Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tratament dinți fără nerv: Fațete sau coroane dentare?

Într-un univers ideal, pacienții de toate vârstele ajung la stomatologie doar pentru a preveni și a trata micile probleme cauzate de acumularea plăcii bacteriene. Ne întoarcem la realitatea zilelor noastre. Deși tot mai mulți oameni au înțeles cât de important este periajul și care este rolul controalelor stomatologice, există numeroase persoane care ajung prea târziu la medic. Cu toate acestea, există și pentru ei o serie de tratamente specializate. Vorbim, în rândurile următoare, despre dinții fără nerv (dinții devitalizați) și recomandarea de a purta fațete sau coroane dentare.

Tratament dinți fără nerv: Fațete sau coroane dentare?
Comentează 0

Ce este un dinte fără nerv?

Dacă nu ți-a spus nimeni până acum, dinții sunt alimentați cu sânge pentru a rămâne sănătoși. Întregul proces se realizează la nivelul pulpei dentare, acolo unde există mai multe vase de sânge. Atunci când își pierde această alimentare, dintele devine sensibil și, în lipsa ajutorului de specialitate, va trebui extras. Există o serie de factori care afectează procesul natural al pulpei dentare, iar aici ne referim la :

  • Carii profunde: Netratată la timp, caria își poate face loc până la pulpa dentară, provocând inflamație și infecții. În acest caz, se recomandă tratament de canal pentru a salva dintele;
  • Lovituri puternice sau alte traumatisme: Loviturile puternice din zona gurii pot afecta, de asemenea, pulpa dentară. În cele mai rele scenarii, aceasta se necrozează și necesită tratament de canal;
  • Proceduri dentare anterioare: Chiar și procedurile dentare anterioare pot afecta starea de sănătate a pulpei dentare.

Cum arată un dinte fără nerv?

Doar un medic dentist poate să ofere un diagnostic însoțit de un plan de tratament. Cu toate acestea, există câteva semne specifice ale dintelui puternic afectat:

  • Schimbarea culorii;
  • Durere;
  • Gust și miros neplăcut;
  • Inflamația țesuturilor moi.

Cum se tratează un dinte fără nerv?

Tratamentul de canal își propune să păstreze dintele pe poziții. În urma controlului și radiografiei, medicul deschide dintele, îndepărtează pulpa și curăță infecția. La final, rădăcina este sigilată, iar spațiul este acoperit cu o plombă dentară. În cazul obturațiilor mari, dintele devine fragil și are nevoie de protecție suplimentară. Vorbim în continuare despre coroanele și fațetele dentare.

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă dinții fisurați, cu defecte de formă sau dinții care au fost tratați pe canal. În cazul de fața, rolul coroanei dentare este de a-i oferi dintelui protecție, dar și estetică deosebită. Coroanele sunt asemănătoare dinților naturali, contribuind la restabilirea masticației. În funcție de buget, dar și de particularitățile medicale, există mai multe tipuri de coroane dentare:

  • Coroane metalo-ceramice;
  • Coroane integral ceramice;
  • Coroane din zirconiu;
  • Coroane pe suport din zirconiu.

Fațete dentare

Pentru că un dinte devitalizat arată inestetic, pacienții pot alege și fațetele dentare. Acestea sunt niște învelișuri, mult mai subțiri decât coroanele dentare, realizate din materiale rezistente, care se aplică pe suprafața vizibilă a dinților. Sunt apreciate de pacienții din toate colțurile lumii și chiar au devenit un trend în materie de estetică dentară. De altfel, există mai mute tipuri de fațete dentare

  • Fațete dentare din ceramică sau Emax;
  • Fațete dentare din zirconiu.

Mai există și fațete din compozit, dar acestea nu oferă aceeași rezistență și nici nu se pot compara, din punct de vedere estetic, cu cele din ceramică sau zirconiu.

Fațete dentare sau coroane dentare. Ce alegi?

E destul de ușor să previi problemele de ordin dentar. Cu toate acestea, pacienții ajung, de cele mai multe ori, destul de târziu la stomatologie. Din fericire, există soluții pentru orice problemă, iar în cazul de față, atât coroanele dentare, cât și fațetele pot fi recomandate în etapa finală a tratamentului. Decizia se va lua de către echipa medicală.

În concluzie, se recomandă consult de specialitate pentru a determina cea mai potrivită soluție pentru dinții fără nerv. Programează cât mai rapid o întâlnire cu specialiștii!


Scrie un comentariu

trimite