Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Naţională a Chinei şi simpozionul care va avea loc la Pecica au fost temele abordate astăzi la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze

Două au fost temele întâlnirii cu presa organizate astăzi la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze: Ziua Naţională a Chinei, care va fi sărbătorită pe 1 Octombrie, şi Simpozionul Internațional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze” care anul acesta va avea loc la Pecica.

Ziua Naţională a Chinei şi simpozionul care va avea loc la Pecica au fost temele abordate astăzi la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze
Comentează 0

Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a transmis ES Han Chunlin, ambasadorul R.P. Chineze în România un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale.

„Excelenţă,

Vă rog să primiți, cu prilejul ZILEI NAȚIONALE, aprecierile noastre profunde față de poporul chinez, un model de hărnicie și devotament, un adevărat prieten al României și al poporului român. Cei 73 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze reprezintă o frumoasă tradiție, înscrisă în paginile de istorie ale celor două popoare, o tradiție, de care trebuie să ne amintim mereu și mereu, nu numai în momentele festive.

Ne bucură și ne onorează declarația Ambasadei Republicii Populare Chineze în România referitoare la faptul că «poporul și guvernul chinez NU ÎȘI UITĂ PRIETENII», de aceea această frumoasă colaborare și prietenie, trebuie continuată și materializată, în interesul reciproc al ambelor țări și popoare.

Este bine să ne amintim, cu acest moment aniversar și întotdeauna, că Civilizația și Cultura Chineză, cu o vechime de peste 5000 de ani, a contribuit, în mod fundamental, la progresul umanității.

LA MULȚI ANI POPORULUI CHINEZ!

LA MULȚI ANI REPUBLICII POPULARE CHINEZE!”, se arată în mesajul transmis de prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Prezent la întâlnirea cu presa pentru a prezenta câteva dintre surprizele pregătite de organizatorii simpozionului, Petru Antal, primarul oraşului Pecica, a ţinut să transmită la rândul său un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a Chinei. „La 1 Octombrie se împlinesc 73 de ani de când a fost proclamată crearea Republicii Populare Chineze. România a fost cea de a treia ţară care a recunoscut-o, în 5 octombrie 1949. De atunci, cele două ţări au o relaţie foarte bună. Probabil, la simpozionul din 3 noiembrie, de la Pecica, vom vorbi şi despre acest lucru. La mulţi ani, China”, a spus Petru Antal, caracterizat de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ ca fiind unul dintre cei mai buni primari din judeţul Arad.

„Chinezii sărbătoresc pe 1 octombrie ziua lor naţională, ocazie cu care vor avea o vacanţă de opt zile. În cele opt zile de sărbătoare, chinezii călătoresc sau își petrec timpul în familie, cu mese copioase şi un desert tradiţional, denumit «prăjitura lunii». 

Le urăm un călduros și prietenos LA MULȚI ANI!”, este mesajul transmis de Ana-Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio.

În ceea ce o priveşte, dr. Corina Crişan a făcut o paralelă între medicina tradiţională chineză şi medicina modernă practicată în spitalele din China. „În China există cel mai vechi sistem medical din lume, iar sistemul medical actual reprezintă un model, pentru că integrează medicina tradiţională cu medicina modernă.

La mulţi ani, China!”, a spus Corina Crişan.

La rândul său, avocatul Diana Chiţoi, a vorbit despre trei principii care îi fac pe copii chinezi stabiliţi în SUA să provoace mirarea americanilor faţă de modul în care se adaptează în şcolile de acolo. „Poporul american a rămas impresionat de modul în care imigranţii chinezi s-au adaptat la şcoală. Acest lucru se datorează faptului că familia tradiţională chineză se ghidează după trei principii: amenajează foarte frumos masa; nu spune niciodată imediat ceea ce gândeşti, gândeşte bine ceea ce spui; să zâmbeşti, pentru că ceea ce oferi şi primeşti înapoi.

La mulţi ani, poporului chinez!”, a spus Diana Chiţoi.

Dr. Liliana Bran, a vorbit despre modelul pe care îl pot reprezenta pentru toată lumea proverbele chinezeşti despre învăţătură şi sănătate, unul dintre acestea fiind: „Decât să critici întunericul, mai bine aprinde o lumânare.” „Dacă vom fi inspiraţi de aceste citate, vom găsi împlinirea.

La  mulţi ani, Chinei şi poporului chinez!”, a transmis Liliana Bran.

Pentru psihologul Ramona Pantea, China e patria tainelor şi leagănul cunoaşterii. „Poporul chinez este un popor care nu vorbeşte la persoana a treia, aşa cum vorbesc copiii. Au un caracter extraordinar, şlefuit încă din pântecul mamelor lor, după modelul taţilor. Chinezii ştiu să-şi respecte propria persoană şi să-i respecte pe ceilalţi.

La mulţi ani, poporului chinez”, este mesajul Ramonei Pantea.

Un simpozion cu patru activităţi distincte

Referindu-se la Simpozionul Internațional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, care anul trecut nu a putut fi organizat din cauza pandemiei, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ susţine că a fost trimisă o invitaţie Ambasadei Chinei pentru a-şi trimite reprezentanţii la Pecica, pe 3 noiembrie. „Domnul primar Petru Antal a gândit ca acest simpozion să se desfăşoare sub forma a patru activităţi distincte, cu colaborarea profesorilor de la liceul din Pecica, în calitate de autori de lucrări. Domnul primar a demonstrat din nou seriozitatea cu care ne-a obişnuit, nu numai în abordarea problemelor care ţin de Pecica şi implicarea deosebită pe care a avut-o în organizarea acestui simpozion, astăzi când toţi suntem furaţi de alte aspecte şi gânduri. Încă o dată, felicitări”, a ţinut să spună prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Programul evenimentului a fost prezentat de primarul Petru Antal. „Ne-am propus ca acest simpozion să se desfăşoare pe 3 noiembrie. La ora 10, vom primi invitaţii la o grădiniţă nouă pe care am dat-o recent în folosinţă. E una dintre cele mai frumoase grădiniţe din judeţ şi poate din ţară. Vom vizita grădiniţa, începând cu curtea şi până la terasă, de unde se vede toată localitatea. Copiii de aici vor prezenta un moment artistic, vor îmbrăca costume tradiţionale chinezeşti şi vor dansa pe muzică populară chinezească. La ora 11, vom fi prezenţi în Sala Festivă, unde va fi vernisată o expoziţie de artă plastică a unor artişti locali, iar la ora 11.30, tot acolo, va începe simpozionul. Vor fi 30 de profesori şi patru elevi care vor prezenta lucrări interesante”, a declarat primarul Petru Antal, care a ţinut să menţioneze că au fost invitaţi şi reprezentanţii fabricii de motoscutere din Pecica care colaborează cu oraşul Shanghai.


Scrie un comentariu

trimite