Care sunt beneficiile tratamentelor ortodontice pediatrice și la ce vârstă este indicat să le începi
Un zâmbet încrezător în viața adultă se construiește din primii ani ai copilăriei. Educația în ceea ce privește igiena orală este important să fie făcută copilului încă de la primii dinți apăruți, astfel încât să se formeze un obicei sănătos pentru tot restul vieții. Controalele stomatologice regulate și tratarea problemelor încă de la început îl ajută pe cel mic să depășească frica de dentist și să pună preț pe importanța prevenției.
Responsabilitatea părinților este să le transmită constant copiiilor importanța unei danturi sănătoase și să acționeze din timp atunci când remarcă ceva în neregulă. Un exemplu care se încadrează foarte bine aici este dantura strâmbă. În cazul în care observi că dinții definitivi ai celui mic nu sunt aliniați perfect, prezintă-te la o clinică de stomatologie copii in Arad și solicită un consult ortodontic. Un tratament cu aparat dentar poate fi început din momentul în care cel mic împlinește 7 ani, și vine cu numeroase beneficii pentru el. Află de mai jos care sunt acestea:
Previne problemele dentare pe termen lung
Tratamentele ortodontice făcute în perioada copilăriei îl ajută pe cel mic să prevină în viața de adult probleme mai complexe, ce implică costuri mai ridicate. Supraaglomerarea dinților și o mușcătură incorectă sunt probleme care predispun viitorul adult la apariția cariilor interdentare, problemelor de digestie, afecțiunilor gingivale. Acestea presupun tratamente complexe și costuri adiționale, care pot fi evitate ușor dacă acționezi din timp, ca părinte.
Crește încrederea în sine
O dantură strâmbă în anii copilăriei, mai ales atunci când cel mic intră în colectivitate și își face prieteni, îi poate afecta acestuia stima de sine. Interacțiunile cu ceilalți copii devin mai dificile, iar aspectul dinților devine o piedică în calea zâmbetului, lucruri pe care nu ți le dorești ca părinte pentru el. Din fericire, purtarea unui aparat dentar a devenit un lucru normal în ziua de azi, iar faptul că acestea pot fi personalizate cu elastice colorate, le fac din start mult mai atractive printre tineri.
Implică mai puține costuri
În general, pe măsură ce înaintezi în vârstă, dinții se strâmbă din ce în ce mai mult din cauza apariției măselelor de minte. Asta înseamnă că tratamentul de îndreptare a dinților va fi mai complex, mai lung și, automat, mai costisitor. În schimb, dacă duci copilul la ortodonție de îndată ce observi că dinții definitivi nu sunt aliniați perfect, costurile și durata tratamentului vor fi mult mai mici. Dacă te întrebi către ce model să te îndrepți, află că ai mai multe variante de aparate dentare pentru copii in Arad, cele mai economice fiind cele metalice. Există și cele realizate din safir sau ceramică, însă vestea bună e că, indiferent de ce alegi, durata tratamentului este mai scurtă decât în cazul adulților, deoarece dinții se deplasează mai ușor pe arcade la vârste mai mici.
Corectează problemele de vorbire
Atât dinții imperfect aliniați, cât și mușcătura incorectă (malocluzia) pot cauza tulburări de vorbire, care se vor reflecta asupra nivelului de încredere în sine al copiiilor. În viața adultă, aceștia pot întâmpina dificultăți atât pe plan personal, cât și în carieră. De exemplu, o dicție bună este foarte importantă pentru un viitor actor, jurnalist, sau om de televiziune. Din fericire, aceste defecte de vorbire cauzate de o dantură strâmbă se pot corecta cu ajutorul unui tratament ortodontic.
Ajută la îmbunătățirea digestiei
O dantură strâmbă are influență și asupra digestiei. Dacă observi că cel mic are probleme la mestecarea și înghițirea alimentelor, cât și la vorbire, acestea sunt semne că există probleme la nivelul danturii sau al mușcăturii. Faptul că digestia nu se face corect de la început îi poate predispune pe copii la indigestii și alte probleme ce țin de starea de sănătate generală. Prin urmarea unui tratament ortodontic, problemele se vor rezolva ușor.
Un tratament ortodontic urmat în copilărie vine numai cu beneficii pentru cel mic, de la sporirea încrederii în forțele proprii, la o stare de sănătate generală cu mult îmbunătățită. Așadar, dacă în calitate de părinte, te întrebi dacă e momentul să faci acest pas sau îl vei lăsa pe el să ia decizia la vârsta adultă, îți recomandăm să privești acest tratament ca pe o investiție în viitorul copilului tău.
Sursa: Freepik