Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zece feluri prin care puteți reduce facturile la utilități

Zece feluri prin care puteți reduce facturile la utilități
Comentează 0

Pe timpul verii, consumul de energie electrică crește considerabil, în special în urma suprautilizării aparatelor de aer condiționat sau a frigiderelor, care sunt nevoite să facă față temperaturilor caniculare. 

Dacă va ingrijoreaza viitoarele facturi la utilități, iată 10 feluri prin care le puteți reduce:

1. Efectuați periodic revizii asupra electrocasnicelor, în special pentru aparatele de aer condiționat. Pe timpul verii, filtrele acestora trebuie curățate lunar, pentru a funcționa la capacitate maximă.

2. Pentru a ajuta la răcirea casei, instalați jaluzele, rulouri exterioare sau trageți draperiile pe timpul zilei (este mult mai eficient dacă acestea sunt de culoare deschisă).

3. Înlocuiți becurile de la corpurile de iluminat cu unele LED - acestea au un consum mai redus, chiar și cu 60%. În plus, nu se încălzesc la fel de mult precum cele clasice și au o durată a vieții de 10 ori mai mare.

4. Stingeți întotdeauna luminile de care nu aveți nevoie. Puteți instala senzori de mișcare în anumite zone, cum ar fi pe hol, astfel încât să fiți siguri că nu uitați luminile aprinse.

5. Frigiderul (sau combina frigorifică) și congelatorul se numără printre cei mai mari consumatori de curent din casă, fiind nevoie să stea permanent în priză. Poziționați-le cât mai departe de aragaz, cuptor sau orice sursă de căldură. Evitați deschiderea frecventă și prelungită a ușilor acestora, astfel încât să nu pătrundă aerul cald. Nu le lipiți de perete, lăsați-le aproximativ 30 de centimetri distanță, pentru a se putea ventila corespunzător.

6. Scoateți din priză electrocasnicele pe care nu le folosiți, cum ar fi televizorul, toasterul, imprimanta, laptopul sau încărcătorul la telefonul mobil, deoarece acestea consumă chiar și în stand-by. Le puteți lega pe toate la un prelungitor cu mai multe prize și cu întrerupător, astfel încât să apăsați pe butonul de Off pentru a le opri pe timpul nopții, când nu le folosiți sau când plecați de acasă.

7. În momentul în care doriți să înlocuiți electrocasnicele vechi, documentați-vă astfel încât să alegeți varianta cea mai performantă și eficientă energetic. Arctic, de exemplu, are în ofertă combine frigorifice din clase energetice eficiente, care au un randament foarte bun. Anumite  modele oferă funcții precum Energy Saver sau Functia Vacanta , care vor reduce  consumul de energie electrica pe termen lung.

8. Aproape 90% din energia consumată de mașina de spălat este utilizată pentru a încălzi apa. Dacă nu sunt foarte murdare sau pătate de grăsime, spălați rufele utilizand un  program scurt, economic, la temperaturi reduse (sub 40 de grade) și fără uscător. Astfel, veți reduce substanțial consumul de energie și în același timp veți prelungi durata de viață a hainelor.

9. Porniți mașina de spălat doar în momentul în care s-au strâns suficient de multe haine  pentru a umple cuva. Bineînțeles, asta dacă nu rămâneți fără lenjerie sau ciorapi, dar, în restul cazurilor, este de preferat să așteptați până se mai umple coșul de rufe.

10. Același lucru este valabil și în cazul mașinii de spălat vase: folosiți-o doar în momentul în care o puteți umple la capacitatea maximă. Nu este nevoie să pre-spălați complet vasele înainte de a porni mașina, acestea trebuie curățate doar de resturile  mari de alimente.

sursa: kanald.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite