Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Soluţie pentru o mare problemă: deşeurile periculoase, din construcţii, lemn şi alte tipuri de resturi vor putea fi colectate în patru zone ale municipiului

Consilierii municipali au votat în unanimitate în cadrul şedinţei extraordinare de astăzi pentru aprobarea proiectului „Centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Arad”, a cheltuielilor aferente acestuia și a notei de fundamentare privind necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al investiției în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Soluţie pentru o mare problemă: deşeurile periculoase, din construcţii, lemn şi alte tipuri de resturi vor putea fi colectate în patru zone ale municipiului
Comentează 1

Dacă totul decurge conform proiectului, în patru zone din municipiu, pe Şoseaua de Centură FN, lângă stația de sortare existentă, pe Strada Tarafului, în zona 6 Vânători și în Zona Industrială Sud vor fi amplasate centre de colectare separată a următoarelor tipuri de deșeuri: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări. „Achiziția bunurilor necesare dotării centrelor se va face în mod centralizat, pentru toți beneficiarii, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, beneficiarii urmând să recepționeze bunurile, montajul și punerea în funcțiune a centrelor de colectare prin aport voluntar și, de asemenea, să realizeze procedurile de achiziție pentru lucrările necesare și a serviciilor aferente. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect corespunde unui cost de maxim 778.720 euro pentru un centru de colectare (echivalentul a 3.830.914 lei, fără TVA), în conformitate cu devizul general aferent proiectului-tip realizat de MMAP. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA”, se arată în referatul de aprobare.

În ce constă realizarea unui astfel de centru

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, suprafaţa unui astfel de centru va avea 3.200 de metri pătraţi. Va fi construită o platformă betonată îngrădită, cu poartă automată, o cabină administrativă, va fi amplasat un cântar electronic şi vor fi realizate dotări pentru colectarea separată a deşeurilor care nu pot fi colectate în momentul de faţă în sistem „door-to-door”.

Răspunzând unor crtici venite din partea opoziţiei, care a votat până la urmă proiectul, viceprimarul Lazăr Faur a identificat cel puţin două surse de finanţare pentru cheltuielile ulterioare amenajării centrelor, cum ar fi cele de natură salarială. Potrivit acestuia, o sursă de venituri ar putea consta în taxa care va fi plătită de arădenii care îşi vor arunca acolo deşeurile, iar valorificarea deşeurilor care pot fi valorificate va reprezenta o altă sursă.  „În acest moment ne concentrăm pe rezolvarea unei probleme pe care o simţim de mult timp în Arad”, a spus viceprimarul.

Galerie foto (18)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite