Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deși a fost prins cu droguri, dosarul i-a fost clasat. Vezi motivarea procurorilor

Dosar penal clasat după ce un tânăr a fost prins cu două substanțe psihotrope asupra sa, în două circumstanțe diferite. Se pare că drogurile au fost procurate pentru consum propriu, astfel că dosarul a fost clasat. 

Deși a fost prins cu droguri, dosarul i-a fost clasat. Vezi motivarea procurorilor
Comentează 1

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Arad, procurorul din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Arad a solicitat confirmarea Ordonanţei prin care a dispus renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect comiterea infracţiunii de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, în formă continuată.

Prin ordonanţa din data de 11.05.2022 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, constând în aceea că în data de 28.04.2022, el a fost depistat deţinând pentru consum propriu, fără drept, substanţe susceptibile a fi droguri de risc.

În data de 14.05.2022, bărbatul a fost depistat deţinând pentru consum propriu, fără drept, substanţe susceptibile a fi droguri de risc şi mare risc. 

În data de 28.04.2022, în jurul orelor 21.00, numitul a fost depistat pe raza localităţii Pecica, de către lucrătorii din cadrul Poliției Pecica-IPJ Arad, deţinând pentru consumul propriu, fără drept, o pungă de dimensiuni mici transparentă în care se afla o substanţă de culoare verde-oliv cu miros înţepător, un aparat din metal de măcinat, o rolă de foițe de rulat și 4 filtre din hârtie. Prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 3141285 din 20.04.2023 al Laboratorului de analiză şi profil al drogurilor Timişoara a fost determinată cantitatea exactă şi felul substanţelor ridicate de la numitul şi prezentate pentru analiză, rezultând următoarele: - Proba nr. 1 – este constituită din cantitatea de 1,86 grame cannabis în care s-a pus în evidenţă Tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă biosintetizată de planta cannabis, compusă din fragmente vegetale (inflorescenţe) de culoare verde-oliv, ambalate într-o punguţă tip zip-lock din material plastic transparent. Cannabisul face parte din Tabelul anexă nr. III al Legii nr. 143/2000 şi constituie drog de risc. - Proba nr. 2 – este constituită dint-un dispozitiv de mărunţire tip râşniţă, metalic, violet-albastru-auriu, în care se observă urme de materie, în care s-a pus în evidenţă şi Tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă biosintetizată de planta cannabis.

Cantitatea de 1,07 grame masă netă cannabis, ambalată într-o punguţă tip zip-lock din material plastic transparent (proba nr. 1) şi dispozitivul de mărunţire tip râşniţă, în care s-a pus în evidenţă şi Tetrahidrocannabinol (THC), ambalat într-o punguţă tip zip-lock din material plastic transparent (proba nr. 2), au fost ambalată în două plicuri din hârtie sigilate cu sigiliul MAI nr. 19064 şi predată organelor de poliţie din cadrul SCCO Arad în vederea depunerii la camera de corpuri delicte din cadrul I.P.J. , urmând a face obiectul confiscării speciale în vederea distrugerii.

În data de 14.05.2022, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, el a fost depistat de un echipaj de jandarmi, în zona Piaţa Drapelului din Arad, având asupra sa o bucată de folie din nylon în care se afla o substanţă de culoare verde-maroniu cu aspect de cannabis cât şi o bucată de folie din nylon în care se află o pulbere albă cristalină susceptibilă a fi drog de mare risc, despre care declară că le deţine în vederea consumului propriu. 

Proba nr. 1 este constituită din cantitatea de 0,69 grame cannabis în care s-a pus în evidenţă Tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă biosintetizată de planta cannabis, compusă din fragmente vegetale (inflorescenţe) de culoare verde-oliv, ambalate într-o punguţă din celofan transparent. Proba nr. 2 este constituită din cantitatea de 0,32 grame substanţă cristalină de culoare albă care conţine compusul 3-MMC – substanţă psihoactivă conform Raportului EMCDDA Europol din anul 2012, ambalată într-o punguţă din celofan transparent (mefedronă). Cantitatea de 0,18 grame masă netă substanţă pulverulentă care conţine 3-MMC, ambalată într-o punguţă din material plastic transparent (proba nr. 2) a fost ambalată într-un plic din hârtie sigilat cu sigiliul MAI nr. 19064 şi predată organelor de poliţie din cadrul SCOO în vederea depunerii la camera de corpuri delicte, urmând a face obiectul confiscării speciale în vederea distrugerii. 

Proba nr. 1 a fost consumată în procesul analizelor specifice de laborator. 

Fapta e sancţionată de legiuitor cu pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani. Pentru aplicarea acestor dispoziţii legale s-a avut în vedere conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, cantitatea mică de droguri deţinută, urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.

Totodată, s-a avut în vedere persoana suspectului, care este tânăr, are un copil minor în întreţinere şi nu este cunoscut cu antecedente penale. Raportat la toate aceste aspecte, cât şi la faptul că suspectul se află plecat la muncă în străinătate, unde lucrează în construcţii şi nu revine curând în ţară, se constată că nu există un interes public în urmărirea faptei, între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse existând o disproporţie vădită, motiv pentru care se va dispune renunţarea la urmărire penală. Cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 2 din Legea nr. 143/2000, constând în deţinerea în data de 14.05.2022 a unei substanţe cristaline susceptibilă a fi drog de mare risc, s-a dispus clasarea.

S-a reţinut că suspectul a săvârşit infracţiunea de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului, în formă continuată .

În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei. În speţă, văzând că infracţiunea săvârşită de suspectul este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mică de 7 ani şi raportat la împrejurările stabilite prin probele de la dosar precum şi la persoana suspectului, respectiv: cantitatea mică de droguri deţinută, scopul urmărit curiozitate personală, de persoana suspectului care este tânăr, nu este cunoscut cu antecedente penale, are un copil minor şi se află plecat la muncă în străinătate, judecătorul de cameră preliminară constată că în mod corect procurorul a apreciat că în prezenta cauză nu există un interes public în urmărirea faptei penale.


Scrie un comentariu

trimite