Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dacă statul nu a avut câteva mii de lei pentru o cameră de audiere la Tribunal, camera a fost amenajată cu ajutorul Clubului Rotary

Reprezentanții Tribunalului Arad susțin că zilnic sunt audiați șase-șapte copii, în cauze care privesc familia. Având în vedere că până acum acest lucru se întâmpla în biroul auster al judecătorului, conducerea instituției a solicitat fonduri de la Ministerul Justiției pentru amenajarea unei camere speciale. Ani la rând, cererea a rămas doar la stadiul de... solicitare nesoluționată, statul neavând câteva mii de lei pentru o astfel de investiție. Acum însă, cu ajutorul Clubului Rotary Arad a fost amenajată o astfel de cameră, astfel încât copiii să fie mai puțin tracasați atunci când răspund întrebărilor.   

Dacă statul nu a avut câteva mii de lei pentru o cameră de audiere la Tribunal, camera a fost amenajată cu ajutorul Clubului Rotary
Comentează 1

Camera de audiere, frumos amenajată la parterul Palatului Justiției, este folosită atât de judecătorii Tribunalului, cât și de către cei ai Judecătoriei Arad. „Am reușit să amenajăm camera prin implicarea Clubului Rotary, care a donat Tribunalului mobilierul necesar. Sunt convins că de acum încolo discuțiile între judecător și copii se vor desfățura într-o manieră netraumatizantă”, a declarat Virgiliu Flavius Bradin, vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

La rândul său, Adrian Luca, reprezentantul Clubului Rotary, cea mai mare organizație de voluntariat din lume, susține că nu a fost vorba despre o investiție mare, ci despre muncă și bunăvoință. „Am răspuns solicitărilor Tribunalului din respect și dragoste pentru copii. Sper că acest proiect să fie de bun augur”, susține Adrian Luca.

Când se audiază minorii

Potrivit art. 264 din Noul Cod civil, în procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de zece ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de zece ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.

Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte. Orice copil poate cere să fie ascultat, iar respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.

 Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.

„Exemplificativ, copiii pot fi ascultaţi în litigii privind: stabilirea locuinţei minorilor, reglementarea dreptului de vizită, plasamente, adopţii. În conformitate cu dispoziţiile art. 226 din Noul Cod de procedură civilă,  în cazul în care, potrivit legii, urmează să fie ascultat un minor, ascultarea se va face în camera de consiliu. Ţinând seama de împrejurările procesului, instanţa hotărăşte dacă părinţii, tutorele sau alte persoane vor fi de faţă la ascultarea minorului”, susțin reprezentanții Tribunalului.

 

 

 

 

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite