Lupte politice în CLM; miza: preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni
De ce să terminăm şedinţa în două minute, când putem să o facem în 45 de minute. Acesta pare să fie principiul după care s-au ghidat unii consilieri locali municipali astăzi, cu prilejul şedinţei extraordinare convocate pentru abrobarea a numai două proiecte, cel cu privire stabilirea numărului și al cuantumului burselor acordate în învățământul preuniversitar de stat din Municipiul Arad pentru anul școlar 2020-2021 şi cel cu privire la rectificarea Bugetului General de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2020.
De altfel, aleşii noştri nu au avut nevoie de mai mult de două minute pentru a vota cele două proiecte, primul trecând cu unamimitatea voturilor consilierilor prezenţi, iar cel de-al doilea cu 19 voturi pentru şi o abţinere. Restul de 43 de minute au fost folosite pentru alegerea noului preşedinte de şedinţă, având în vedere că Levente Bognar, preşedintele ales după învestirea noului consiliu a decis să se retragă.
Bognar nu a mai vrut să fie preşedinte de şedinţă...
Încă de la finalul şedinţelor pe comisii, Levente Bognar a anunţat că intenţionează să renunţe la poziţia deţinută, în urma unei dispute verbale cu unul dintre consilieri. „Nu sunt de acord ca unul dintre colegii care mi-au dat votul să jignească preşedintele de şedinţă susţinând că nu mi-am îndeplinit cum trebuie atribuţiile”, a spus Bognar imediat după începerea şedinţei extraordinare.
... şi a început distracţia
Cum era şi normal, viceprimarul Lazăr Faur i-a consultat pe consilieri cu privire la durata mandatului viitorului preşedinte de şedinţă, care conform legii poate fi cuprinsă între o lună şi trei luni. Cineva din sală a propus trei luni şi toată lumea a acceptat. Părea că noul preşedinte va fi ales fără probleme şi apoi se va trece la votarea punctelor aflate pe ordinea de zi. Nu a fost însă să fie aşa.
Următorul pas a fost să se facă propuneri cu privire la consilierul ce urma să fie desemnat. Grupul PNL, principalul grup din CLM, l-a propus pe avocatul Mihai Paşca. Useriştii nu s-au lăsat mai prejos şi au venit la rândul lor cu o propunere, Florin Stana, cel care la şedinţa trecută a candidat de două ori fără succes pentru un post de viceprimar. Având în vedere că erau doi candidaţi, alegerea trebuia făcută prin vot secret, deci aparatul tehnic a adus buletinele de vot şi urna. Fiecare consilier a votat, apoi comisia de numărare şi-a intrat în atribuţii, retrăgându-se într-o încăpere alăturată. Când a fost anunţat rezultatul, surpriză, nici unul dintre candidaţi nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales, Mihai Paşca obţinând zece, iar Florin Stana, nouă. A urmat o pauză de câteva minute pentru consultări, după care s-a pus la vot reluarea procedurii. De data aceasta, liberalii au propus-o pe Antoanela Naaji, în timp ce useriştii au mers pe mâna aceluiaşi Florin Stana, care în cele din urmă avea să piardă, de data aceasta obţinând cu trei voturi mai puţin. Astfel, după aproape trei sferturi de oră, a fost ales şi preşedintele de şedinţă, Antoanela Naaji fiind votată de 14 consilieri, iar Stana de doar şase.