Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIDEO | Acest loc de lângă Arad, cu apă cristalină, nu este pentru scăldat! Ce se află, de fapt, sub apă

La marginea localității Vladimirescu, chiar lângă pădure, există o întindere de apă ce pare numai bună pentru bălăceală. Apa este cristalină, dar sedimentul existent la mică adâncime îi dă o nuanță de albastru azur.

VIDEO | Acest loc de lângă Arad, cu apă cristalină, nu este pentru scăldat! Ce se află, de fapt, sub apă
Comentează 0

Ceea ce pare a fi un lac este, de fapt, batalul cu reziduuri de la fostul combinat chimic. Amenajat în 1977, batalul a rămas nefolosit după 1990 și conține un nămol fosfoamoniacal decantat, rezultat din fabricarea îngrăşămintelor. Nămolul are un conținut mare de fosfaţi, carbonaţi şi azotaţi.

În planul de amenajare teritorială a județului, realizat de Consiliul Județean, se arată, la capitolul Gestionarea Deșeurilor, că batalul ”exercită impact asupra apelor subterane”.

Tocmai de aceea, ARQ a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Arad informații cu privire la situația batalului, din răspunsul primit reieșind că proprietarul – Archim Agro Industrial SRL – nu a solicitat avizul de mediu, deși i s-a pus în vedere încă din 2006 că trebuie să facă acest lucru.

”În ceeea ce priveşte impactul asupra mediului, Agenţia de Mediu Arad a comunicat (prin Adresa nr. 6958 din 07.08.2006) societăţii ARCHIM AGRO INDUSTRIAL că are obligaţia să solicite şi să obţină Aviz de mediu prin care să fie stabilite obligaţiile de mediu pentru acest batal. Documentele solicitate au fost: bilanţ de mediu, buletine de analiză privind calitatea apelor freatice din zona batalului, autorizaţie de gospodărirea apelor, copii ale actelor de proprietate. În data de 26.06.2007, prin adresa nr. 5922, s-a reamintit (comunicat) societăţii că are obligaţia solicitării avizului de mediu; până în prezent, societatea nu a dat curs solicitării Agenţiei de Mediu”, se arată în răspunsul transmis ARQ.

Reprezentanții firmei spun că lucrurile nu stau chiar cum susțin autoritățile. ”Avizul de mediu nu trebuie solicitat decât în momentul în care are loc activitate, dar acest batal este în conservare. Deocamdată noi avem doar un studiu pentru utilizare, pentru că nămolul ar putea fi bun ca îngrășământ în agricultură”, ne-a declarat Vasile Boța, din partea firmei.

Conform acestuia, apa este de mică adâncime, iar vara batalul este secat de temperaturile ridicate.

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite