Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 - „Criminalitatea nu este profitabilă!” a fost adoptată de Guvern

 Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 - „Criminalitatea nu este profitabilă!” a fost adoptată de Guvern
Comentează 0

Secretarul de stat Mihai Pașca a anunțat emiterea în această săptămână a Hotărârii de Guvern prin care a fost adoptată strategia privind acest obiectiv prioritar pentru Ministerul Justiției. Strategia are în centrul său Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Ce aduce nou Strategia în lupta pentru recuperarea prejudiciilor și nu numai:

 - identificarea bunurilor și sumelor de bani în jurisdicții străine, inclusiv off-shore prin intermediul ANABI.

- accesul imediat şi direct al autorităților judiciare competente şi ANABI la registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asigurătorii (registrul conturilor bancare, spre exemplu).

 - consolidarea structurilor implicate in realizarea investigațiilor financiare și abordarea integrată cu echipe commune (investigator, evaluator, parchet, administrator sechestru) care să asigure alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate

 - măsuri de creștere a eficienței activității sistemului judiciar, ca de pildă: proceduri integrate de identificare, administrare şi valorificare a bunurilor de valoare ridicată (inclusiv monede virtuale); introducerea unei metodologii de pregătire a măsurilor asigurătorii inclusiv prin evaluarea costurilor aferente acestora (administrare, valorificare); implementarea soluţiei IT ROARMIS - registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni; revizuirea criteriilor de evaluare profesională; actualizarea indicatorilor statistici privind măsurile asigurătorii.

- asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru funcționarea ANABI, prin PNRR – sedii, facilități de depozitare a bunurilor aflate sub sechestru. În prezent, portofoliul ANABI a depăşit valoarea de 1 miliard lei.

- extinderea competențelor ANABI privind bunurile care pot fi administrate sau valorificate de aceasta pe durata procesului penal și eficientizarea acestor activități, pentru reducerea costurilor de administrare și conservare privitoare la unele dintre bunurile indisponibilizate

 - module de formare profesională realizate de ANABI în cooperare cu Parchetul General, INM, Academia de Poliție cu accent pe planificarea măsurilor asigurătorii, a analizei de cost și a specificului anumitor active cu regim juridic sau caracteristici speciale (ex. bunuri de lux, monede virtuale, avioane, yaht-uri, bijuterii, obiecte de artă, metale preţioase etc).

Aceste metodologii vor fi susţinute de module profesionale realizate de ANABI în cooperare cu Parchetul General. Este deosebit de important că, prin această Strategie, Ministerul Justiției deschide și calea reparării efectelor nocive ale OUG nr. 114/2018 prin care au fost abrogate unele atribuţii ale ANABI. Astfel Statul Român, prin ANABI, va reutiliza parte din sumele confiscate prin înfiinţarea unui Mecanism Național de Prevenire a Criminalității, ce va fi instituit prin revizuirea Legii ANABI (nr. 318/2015) și care va prevedea:

- protecția victimelor infracțiunilor – inclusiv pentru situații de urgență;

- prevenirea criminalității;

- educație juridică;

În perioada următoare se va demara alinierea legislației relevante la această strategie, întregul proces beneficiind de susținerea Primului Ministru Florin Cîțu, recuperarea prejudiciilor și celorlalte creanțe provenind din infracțiuni fiind unul din obiectivele actualului Guvern. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate funcționează în cadrul Ministerului Justiției și este coordonată de secretarul de stat Mihai Pașca.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite