Bucuria dialogului cu tinerii (FOTO)
Ziua de 29 noiembrie 2017 a fost una cu o însemnătate aparte pentru elevii şi profesorii Liceului Tehnologic din Chişineu Criş. Aceştia au participat la proiectul naţional Dialoguri la ţintă, proiect iniţiat de Incicău Raul, reprezentantul Asociaţiei Generaţiei de Azi, în parteneriat cu Liceul Tehnologic din Chişineu Criş, avându-i ca profesori coordonatori pe domnul profesor Lupu Daniel şi doamna profesoară Creţu Carmen. Dialogul s-a conturat în jurul a două teme de actualitate: Tinerii şi Biserica în societatea modernă şi Importanţa educaţiei şi rezultatele acesteia.Ca invitat special în mijlocul tinerilor s-a aflat părintele Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar administrativ al eparhiei Aradului. La acest eveniment important a participat domnul director Codrean Cristian, alături de părintele paroh Daniel Dumitru.
Pledoaria părintelui Teofan a fost despre importanţa dialogului şi a comuniunii în Biserică. Părintele Teofan a întărit ideea că dialogul ne ajută să îl cunoaştem pe cel de lângă noi, să îi cunoaştem problemele şi, poate, să dăm o soluţie acelor probleme; iar aceasta nu se poate face fară dialog şi fără iubire. Părintele a atras atenţia vizavi de faptul că tinerii din ziua de azi dialoghează foarte greu, nu sunt deschişi şi nu au o relaţie deschisă nici cu părinţii lor, ceea ce poate duce la mari drame în rândul acestora. De asemenea, s-a vorbit despre importanţa comuniunii în Biserică sub forma rugăciunii, care trebuie să fie sinceră, să vină din interior ca o expresie liberă a tânărului, tânăr care azi este liber, se poate manifesta asa cum doreşte, însă trebuie să ştie cum să folosească această libertate: în scop bun sau rău. De aceea părintele Teofan le-a vorbit şi despre importanţa tânărului de a-şi ocupa timpul liber cu activităţi creative, să practice un sport sănătos sau să se implice în activităţi de voluntariat. Tânărul obsedat de tehnologie, care petrece foarte mult timp în mediul virtual, nu mai are timp pentru el, se izolează, comunică foarte greu şi nu mai simte că traieşte: ,, Este foarte important ca tânărul să trăiască prezentul, să fie el însuşi: totul să se manifeste în iubire”, le-a mai spus părintele Teofan. Pe toată durata activităţii, părintele Teofan a fost foarte deschis cu tinerii: a încercat să îi cunoască personal, nu a stat deloc la prezidiu, a depăşit orice formalism, întrebându-i cum îi cheamă şi ce le place să facă. De asemenea, tinerii au fost foarte deschişi, au pus întrebări legate de temele discuţiei, dar şi întrebări legate de persoana părintelui Teofan, de care tinerii s-au apropiat destul de repede în decursul celor două ore. În încheierea dialogului, părintele Teofan i-a îndemndat pe tineri să fie liberi: ,,Tânărul frumos trebuie să fie liber, adică, frumos la suflet”.
La sfârșitul activității, părintele Daniel Dumitru, parohul Bisericii Ortodoxe din Chişineu Criş, le-a vorbit tinerilor despre importanţa perioadei în care ne aflăm, cea a postului Naşterii Domnului Iisus Hristos. De asemenea, părintele Daniel i-a îndemnat pe tineri să se apropie mai mult de Biserică, mai ales în această perioadă, felicitându-i totodată pentru interesul manifestat pentru acest eveniment. În continuare, domnul director Codrean Cristian a salutat iniţiativa acestui proiect şi s-a arătat foarte bucuros de prezenţa în mijlocul tinerilor a unui preot al Bisericii cu care aceştia să poată dialoga, subliniind rolul important pe care îl are dialogul în societate şi mai ales în rândul tinerilor. Raul Incicău, moderatorul acestui proiect, reprezentant al Asociatiei Generatiei de Azi şi student la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea” din Arad, a mulţumit tuturor pentru prezenţă, în special elevilor, pe care i-a îndemnat să fie mândri de ei înşişi, de liceul în care învaţă şi de profesorii minunaţi ai acelui liceu, liceu absolvit de acesta cu câțiva ani în urmă.
Incicău Raul