Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rotativa guvernamentală a fost finalizată: România are o nouă echipă la Palatul Victoria

Rotativa guvernamentală, stabilită de conducerile Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat în 2021, a fost pusă astăzi în practică, odată cu votarea noului Executiv.

Guvernul Ciolacu, din care fac parte reprezentanţi ai PSD şi ai PNL, după ce UDMR a decis să părăsească echipa guvernamentală ca urmare a nemulţumirilor legate de ministerele primite, a fost învestit de Parlament cu 290 voturi pentru, numărul voturilor împotrivă fiind 95. De menţionat că din cei 465 de deputaţi şi senatori, la vot au participat 411.

Rotativa guvernamentală a fost finalizată: România are o nouă echipă la Palatul Victoria
Comentează 0

„Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a valorilor care au stat la baza societății în care trăim.

Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor.

Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Și am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă”, a spus în discursul rostit în plenul camerelor reunite noul premier, Marce Ciolacu, care a ţinut să precizeze: „Vreau să fiu foarte clar: Locul României este în Uniunea Europeană și NATO!”

Ce spune fostul premier

La rândul său, fostul premier Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, ales zilele trecute preşedinte al Senatului, a ţinut să mulţumească tuturor celor cu care a colaborat în timpul exercitării mandatului de prim-ministru, în ultimul an şi jumătate. Votul de astăzi are câteva semnificaţii importante. Prima este că prin acest vot asigurăm stabilitatea politică şi de guvernare într-un context  marcat de provocări multiple, sociale, economice, de securitate. România nu este doar un spaţiu proxim războiului, este ţara membră a Uniunii Europene care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Din acest context enorm de complex şi de sensibil reiese şi enorma responsabilitate faţă de cetăţenii României, dar şi faţă de partenerii noştri din UE şi NATO”, a spus Nicolae Ciucă. „O altă semnificaţie a votului de astăzi este continuarea unei guvernări responsabile şi eficiente pentru România”, a continuat preşedintele PNL, care a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor obţinute în timpul mandatului său la Palatul Victoria. „O a treia mare semnificaţie a votului de astăzi este implementarea rotativei la guvernare, convenită în noiembrie 2021. Este un act politic fără precedent în România, un act care va marca şi o schimbare de mentalitate la nivelul clasei politice. A venit vremea colaborării dincolo de ideologii, pentru dezvoltarea României, pentru binele fiecărui român”, a mai spus fostul premier.

Cum arată noul Guvern

În cele ce urmează vă prezentăm componența noului Cabinet de la Palatul Victoria.

Premier: Marcel Ciolacu;

Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean (PNL);

Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu;

Vicepremier PSD: Marian Neacșu;

Miniștri PNL

Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu;

Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș;

Ministerul Justiției: Alina Gorghiu;

Ministerul de Externe: Luminița Odobescu;

Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea;

Ministerul Mediului: Mircea Fechet;

Ministerul Educației: Ligia Deca;

Ministerul Culturii: Raluca Turcan;

 Ministerul Energiei: Sebastian Burduja;

Miniștri PSD

Transporturi - Sorin Grindeanu;

Fonduri Europene - Adrian Câciu;

Agricultură - Florin Barbu;

Economie și Turism - Radu Oprea;

Apărare - Angel Tîlvăr;

Familie şi Tineret - Gabriela Firea;

Digitalizare - Bogdan Ivan;

Muncă - Marius Budăi;

Sănătate - Alexandru Rafila.

Sursa foto: captură video www.euronews.ro

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite