Problema deșeurilor menajere a fost dezbătută la Arad în cadrul unei întâlniri organizate de Business Review
Aradul a găzduit, ieri seară, un eveniment de mediu organizat de Business Review, la care au participat invitați din județele Arad, Bihor și Timiș, care au dezbătut, sub genericul „România sustenabilă”, una dintre cele mai stringente probleme, cea a deșeurilor menajere. Asta, în condițiile în care România și-a asumat în fața Uniunii Europene o serie de ținte care sunt încă departe de a fi îndeplinite.
Moderatorul și sufletul dezbaterii a fost Ionuț Georgescu, CEO al FEPRA Internațional, una dintre principalele organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorilor. Au răspuns întrebărilor puse de acesta Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, deputatul Glad Varga, Simona Stan, directorul ADI Deșeuri Arad și Bujor Chirilă, directorul ADI Ecolect Oradea.
S-a vorbit despre sustenabilitatea reciclării deșeurilor, dacă acestea sunt văzute de autoritățile locale ca o valoare sau ca o povară, despre procedurile birocratice greoaie care îngreunează rezolvarea unor probleme cu care se confruntă primăriile și ADI Deșeuri, dar și despre eventuale soluții.
Glad Varga: „Doi ani și jumătate pentru modificarea unei legi”
Deputatul Glad Varga, membru al Comisie de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, a vorbit despre numeroasele proiecte de modificare a Legii 211/2011, susținând că i-au trebuit doi ani și jumătate pentru a trece un proiect de modificare care a dus la creșterea amenzilor aplicate celor ce abandonează deșeurile și obligarea acestora de a curăța locul în care au aruncat aceste deșeuri, dar și despre lipsa de informare a populației. „Principiul ideal care ar trebui aplicat este al economiei circulare. Problema este că nu am început din timp să educăm și să informăm populația. Am modificat legislația conform cerințelor europene și au fost stabilite sarcini pentru autoritățile locale și operatori, adică pentru alții. Cum să pui în aplicare aceste sarcini, când tu, Fondul pentru Mediu, având atât de mulți bani, nu dai finanțare pentru proiecte de colectare selectivă”, a spus Glad Varga, deputat PNL de Arad. Acesta a mai vorbit despre nivelul de salarizare de la agențiile pentru protecția mediului și gărzile de mediu, despre blocajele ce au apărut de-a lungul timpului și despre faptul că acum României nu îi mai rămâne decât să negocieze cât se poate de profesionist pentru a evita o procedură de infringement, care ne paște anul viitor.
Cumpărătorul trebuie cointeresat
Primarul Călin Bibarț a adus în discuție marile probleme cu care s-a confruntat municipiul Arad imediat după implementarea noului sistem de management al deșeurilor și intrarea pe piață a celor de la RETIM, care în primele luni au fost depășiți total de situație. „S-a implementat proiectul și a rămas în sarcina primăriilor să rezolve problemele, iar acolo unde nu funcționează bine, cetățeanu se uită spre autorități, spre Primărie”, a spus primarul. Acesta a venit și cu o propunere pentru colectarea selectivă a ambalajelor și anume cointeresarea cumpărătorului să dea înapoi sticla sau PET-ul în care se afla produsul achiziționat. În plus, s-a pronunțat în favoarea unor decizii ferme ale autorităților atunci când vine vorba despre colectarea deșeurilor.
De la căruță și tractor... la actualul sistem de colectare
În ceea ce-i privește, Iustin Cionca și Simona Stan au vorbit despre proiectul de management al deșeurilor implementat la Arad, dar și despre problemele care au apărut. „Nici noi nu am stabilit nici prețul, nici caietele de sarcini, ci Ministerul Fondurilor Europene. Avem probleme cu stația de sortare de la Polaris, știm cât de greu va fi să convingem populația să colecteze selectiv, dar totuși s-au făcut pași importanți. Ca fost primar îmi amintesc că la început colectarea se făcea cu tractorul și chiar cu căruța”, spunea președintele CJA.
Una dintre cauzele care au făcut firmele care se ocupau cu colectarea deșeurilor să dea bir cu fugiții este, în opinia autorităților arădene, prețul prea mic. „După zece ani, consultantul ministerului a propus actualizarea tarifelor. Am trimis spre avizare planul tarifar, dar ministerul nu s-a pronunțat încă”, a ținut să precizeze Simona Stan.
În încheiere, mai trebuie spus că potrivit directorului ADI Ecolect, în județul vecin primarii au de ales dacă optează pentru taxă specială sau pentru tarif, operatorii economici participanți la licitație trebuind să vină cu două propuneri. „Câștigătorul licitației se alege în funcție de media între tarif și taxa specială propusă”, a răspuns Bujor Chirilă întrebărilor venite din partea autorităților arădene.
Lucian Șerban
Foto: Vasile Zărăndan