Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inaugurarea Galeriei de artă After 5 Art Escape

Inaugurarea Galeriei de artă After 5 Art Escape
Comentează 1

Iubitorii de arta sunt invitati sa pariticipe la inaugurarea galeriei de artă After 5 Art Escape din Arad, Stefan Cicio Pop, 15D (colt cu str. M. Eminescu), un spațiu dedicat deopotrivă creatorilor și iubitorilor de artă care își propune să adune în jurul ei o comunitate artistică vibrantă, unde pasionații de artă vor putea descoperi expoziții, participa la evenimente, cursuri, ateliere creative și discuții cu artiști.

 

Inaugurarea va fi marcată de vernisajul expoziției de pictură și sculptură a artiștilor vizuali timișoreni Costin Brăteanu și Horia Bojin care va avea loc Sâmbătă, 22 februarie 2025, ora 18:00 la Galeria After 5 Art Escape.


Despre aceasta expoziție, Prof. Ovidiu Justinianu remarcă:,,Ordinea pusă în imaginarul colectiv de către cei doi maeștrii, Horia Bojin și Costin Brăteanu, aduce o notă intensă de inefabil si consistență, la care lumina, dar și discreția lăuntrică, învăluie o formă consistentă, plămădită parcă din aceleași materiale din care divinitatea a clădit lumea și creează o stare exstatică cu trimiteri metafizice evidente. Metamorfozele urmează itinerarii dintre cele mai inedite și expresive care se susțin reciproc ca într-un dans ritualic al luminii și formelor. O juxtapunere foarte inspirată, miraculoasă aproape, au reușit cei doi artiști consacrați în care imaginea, dimensiunea, palpabilul și perspectiva recreează o lume (a imaginarului) după chipul și asemănarea ambilor.’’

 

Despre Horia Bojin, Dan Ungureanu, doctor in ligvistica istorica, spune: “Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mainii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îți spune: “Te avertizez că e patru şi zece”.

 

Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor.

O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrare în Parcul Copiilor, piatra brută împachetată în metal, ambele cu o anume tenta ludică, apoi Pâinea grea din Piața Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă,arhaică şi spiritualizată, în Piața 700, sunt prezențele lui Horia Bojin în cetate. Trecem zilnic pe lânga el. Il cunoaştem mai bine decat credem. Ne e mai familiar decât credem.

 

Lucrările sale de sculptură monumentală sunt răspândite în Timişoara şi în țară. Ochiul grăbit al omului din societatea de consum trebuie călauzit ca să privească lucrările lui Horia Bojin. Suntem obişnuiți cu obiectul de plastic, perfect, lizibil, perisabil, şi de aceea ochiul trebuie antrenat ca să privească noul.

 

Ĩn bronz, Horia Bojin are o textură cu broboane, voit imprecise, ca Louise Bourgeois sau Giacometti. Bronzul se pretează la o prelucrare mult mai fină şi mai precisă ca lemnul şi piatra. Horia Bojin refuză această precizie. Ciclul său de metamorfoze în bronz prezintă ființe onirice, în curs de plăsmuire, care abia prind formă, care nu aparțin încă unei specii. Horia Bojin nu foloseşte bronzul pentru virtuozități tehnice; Horia Bojin foloseşte bronzul aşa cum demiurgul foloseşte lut. Golemii săi sunt ființe care abia ies, abia păşesc, din lut, încă ne-vii, fără ochi.

Lucrările nu au titlu: ele sunt pură manifestare vizuală, se adresează ochiului, fără medierea vorbei, care ghidează prea ferm ochiul în a găsi ori recunoaşte sensuri.”

Pe de alta parte “Creațiile pictate de Costin Brăteanu sunt dictate de acțiuni cheie precum: experimentarea, viteza și asocierea cu diverse spații.

 

Personalitatea lui Costin este una în perpetuă mișcare, asemenea stilului de viață și a stilului de a crea artă. Totul e menținut într-un ritm alert, iar picturile reunesc această evoluție continuă și constanța experimentării.

 

Locuind temporar în locuri din țări și continente variate, Costin e atent la contextul local, pe care îl integrează în lucrări. În primul rând, frecventează piețele de vechituri și colectează obiecte aparte, de multe ori având un istoric local de întrebuințare, precum: perdele, dantelă, pieptene de păduchi, nailon, frunze, flori, șabloane și ornamente. Aceste obiecte ajută la generarea unor forme și texturi pe pânză, care sunt apoi înglobate în fundal sau prim plan. Putem deduce, așadar, că există o căutare a noului în obiectele cu o istorie locală. Identificăm clar o nevoie de mișcare pentru noi descoperiri.

 

Experimentarea cu diferite culori și substanțe reprezintă constanța creațiilor. Din 2008 până în prezent următoarele medii experimentale au fost folosite: tuș, pigmenți de baiț, gudron, sodă caustică, spray, lac, pigmenți de apă.

 

Picturile reprezentând peisaje și abstractizări cad pe plan secund. Ce primează este experimentul, respectiv reacțiile chimice dintre pigmenți, substanțele ce atacă sau impregnează culorile și dispersiile fie diafane, fie în straturi groase.” spune Gabriela Robeci, dr. in istoria artelor vizuale.

 

Tot despre Costin Brăteanu, criticul de arta Speranța Ștefănescu spune: “Artistul caută regăsirea acelei păci interioare pe care integrarea cu universul naturii o poate transmite, de aceea privindu-i lucrările ești învăluit într-o zonă a emoțiilor înălțătoare, sugerate printr-o gamă largă și complexă de tehnici și procedee plastice […] Rafinamentul cu care își construiește poveștile călatoriilor sale spirituale, eleganța cromaticii si expresivitaea execuției ce conferă ritm și muzicalitate sunt atributele artei plasticianului Costin Brăteanu.”


În deschiderea evenimentului, Prof. Ovidiu Justinianu va oferi o perspectivă asupra personalității și creației celor doi artiști.


Expoziția poate fi vizitată la Galeria After 5 Art Escape până pe 22 martie 2025

 

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de e-mail: after5artescape@gmail.com sau la telefon +40775385985.

 

Galerie foto (9)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite