Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Vinului, ediția a X-a, la Pâncota (FOTO/VIDEO)

Sărbătoarea vinului, ediția a X-a, în Podgoria Miniș-Măderat, din vestul Munților Zărandului, a ajuns la Pâncota în ultima duminică de septembrie, a.c., zi veselă și relaxantă pentru cei veniți la serbarea strugurilor, mustului, vinului, la anul celebrării Marii Uniri, când spiritul înțelegerii în comunitățile de aici este tot mai vizibil.

Sărbătoarea Vinului, ediția a X-a, la Pâncota (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

Spațiul manifestării a cuprins întreaga suprafață a Parcului Central, cu expoziție mică, dar frumoasă, de vinuri prezentate de Crama Șiria, cu tarabe cu produse alimentare, cu parc de distracții, cu scenă împodobită cu ciorchini de struguri, cu ștergare și farfurii cu motive populare, cu un aranjament floral frumos, unde s-au derulat punctele artistice oferite cu drag de autoritatea publică locală, cu largul concurs al Consiliului Județean și Centrului Cultural Județean Arad.

Deschiderea festivă s-a realizat prin cuvântul primarului Dan Ștefan Pocrișer, urmat de slujba ortodoxă de binecuvântare, de mulțumire pentru recolta de struguri și de vin, pentru veselirea inimilor, pentru sănătate. Această licoare, a chefurilor de tot felul, devine medicament, spun specialiștii, pentru inimă, tensiune, circulație cerebrală și coronariană, pentru sistemul imunitar, pentru fortificarea oaselor, la un consum de unu sau două pahare pe zi, mai cu seamă roșu sau negru. „Puțin vin ascute mintea, prea mult o tocește.”, remarca înainte vreme Mihai Eminescu. Așadar, să bem vinul, dar cumpătat, altfel riscăm probleme nedorite de sănătate.

Punctele artistice au fost susținute de soliștii vocali Mădălina Motorca, Dorin Neag, Petrică Neag, acompaniat de formația lui Alexandru Covaci, Gabriel Stoica, Valentina Negrea, Monica Blaga, Tinu Vereșezan, acompaniat de formația sa. De asemenea, și-au dat concursul ansamblurile folclorice „Șiriana” Șiria și „Podgoria” Pâncota (grupa mică și grupa mare), formațiile „Mini Azur” și „Azur Dance”, Titi Giurgiu – Flaier Bartender, în prezentarea lui Sorin Dorobanțu. Programul artistic (cu mici excepții) s-a dovedit de bun nivel artistic, producând o stare de bine, concretizată prin prindere în horă, prin aplauze, bisuri sau ovații. Astfel, Ansamblul folcloric „Șiriana” a evoluat cu dezinvoltură, în stil de mare forță artistică, prin bogatul material coregrafic prezentat, inclusiv prin frumosul dans local de Șiria, de calitate certă, sub îndrumarea lui Viorel Popa și Camelia Trif, mari pasionați de tradiție și folclor. Ansamblul folcloric „Podgoria Pâncota”, grupa mică, mare însă prin numărul perechilor de dansatori, a încântat pe ritmurile celor șase melodii ale ciclului coregrafic prezentat, în timp ce grupa mare a avut o evoluție artistică deosebită, bucurându-se de atmosfera caldă a publicului local. Admirabilă evoluția copiilor de la „Mini Azur”, în valsul nemuritor „Valurile Dunării”. Interpretare coregrafică de calitate, pe ritmuri cu mare priză la tineri, am remarcat și în evoluția formației „Azur Dance”, cât și a tânărului Giani. Titi Giurgiu a oferit o demonstrație de preparare a băuturilor prin jonglerie cu sticle, concomitent cu o elegantă servire a acestora. Tinu Vereșezan, îndrăgit și pe plaiul pâncotan, a fost primit cu aplauze prelungite la apariția în spațiul cultural-artistic al parcului. A prezentat, cu șarmul și plăcuta sa voce, un repertoriu muzical bogat, de petrecere și voie bună, melodii aparținând fondului muzical al romilor, cât și piese de muzică ușoară. La cererea publicului a interpretat piesa „Dragostea bunicilor” – melodie de suflet a artistului.

Sărbătoarea a fost onorată de prezența lui Iustin Cionca – președinte Consiliul Județean Arad, Dorel Căprar – deputat, Dan Damian – subprefect, Garofița Popa și Marius Sulincean – consilieri județeni, Valentin Bot – primar de Șiria, Marius Oneț – primar de Covăsânț. Au fost prezenți și primarul Ivan Gyula din comuna Vlcany (Slovacia), însoțit de un consilier local, și primarul Farkas Șandor, din comuna Nagybanhegyes (Ungaria), însoțit de șase consilieri locali. Aceștia au participat și la Balul Strugurilor, organizat înainte cu o zi de sărbătoarea vinului, de un mare suflet al orașului, Olga Dokopil Covaci.

 

Galerie foto (173)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite