Zilele Aradului la ora bilanțului: peste 60.000 de participanți și cheltuieli puțin peste un milion de lei
Zilele Aradului s-au terminat la sfârșitul săptămânii trecute, astfel încât acum e vremea bilanțului. Conducerea Primăriei și a Centrului Municipal de Cultură Arad a venit, astăzi, în fața presei pentru a prezenta prezenta arădenilor ce au însemnat în cifre cele zece zile de sărbătoare.
Potrivit organizatorilor, manifestările au atras peste 60.000 de persoane, care au participat la evenimentele organizate în cele zece zile, ce s-au desfășurat atât în centrul orașului, cât și în Parcul Eminescu, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, Parcul Regina Maria din Micălaca și în instituțiile de cultură.
În acest an, la Zilele Aradului au avut loc mai multe evenimente, printre cele mai atractive pentru public fiind concertele de muzică ușoară și populară din Micălaca, Seara de Operetă și Seara Muzicii Ușoare Românești din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare și Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură.
20.000 de participanți la Picnic Festival
De asemenea, a fost organizată o nouă ediție a Picnic Festival, pe Faleza Mureșului, un festival lansat în anul 2017, dedicat mâncării spectaculoase gătite în aer liber, unde potrivit organizatorilor s-au înregistrat, în medie, 2.000 de participanți pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de participanți. În Parcul Regina Maria din Micălaca au fost organizate trei concerte, două de muzică ușoară și unul de muzică populară, în medie, la acestea, înregistrându-se 4.000 spectatori pe seară.
Pe lângă Picnic Festival, un număr mare de spectatori, aproximativ 10.000, au atras spectacolele organizate în Parcul Reconcilierii, spectacolul de operetă „Liliacul“ (3.000 de spectactori), Seara Muzicii Ușoare Românești cu Cătălin Crișan, Carmen Rădulescu și Gabriel Cotabiță a adus în fața scenei peste 2.000 de spectatori, iar concertul în aer liber pop-simfonic „Symphony for Life“ prezentat de orchestra și corul academic ale Filarmonicii de Stat Arad cu invitații Ciprian Rogojan, Doru Todoruț și Irina Baianți a avut peste 3.000 de spectatori.
Holograf și Andra i-au făcut pe arădeni să ia cu asalt ștrandul
Peste 20.000 de persoane s-au aflat la Ștrandul Neptun în ultimele două zile ale evenimentului, când au fost organizate concertele de muzică ușoară, invitații fiind Holograf și Andra.
Primul concert de muzică ușoară de la Ștrandul Neptun a adus în fața publicului artiști preferați atât de generația tânără, Ștefan Stan, Dorian Popa, Ioana Ignat, Puya cât și de generația trecută de 40 – 50 de ani – Holograf. La acest concert s-au înregistrat în jur de 12.000 de spectatori.
La concertul de închidere a Zilelor Aradului care a avut-o ca invitată pe Andra au fost prezenți în jur de 10.000 de spectatori.
De asemenea, la Ștrandul Neptun au mai fost organizate două ediții ale evenimentului „Pool Party“, cu o medie de 1.000 de spectatori pe seară.
Totodată, evenimentele la care au participat un număr mare de arădeni au fost Noaptea albă a instituţiilor de cultură, concursul pentru copii „Bicicliștii iscusiți“, Parada costumelor de poveste, Târgul Estival.
La manifestările conferințele edicate istoriei orașului, organizate în sala Regele Ferdinand de la Palatul Administrativ - „Aradul în România Mare“ și Conferințele „Historia“ - s-au înregistrat în jur de 300 de participanți.
Peste 20 de evenimente
Zilele Aradului s-au desfășurat în perioada 16 – 25 august, când au fost organizate în centrul orașului, în cartierul Micălaca, la Ștrandul Neptun și în Parcul Reconcilierii, dar și în alte locații peste 20 de evenimente. „Dincolo de cifrele statistice, care sunt impresionante, dacă ne uităm la ultimele zile de concert – Holograf a adunat în jur de 11.000 de participanţi, Andra, 12.000 oameni, la care se adaugă toţi cei care au venit la Picnic Festival, la pietonala de pe 1 Decembrie, la spectatorii care au gustat muzica anilor 1980 şi au venit în Parcul Reconcilierii. Chiar de Ziua Aradului, am avut oaspeţi din China până în Betleem, dar şi din oraşele cu care suntem înfrăţiţi. Aceasta arată deschiderea noastră, respectul şi recunoaşterea prietenilor noştri şi o dorinţă, dacă e să e referim la China sau Betleem, de a cunoaşte noi culturi, noi civilizaţii şi de a demonstra că suntem primitori şi deschişi, toleranţi, înţelegători, dornici de a cunoaşte şi pe altcineva şi cu siguranţă pelerinii din Arad, când vor merge la locurile sfinte şi vor ajunge la Betleem, vor avea un sentiment de mândrie să spună că oraşul lor este înfrăţit cu oraşul în care Iisus s-a născut”, a declarat primarul Călin Bibarţ. În continuare, acesta a ținut să le mulțumească arădenilor pentru că au participat la ediția de anul acesta a Zilelor Aradului și să spună că orice sugestii cu privire la îmbunătățirea programului sunt binevenite.
Numărul spectatorilor a crescut de la o zi la alta
Viceprimarul Ionel Bulbuc susține că numărul spectatorilor a crescut de la o zi la alta, astfel încât seară de seară a fost suplimentat numărul de scaune. „Au fost zece zile de sărbătoare, cu un program de eveniment extrem de ofertant, pe gustul tuturor arădenilor, indiferent de vârstă. A fost un efort deosebit pentru Centrul Municipal de Cultură. Au fost zece zile în care arădenii au putut fi alături de noi şi aceasta s-a întâmplat. După fiecare eveniment, CMCA a trebui să suplimenteze numărul de scaune la evenimentele organizate în aer liber. Și anii viitori vor fi oameni care vor să asculte altă muzică. Să știți că profilul spectatorilor care au venit la muzica anilor '80 nu e doar peste 50 de ani, înseamnă spectatori cu vârste cuprinse între 16 și 90 de ani. Pe viitor, aşteptăm propunerile arădenilor pentru evenimente noi. Suntem deschişi propunerilor care vin din partea celor pe care îi celebrăm până la urmă!”, afirmă viceprimarul Ionel Bulbuc.
„Mai mult preț pe calitate”
La rândul său, Dana Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură a vorbit despre bugetul alocat sărbătorii de anul acesta și a promis că sugestiile primite din partea arădenilor cu puțin înainte de debutul Zilelor Aradului, sugestii care nu au mai putut fi puse în practică, vor fi luate în considerare la organizarea evenimentelor viitoare. „Din punct de vedere al bugetului, acesta a fost ca şi anul trecut puţin peste un milion de lei. Am încercat însă să punem mai mult preţ pe calitate, iar acest lucru s-a văzut în numărul mare de spectatori. Sperăm ca și pe viitor, prin ceea ce facem să producem satisfacție arădenilor”, a declarat Dana Pădurean Andreica.