Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

STEM s.y.S.T.E.M.s. revine la UVVG cu a doua ediție: un program extins pentru viitorii specialiști în domeniul biomedical

STEM s.y.S.T.E.M.s. revine la UVVG cu a doua ediție: un program extins pentru viitorii specialiști în domeniul biomedical
Comentează 1

În perioada 11 – 17 februarie a avut loc o campanie de promovare a celei de-a 2-a ediții a programului pentru educație non-formală STEM s.y.S.T.E.M.s., program conceput și inițiat de către asociația Activ pentru Comunitate și implementat în parteneriat cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad, cu scopul creșterii gradului de literație în domeniul științelor pentru tinerii care se orientează către o educație în învățământul universitar biomedical.

 

În toată această perioadă au avut loc întâlniri directe cu grupul țintă format din elevi ai claselor a XI-a de la cele 10 instituții de învățământ preuniversitar partenere în prezent: Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Economic, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal, Liceul Național de Informatică, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”, respectiv Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. În cadrul acestor întâlniri a fost prezentat programul STEM s.y.S.T.E.M.s. și activitățile educaționale pe care acesta le presupune, precum și noutățile aduse față de prima ediție care s-a desfășurat anul trecut.

 

Sunt foarte entuziasmat să anunț faptul că am finalizat o campanie intensă de promovare  în cadrul căreia am discutat în mod direct cu peste 600 de elevi din grupul țintă al programului STEM s.y.S.T.E.M.s. și, ca un obiectiv suplimentar, ne dorim ca în mod constant să lărgim grupul țintă cu alte instituții de învățământ preuniversitar.

Deși scopul principal al programului educațional a rămas același, ca urmare a programului-pilot implementat în anul 2024, ne-am dorit să adaptăm formatul de desfășurare al activităților corelat cu feedback-ul exprimat de primii 40 de participanți din anul precedent, astfel ca noi să putem să devenim cât mai accesibili elevilor pentru ca numărul participanților să fie cât mai mare, în limita celor maxim 80 de beneficiari direcți pe care i-am prevăzut pentru ediția din acest an.

Ca noutăți ar fi faptul că activitățile educaționale de mentorat STEM s.y.S.T.E.M.s. în domeniul chimiei organice se vor defășura săptămânal, în zilele de luni, începând cu ora 16:00, conform calendarului pus la dispoziția elevilor din grupul țintă. Locul de desfășurare va fi în Sala Senatului UVVG aflată în centrul municipiului nostru, un spațiu care îmbină clasicul și modernul, foarte potrivit acestui tip de activități și prevăzut cu un SmartBoard de ultimă generație care să ne sprijine în cadrul sesiunilor interactive, dar și la dezvoltarea de competențe digitale.

Tot în cadrul programului vom organiza o Școală de Vară la Grădina Botanică a UVVG Arad și, de asemenea, urmează să desfășurăm două workshop-uri interactive unde vom invita profesioniști din domeniul biomedical care să împărtășească cu elevii înscriși în programul STEM s.y.S.T.E.M.s. din experianța lor atât ca studenți, cât și ca specialiști în domeniu. La finalul anului, în luna decembrie, vom organiza o ceremonie de înmânare a Certificatelor de Voluntariat pentru toți cei împlicați în activitățile noastre.

Perioada de înscriere în programul STEM s.y.S.T.E.M.s. va debuta pe data de 3 martie 2025 începând cu ora 16:00 și se va încheia pe 7 martie 2025 ora 23:59, selecția fiind realizată, și în acest an, pe principiul primul venit, primul servit. În total sunt disponibile, așa cum menționam anterior, 80 de locuri, câte 8 pentru fiecare partener, iar cele rămase neocupate vor fi redistribuite, conform regulamentului de înscriere, disponibil și pe website-ul asociației, la secțiunea Devino membru, alături de formularul de înscriere.

În încheiere aș dori să precizez că odată cu atingerea maturității programului, cel mai probabil începând cu ediția viitoare, vom extinde aria de studiu și către biologie, fizică medicală și genetică, astfel asigurând un start-up pack pentru elevii pasionați și doritori de a-și continua educația în domeniul biomedical. Această diversificare vine să completeze celelalte competențe pe care ne propunem să îi sprijinim pe elevi să le dodândească – competențe digitale și de comunicare, respectiv creșterea încrederii în propriile abilități prin dezvoltarea unor abilități de de gândire critică și creativă, problematizare-soluționare, de muncă în echipă, de networking  între egali – toate reprezentând un plus atât în prezent, cât și un pas către viitor, spre educația pe tot parcursul vieții.

Desigur, nu în ultimul rând, doresc să adresez mulțumiri și să transmit din partea întregii echipe toată aprecierea noastră și faptul că suntem recunoscători pentru încrederea și pentru întreg sprijinul acordat atât de către Universitatea de Vest Vasile Goldiș” din Arad prin doamna rector, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci și doamna decan al Facultății de Farmacie, conf. univ. dr. Simona Ardelean, de către inspectorul școlar general, prof. Marius Sorin Gondor, cât și de către conducerea celor 10 instituții de învățământ preuniversitar care au intrat în parteneriat cu asociația Activ pentru Comunitate pentru implementarea programului pentru educație non-fomală STEM s.y.S.T.E.M.s. ”, a declarat prof. univ. dr. habil. Paul-Andrei Albu, președinte al asociației Activ pentru Comunitate și cadru didactic în cadrul Facultății de Farmacie a Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite