordare poetică asupra lumii. 

 

Sebastian Comănescu (n.1992, Iași) este artist new media si designer. La baza lucrărilor sale stau fascinația pentru tehnologiile emergente și orientarea către biomimesis. Metodologia sa de lucru constă în preluarea, analiza și simularea de forme și fenomene naturale pe care le “traduce” în medii fizice sau digitale informate în baza unui proces de lucru computational folosind metode de fabricație digitală.

 

Dragoș Ion Dogioiu este un artist New-Media interesat de XR și animație, activ în prezent în București. În calitate de membru al Kinema Ikon, a colaborat cu ei în mai multe expoziții și ateliere. De asemenea, a lucrat cu muzee, galerii private și instituții culturale, inclusiv cu Centrul Ars Electronica Linz, unde a participat la o expoziție de grup în 2022. În 2023 a participat la festivalul Boulevart Dubai în calitate de reprezentant al Galeriei Anca Poterasu. În prezent este profesor asociat la Centrul CINETIc din București, unde predă materii legate de VR, AR și construcția de lumi.

 

Sânziana Gheorghe (n. 1997) este artisti vizual și doctorand în Timișoara, în cadrul Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. Este membru stagiar în cadrul UAP România din 2023. Prin proiectele sale studiază interacțiunea dintre sfera artelor vizuale și sfera jocurilor video, explorând modul în care principiile de bază din cele două sfere pot fi incorporate în proiecte artistice interactive.

 

Andrei Lazăr este asist. univ. dr. la specializarea Design, din cadrul FAVD, UNAGE Iași. Pasionat de lumină si interacțiune, experimentează multiple moduri de intersecție între cele două domenii.

 

Marina Oprea (n. 1989) trăiește și lucrează la București. Lucrările ei de artă pornesc dintr-o fascinație pentru observarea și deconstruirea modului în care se conturează o identitate, fie că vorbim de oameni, locuri, obiecte, în relație cu societatea patriarhală, lumea artei și/sau a propriilor poziționări personale. Proiectele sale sunt adesea colaborative și apelează la medii artistice variate precum performance art, ready-made, video, land-art sau instalație. Recent, a devenit interesată de tot ce ține de fosile, ruine, rămășițe ale unor ere demult apuse, alături de teorii transumaniste și speculații asupra viitorului foarte îndepărtat.

 

Mihaela Pop (n. 1988) este absolventă de studii juridice în București. În urmă cu 4 ani a îmbrățișat nevoia de a se apropia de domeniul artelor. După pregătire și practică în sfera ceramicii și după finalizarea unui set de cursuri de bijuterie contemporană, a creat colecții de bijuterie ce îmbină tehnici de prelucrare și materiale tradiționale cu unele alternative, sustenabile. Propune acum una dintre lucrările sale, o colecție manifest împotriva industrializării excesive. Piesele îmbină elemente de ceramică, metal și unul din natură.

 

Mihai Toth (n.1990) trăiește și lucrează în Timișoara. Practica sa artistică se bazează pe o abordare multimedia investigând diferite mecanisme și sisteme algoritmice de tip conceptual pe care le compune în diverse cadre vizuale pornind dintr-o poziție performativă. Relația prezentă constant în modul în care proiectele sale sunt organizate și dezvoltate este cea a materialității și a non-materialității, respectiv explorarea posibilităților de relaționare și dialog între cele două situații. În prezent este student doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. 

 

Event facebook:

https://facebook.com/events/s/changing-environments-nac-la-a/854463409937765/

 


Scrie un comentariu

trimite