Activitatea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad în trimestrul III al anului 2016
In trimestrul III al anului 2016 Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Arad a efectuat un numar de 259 de inspectii la agentii economici de pe raza judetului Arad dupa cum urmeaza:
- 90 inspecţii planificate
- 169 inspecţii neplanificate.
Cumulat pe cele trei trimestre ale anului 2016 Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Arad a realizat un numar total de 1015 inspectii astfel:
- inspectii planificate 272
- inspectii neplanificate 743
In urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost constatate o serie de neconformităţi printre care amintim:
- nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu
- neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor
- eliminarea deseurilor in alte conditii decat cele stabilite prin lege
- efectuarea de lucrari in arii naturale protejate fara avizul administratorului
- lipsa actelor de reglementare
- lipsa evidentei gestiunii desaeurilor
- nedepunerea declaratiilor la A.F.M.
Aceste neconformitati au fost sanctionate de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu care au aplicat un numar de 16 amenzi contraventionale in valoare totala de 355.000 lei.
O situatie deosebita in aceasta perioada a constituit-o transferul ilegal de deseuri din tarile membre UE spre Romania.
Pe parcursul trimestrului III al anului in curs, ne-a fost solicitat sprijinul in repetate randuri in punctele de trecere a frontierei Nadlac, Nadlac II si Varsand pentru a stabilii daca transferurile intracomunitare de deseuri indeplinesc conditiile legale pentru a fi introduse in tara. Cu aceste ocazii au fost efectuate un numar de 35 de verificari, constatatandu-se ca un numar de 20 de transporturi de deseuri avand destinatia societati comerciale de pe teritoriul Romaniei nu au indeplinit conditiile legale pentru a fi acceptate in tara, drept pentru care nu s-a permis intrarea in tara a acestor transporturi.
De asemenea in aceasta perioada am intreptins o serie de actiuni de sensibilizare a tuturor institutiilor cu rol decizional, in ceea ce priveste situatia de pe str. Marului din Municipiul Arad, care au inceput sa se concretizeze.
Aceste actiuni de sensibilizare au fost intreprinse, deoarece suntem constieniti ca problemele existente in acea zona, pot afecta in mod clar starea de sanatate a populatiei si a mediului si care pot fi rezolvate doar prin colaborarea intre toate institutiile statului care au competenta legala privind:
- Verificarea actelor de identitate ale persoanelor,
- Regimul juridic al constructiilor,
- Regimul juridic al terenurilor,
- Verificarea mijloacelor de transport si a persoanelor care abandoaneaza diferite tipuri de deseuri in zona,
- Verificarea tipului de combustibil si al sobelor folosite/e la incalzirea locuintelor,
- Verificarea completa a tuturor agentilor economici care desfasoara activitati in zona respectiva,
Astfel la initiativa Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Arad, Institutia Prefectului - Judetul Arad a instituit prin Ordinul cu nr. 603 / 04.08.2016, o comisie formata din reprezentanti ai urmatoarelor institutii:
1. GNM-CJ ARAD
2. DSP ARAD
3. PRIMARIA MUNICIPIULUI ARAD
4. POLITIA LOCALA ARAD
5 INSPECTORATUL JUDETEAN DE POLITIE ARAD
6. APELE ROMANE – S.G.A. ARAD
Comisie care s-a intrunit in luna septembrie 2016 si in urma controlelor comune efectuate, a decis asupra intocmirii unui Plan de actiune comun in vederea identificarii de solutii comune pentru igienizarea si salubrizarea zonei respective din municipiul Arad. La acest Plan comun de actiune se lucreaza deja, astfel incat acesta sa devina operational in cel mai scurt timp posibil.
De asemenea GNM – CJ ARAD a participat la actiunea Let s do it Romania 2016 din data de 24.09.2016, cu intreg efectivul in vederea respectarii Protocolului de Colaborare incheiat cu organizatorii.