O şedinţă CLM care se anunţa fără prea multe controverse... şi totuşi: un proiect retras, intervenţii la o propunere deja votată şi amendamente formulate pe loc
Deşi şedinţa extraordinară de astăzi a Consiliului Local Municipal se anunţa a fi una fără prea multe controverse, realitatea a fost puţin diferită. Unul dintre proiecte a fost retras de pe ordinea de zi, un punct la care nimeni nu se aştepta a provocat o intervenţie destul de lungă din partea lui Florin Stana, chiar dacă proiectul a fost votat de toţi consilierii cu drept de vot, iar la un alt proiect useriştii şi reprezentanţii municipalităţii au negociat pe loc câteva amendamente.
Încă de la începutul şedinţei, consilierii au fost informaţi că proiectul de hotărâre cu privire la respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCLM care a aprobat reţeaua şcolară, în urma căreia mai multe unităţi de învăţământ vor fuziona, a fost respinsă. Motivul? Potrivit informaţiilor noastre, se aşteaptă un punct de vedere din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Ba e neagră, ba e albă
La punctul 3, surpriză: după ce a fost votat de 21 de consilieri, unul dintre aleşi neparticiând la vot pentru a nu fi incompatibil, Florin Stana, liderul grupului USR a anunţat iniţial că grupul cu pricina nu va vota proiectul care viza încheierea cu SC Recons SA, o societate a Primăriei, un acord-cadru pentru furnizarea de mobilier în vederea dotării centrelor de vaccinare. Potrivit lui Stana, în momentul de faţă există tendinţa ca activitatea de vaccinare să se munte dinspre centrele de vaccinare clasice înspre cele mobile, astfel încât nu se mai impune cumpărarea de mobilier. Viceprimarul Lazăr Faur i-a explicat însă că investiţia este cât se poate de necesară, având că vedere că mobilierul folosit până acum a fost împrumutat de la diferite instituţii şi a trebuit dat înapoi. „Banii necesari vin de la Ministerul Sănătăţii, prin DSP”, a ţinut să precizeze viceprimarul. Astfel, Stana a anunţat că şi USR va vota atunci pentru, deşi proiectul era votat de câteva minute.
Amendamente pentru Dacia
Un alt proiect care a provocat discuţii a fost cel cu privire la darea în administrare către Centrul Municipal de Cultură a Cinematografului Dacia. Asta, în condiţiile în care CMCA va avea obligaţia să organizeze acolo proiecţii cinematografice, iar în momentul de faţă imobilul este folosit de Biserica Ekklesia. De menţionat că biserica este organizată sub forma unei entităţi de interes public, astfel încât va putea obţine dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu titlu gratuit. „Conform legii, toate cinematografele sunt gestionate de centrele municipale de cultură. Urmează ca situaţia bisericii să fie reglementată în următoarea şedinţă de consiliu. Conform legii, instituţiile de utilitate publică pot solicita atribuirea unor spaţii cu titlul gratuit. Destinaţia imobilului va fi 100% cea de cinematograf, dar este posibil să fie închiriat sau să fie dat în folosinţă cu titlu gratuit unor instituţii de utilitate publică”, a spus unul dintre reprezentanţii Primăriei. În aceste condiţii, consilierea USR Daniela Sabău a avut două amendamente, astfel încât spaţiul să poată fi închiriat şi să existe o corespondenţă între drepturile şi obligaţiile CMCA. Având în vedere că forma iniţială a amendamentelor nu a fost cea mai lămuritoare, acestea au fost formulate pe loc de secretarul Lilioara Stepănescu şi votate apoi în unanimitate, la fel ca întregul proiect.
La final, social-democratul Ilie Cheşa a solicitat lămuriri din partea executivului cu privire la proiectul privind aprobarea proiectului tehnic „Alimentare cu energie electrică la stadionul UTA” și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Racordare la Sistemul Energetic Național (SEN) a stadionului UTA, situat în Arad, str. Frații. Neumann nr. 2”. Răspunsul nu a întârziat, reprezentaţii Primăriei susţinând că realizarea investiţiei va duce la creşterea puterii instalate care să acopere toţi consumatorii din incinta stadionului.