Ziua Sudorului sărbătorită sub egida Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România; printre participanţi, un tânăr din Ucraina care a învăţat meserie la Arad (FOTO)
Ziua Sudorului a fost sărbătorită, astăzi, la Arad sub egida Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România, organizaţie condusă de Marin Crişan, omul care de ani de zile pregăteşte noi meseriaşi şi încearcă astfel să vină în sprijinul angajatorilor care duc lipsă de mână de lucru calificată.
Sudorii arădeni, mulţi dintre ei elevi sau foşti elevi ai Şcolii de Sudură condusă de Marin Crişan, şi-au dat întâlnire pentru a face schimb de experinţă şi pentru a socializa, participanţii primind diplome din partea organizatorilor.
„Sudura este un segment de care societatea are nevoie. În trecut s-au făcut greşeli, meseriaşii fiind daţi la o parte. A început o declasificare a muncitorilor. Rezultatul se vede foarte bine, că nu mai avem mână de lucru calificată. Ne-am constituit în asociaţie profesională pentru a lupta pentru drepturile celor care sunt aici. Avem o experienţă de opt ani cu şcoala, avem rezultate excelente, îi creştem pe sudori, îi educăm şi îi transmitem agenţilor economici, dar şi agenţii economici trebuie să aibă grijă de ei după ce îi angajează. S-au încercat cu paşi timizi să se aducă muncitori din India, din Vietnam. Vin, stau două-trei luni şi pleacă. Tot sudorii români rămân să ducă greul. Vrem să facem demersuri pe lângă Guvern să ne dea grupă şi să-i atragem pe meseriaşi, să mărim numărul şcolilor profesionale. Mă refer aici şi la meseriile înrudite. Vreau să menţionez că avem o relaţie bună, de foarte mult timp cu Universitatea Aurel Vlaicu. Elevii care sunt mai buni şi au Bac merg la facultate şi trag clasa după ei”, le-a spus celor prezenţi Marin Crişan, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România.
Aradul, pionier în ceea ce priveşte şcolile private de sudură
În continuare, Marinel Henteş, directorul executiv al Agenţiei Judeţene petru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad a vorbit despre cât de importantă este forţa de muncă calificată. „În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură. Foarte puţine lucruri pe care le vedem noi aici sunt făcute fără sudură. Mai mult decât atât, Aradul este cel care a deschis porţile şcolilor de acest gen, prima şcoală de sudură privată fiind în Arad. Peste 90% dintre absolvenţi s-au angajat în acestă meserie”, susţine Henteş, care a vorbit apoi despre demersurile făcute pe lângă reprezentanţii Guvernului pentru a acoperi costurile reale ale unui curs de sudură. „Din pcate nu putem realiza ceea ce vrem în sistemul public, dar văd că în sistemul privat lucrurile se mişcă mai bine şi felicit pe această cale această şcoală de sudură, pentru că are rezultate”, a ţinut să precizeze Henteş.
La rândul său, Eduard Crişan, vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România a ţinut să le mulţumească tuturor participanţilor pentru prezenţă şi a ţinut să menţioneze că asociaţia îşi propune să atragă tinerii.
„Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi aici alături de noi, atât celor veterani, cu experieţă în această meserie, cât şi colegilor mai tineri. Mă bucur că avem aici şi reprezentanţi ai firmelor, şi sudori, şi reprezentanţi ai statului. Noi vrem să atragem cât mai mulţi tineri. Avem un colectiv tânăr, cu idei, care ne străduim să ducem mai departe steagul. Individual toţi avem două mâini, două picioare, dar împreună vom reuşi”, susţine Eduard Crişan.
„Nu m-am făcut de ruşine. Pentru acest lucru ţin să-i mulţumesc domnului Crişan”
Printre sudorii prezenţi a fost şi Alex, un tânăr venit din Ucraina. „Am venit din Ucraina de mult timp. Am fost prin mai multe ţări, am fost prin Polonia, Franţa, Cehia... Mă bucur că am căpătat o experienţă aşa de bună încât să fac şcoala aici, în România. Când am fost în Franţa, s-a cunoscut că am mers cu anumite capacităţi, cu anumite informaţii acolo. Nu m-am făcut de ruşine, ca să spun aşa. Pentru acest lucru ţin să-i mulţumesc domnului Crişan”, susţine tânărul.
Foto: Vasile Zărăndan