Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tabla americană de șah

După tentativa nereușită de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump, care  acum își dorește un nou mandat la Casa Albă, Statele Unite ale Americii au ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume și în deschiderea jurnalelor de știri. De data aceasta, personajul principal nu mai este candidatul Partidului Republican, ci președintele în exercițiu, Joe Biden. Acesta a făcut duminică un gest fără precedent, dar așteptat de o lume întreagă, având în vedere problemele de concentrare și de percepție a realității cu care se confruntă. Actualul locatar de la Casa Albă a anunțat pe X și apoi pe Facebook că se retrage din cursa pentru cel de-al doilea mandat, cu puțin peste 100 de zile înainte de alegeri, ceea nu face decât să crească șansele democraților în încercarea de a păstra Casa Albă.

Tabla americană de șah
Comentează 0

Potrivit unor surse, înainte de a face gestul care l-a adus în atenția întregii lumi, Biden a văzut anumite sondaje potrivit cărora se afla în urma lui Trump în toate cele şase state critice care ar putea decide alegerile, dar scădea vertiginos şi în state ca Virginia şi Minnesota, unde nu credea că se poate întâmpla așa ceva. Or, în situații excepționale se iau măsuri excepționale, iar președintele în funcție a înțeles în cele din urmă acest lucru și a decis să facă un pas în spate, așa cum îi cereau foarte mulți democrați și sponsori ai campaniei. Iar gestul său, dublat de susținenerea pe care a anunțat-o pentru vicepreședinta Kamala Harris, dă un impuls serios Partidului Democrat în încercarea de câștiga din nou Biroul Oval și de a-l bloca pe mult mai eficientul Trump în încercarea de a se întoarce acolo. Este o primă mișcare excelentă făcută de democrați pe tabla de șah. Cât va conta gestul lui Biden vom vedea pe 5 noiembrie, dar este clar rezultatul final va depinde mult și de decizia luată de Convenția națională democrată din 19 august, când vor fi aleși atât candidatul la președinție, cât și cel pentru funcția de vicepreședinte. Iar potrivit informațiilor apărute în spațiul public, democrații își propun să intre în cursă că niște candidați moderați, în antiteză cu echipa Trump-Vance. Ar fi a doua mișcare bună făcută în jocul de șah pentru păstrarea puterii de la Casa Albă. Asta, pentru că s-ar încerca atragerea electoratului de centru și a indecișilor, pentru care din motive evidente, nici Trump, nici extrema stângă democrată nu pot reprezenta o opțiune validă.

De cealaltă parte, republicanii și echipa de campanie a lui Donald Trump nu au fost luați defel pe nepregătite. Pentru ei, decizia lui Biden nu a fost „o bombă care a șocat întreaga lume”, așa cum prezentau unele televiziuni de la noi. Imediat după ce au aflat că președintele în exercițiu își susține pe mai departe vicepreședinta, Trump și lideri importanți ai Partidului Republican au mutat aproape instantaneu tirul înspre Kamala Harris, care o declară ca fiind un candidat nelegitim. Mai mult, se pare că volubilul Trump, care l-a cam depășit pe Biden la toate capitolele la dezbaterea de la CNN, ar vrea fie să mute la Fox, un canal conservator, dezbaterea din septembrie, fie să renunțe la o confruntare cu vicepreședinta pe care o consideră un candidat ilegitim. Gurile rele spun că motivul ar ține de capacitatea Kamalei de a face față unei confruntări de idei, având în vedere nu doar foarma intelectuală mult mai bună comparativ cu Biden, ci și faptul că este de meserie procuror, câștigându-și existența o vreme în urma dezbaterilor din sălile de judecată la care a participat. Iar Trump, ca un candidat care se respectă, are mișcările calculate, în funcție de mutările adversarului.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite