VIDEO | Erori de neiertat. Top 10 cele mai scandaloase greşeli de arbitraj din toate timpurile
În ultimii ani s-au făcut eforturi considerabile pentru limitarea influenţei greşelilor de arbitraj asupra jocului de fotbal, dar erorile continuă să persiste, uneori la cel mai înalt nivel, stârnind polemici sau chiar revolte. S-au pierdut calificări la turnee finale în urma unor greşeli, cum a fost cazul Irlandei, în barajul cu Franţa, sau uneori arbitrii au decis campioana mondială, cum s-a întâmplat în 1966.
10. CM 1978 – Brazilia-Suedia
Meciul jucat în Argentina, la Mar del Plata, era primul din faza grupelor. Scorul era 1-1 în minutul 90, iar sud-americanii au obţinut o lovitură de colţ. Mingea a fost trimisă în careu, de unde Zico a reluat-o cu capul în plasă. Arbitrul galez Clive Thomas nu a acordat însă golul, motivând că a fluierat finalul partidei când mingea se afla în aer. S-a încheiat 1-1, iar din această cuză Brazilia a încheiat grupa pe locul 2.
9. Mâna lui Henry
În toamna lui 2009, Franţa şi Irlanda jucau barajul pentru calificarea la CM 2010. În prima manşă francezii au câştigat cu 1-0, dar irlandezii au egalat în retur situaţia la general, printr-un gol al lui Robbie Keane. S-a intrat în prelungiri, iar în minutul 103, la o fază petrecută în minutul 103, Thiery Henry şi-a potrivit cu mâna și i-a pasat lui Gallas, care a trimis balonul în poartă. A fost golul care a dus Franţa la Mondiale, iar scuzele ulterioare, inclusiv din partea FIFA, nu i-au încălzit cu nimic pe irlandezi.
8. Santacruenze-Atletico Sorocaba
Meciul s-a jucat în 2006, în Cupa Paulista, iar în timpul său s-a întâmplat unul dintre cele mai ciudate lucruri văzute în fotbal. Erau prelungirile partidei, iar cei de la Santacruenze au trimis mingea puţin pe lângă poartă. Imediat, un copil de mingi a intrat cu un alt balon în teren şi l-a trimis în plasă. Arbitrul a văzut mingea dincolode linia porţii şi a acordat gol valabil, spre stupoarea tuturor. După această partidă, arbitrul Silvia Regina de Oliveira a fost exclusă din arbitraj.
7. Portugalia-Olanda
Arbitrul rus Valentin Ivanov a făcut praf acest meci care s-a jucat în optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din 2006. El fost total depăşit de situaţie, iar la finalul partidei statisticile au consemnat un număr incredibil de avertistismente: patru cartonaşe roşii (Costinha şi Deco de la portughezi, Boulahrouz şi van Bronckhorst de la olandezi) şi 16 cartonaşe galbene (nouă portughezii, şapte olandezii). Portugalia s-a calificat în sferturi, câştigând cu 1-0, însă o altă eroare mare a lui Ivanov a fost neacordarea unui penalty clar ca lumina zilei pentru Olanda, la un fault al lui Nuno Valente asupra lui Arjen Robben.
6. Uitucul Graham Poll
Englezul Graham Poll a fost arbitrul de centru al întânirii Australia-Croaţia, decisivă pentru calificarea în optimile de finală ale CM 2006. Gafa sa este inacceptabilă, pentru că nu a reuşit să-l elimine pe croatul Josep Simunic, deşi i-a acordat două cartonaşe galbene. Practic, el a uitat de primul galben pe care i-l arătase jucătorului, în minutul 61. În cele din urmă, Simunic a fost eliminat în urma unui al treilea cartonaş galben pe care i l-a arătat arbitrul, în prelungirile jocului.
5. Finala Cupei Africii, anul 2000
Meciul pentru titlul continental şi l-au disputat reprezentativele Nigeriei şi Camerunului. După 120 de minute de joc scorul a fost egal, 2-2, şi s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Doi arbitri, cel de centru şi unul dintre asistenţi, nu au fost în stare să vadă ce a văzut întreg stadionul. Nigerianul Ikpeba a şutat puternic în transversală, mingea a sărit zeci de centimetri dincolo de linia porţii şi a revenit în teren. În ciuda evidenţelor, arbitrul nu a validat golul, iar Camerunul a devenit campioana Africii.
4. Simularea lui Rivaldo
S-a întâmplat la Campionatul Mondial din 2002, în meciul dintre Brazilia şi Turcia. Hakan Unsal a trimis mingea destul de tare către Rivaldo, care se pregătea să execute o lovitură de colţ. Balonul l-a lovit brazilian în picioare, dar acesta a căzut ca secerat la pământ, simulând că a fost lovit în faţă şi tăvălindu-se de durere. Impresionat de teatrul sud-americanului, arbitrul Kim Young Yoo l-a eliminat pe Unsal. Brazilia a câştigat meciul cu 2-1, dar ulterior Rivaldo a fost amendat cu 7.500 de dolari.
3. Italia-Coreea de Sud, la CM 2002
O altă eroare majoră la Campionatul Mondial din 2002 îl are în centru pe arbitrul ecuadorian Byron Moreno. Meciul conta pentru faza optimilor de finală, se juca în oraşul sud-coreean Daejeon şi s-ar putea spune că arbitrul a făcut tot posibilul pentru a le ajuta pe gazde să treacă în sferturi. El le-a anulat italienilor un gol perfect valabil, inventând un ofsaid, iar în minutul 105 l-a eliminat pe Francesco Totti, pentru simulare în careu, reluările arătând însă clar că italianul a fost faultat clar şi ar fi trebuit să beneficieze de lovitură de la 11 metri. Moreno şi- atins însă scopul, iar Coreea de Sud a câştigat meciul cu 2-1, după prelungiri, golul victoriei fiind marcat în minutul 118.
2. Spania-Coreea de Sud, la CM 2002
La acelaşi Campionat Mondial, găzduit de Coreea de Sud şi Japonia, sud-coreenii întâlneau Spania în sferturile de finală, după ce trecuseră cu cântec de Italia. Cine îşi închipuia că arbitrii se vor potoli se înşela amarnic. De această dată a fost rândul egipteanului Gamal Ghandour să se dea în spectacol. Spaniolii au fost furaţi pe faţă. Emblematică este faza din minutul 110, când Fernando Morientes a marcat unul dintre cele mai clare goluri, de care nimeni nu s-ar îndoi vreodată, dar Ghandour l-a anulat motivând că anterior mingea depăşise spaţiul de joc. Egipteanul şi-a îndeplinit misiunea, iar sud-coreenii au câştigat la penalty-uri şi s-au calificat în semifinale.
1. Mâna lui Dumnezeu
Este probabil cea mai comentată greşeală de arbitraj a tuturor timpurilor. S-a întâmplat în sferturile de finală ale Mondialului mexican din 1986, sub ochii nedumeriţi ai arbitrului tunisian Ali Bennaceur şi protestele agonice ale portarului Angliei, Peter Shilton, întrecut în săritură de un jucător cu 20 cm mai scund. A fost de neînţeles pentru toată lumea cum arbitrul nu a văzut că Maradona şi-a folosit mâna pentru a ghida balonul pe lângă goalkeeper-ul englez. Faza avea să capete o aură aparte după finalul meciului câştigat cu 2-1 de Argentina, când Maradona spunea că golul a fost marcat cu “mâna lui Dumnezeu”.