Ce schimbări revoltătoare la legile justiției au adoptat în forță deputații PSD-ALDE-UDMR
Deputații Puterii au călcat în picioare, miercuri 6 decembrie, toate normele și uzanțele Parlamentului și, împiedicând orice dezbatere cu Opoziția, au adoptat punct cu punct sute de amendamente la prima dintre legile Justiției, cea referitoare la statutul magistraților. Au reluat și aprobat în plen amendamente și prevederi respinse în Comisia Iordache, unde a fost mimată o dezbatere formală pe legi.
O acuzație extrem de gravă a fost adusă de deputații Opoziției: aceștia spun că parlamentarii Puterii au introdus în dezbaterea din Plen prevederi care nu au trecut prin comisia specială de modificare a legilor Justiției.
Liviu Dragnea nu a prezidat ședința din Camera Deputaților, informează Realitatea TV, ci a stat în sală și ulterior a părăsit camera de ședințe. Pe lista mofificărilor scandaloase adoptate de deputații Puterii se află următoarele:
Statul, obligat să se îndrepte cu o acţiune în instanță împotriva magistratului care a greșit
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.
Anterior, Comisia parlamentară specială privind legile justiției respinsese această propunere în favoarea unui amendament formulat de UNJR și Asociația Magistraților, potrivit căruia statul 'are dreptul' de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință.
Eliminarea cuvântului "independent" din definirea procurorilor
Miza în Parlament este extrem de mare pe schimbările aduse la Legile Justiției. Primul pachet de legi ieșit din comisia specială Iordache prevede eliminarea cuvântului "independent" din definirea procurorilor și subordonarea politică a magistraților. Independența procurorilor a fost un element-cheie introdus în legea din 2004, adoptată ca o condiție pentru intrarea României în NATO.
Comisiile parlamentare pot ancheta și exclude din sistem magistrații
Subordonarea politică a magistraților se face de acum înainte, potrivit legii adoptate de PSD-ALDE și UDMR, și prin faptul că parlamentarii pot decide excluderea din sistem a judecătorilor sau procurorilor.
Judecătorii și procurorii sunt obligați să se abțină de la defăimarea în orice mod a politicienilor
Această prevedere votată de deputații Puterii are un efect extrem de pervers, deoarece nu se limitează la criticile eventuale din spațiul public. Practic, atunci când sunt anchetați sau judecați politicieni, mai ales în contencios administrativ, magistrații care îi acuză pe politiceni de acte de corupție sau alt tip de fapte penale riscă să fie trași la răspundere pentru "defăimare".
Președintele țării, exclus din numirea șefului Curții Supreme de justiție
Șeful statului nu mai poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit noii legi adoptate miercuri, amendament cu amendament, în Parlament.
Un alt articol al acestui proiect prevede că membrii familiilor aflați în întreținerea judecătorilor și procurorilor vor beneficia de asistență medicală gratuită.
Parlamentarii au mai decis că judecătorii și procurorii cu o vechime de cel puțin 25 de ani numai în aceste funcții se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare și beneficiază de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de judecător sau procuror, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor îndreptățite.
Sursa realitatea.net