Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Conţine o substanţă care pune în pericol sănătatea

La iniţiativa socialiştilor şi verzilor din Parlamentul European, shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Aceeaşi soartă o va avea şi kebabul, dacă solicitările celor două grupuri politice vor fi adoptate.

Shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Conţine o substanţă care pune în pericol sănătatea
Comentează 0

În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma şi kebab, potrivit unei statistici invocate de cotidianul german Bild, iar  România este printre ţările în care cele două preparate se bucură de mare succes. Toate acestea ar putea deveni istorie, însă, scrie Libertatea.

O măsură pe care doresc să o impună socialiştii şi verzii din Comisia pentru Mediu a Parlamentului European ar putea duce la dispariţia shaormei şi a kebabului de pe piaţă. De ce? Pentru că reprezentanţii celor două grupuri politice vor să interzică folosirea fosfatului în conservarea cărnii folosite pentru cele două produse.

Fosfatul “leagă” apa şi diferitele componente ale cărnii; în absenţa lui, carnea pusă la fript, pe obişnuitul rotisor vertical existent în orice shaormărie, s-ar usca şi ar cădea. Problema este că fosfatul poate cauza serioase probleme de sănătate, inima şi sistemul circulator fiind cele mai expuse.

Potrivit legislaţiei europene în vigoare, folosirea fosfatului în procesul de conservare al cărnii este acceptată doar în cazul produselor proaspete, care nu au fost congelate. Jurnaliştii germani susţin însă că aproape toată carnea folosită în Uniunea Europeană pentru  shaorma şi kebab este livrată îngheţată şi impregnată cu fosfat.

Dacă propunerea va fi adoptată de Parlamentul European, ea va reprezenta sentinţa de condamnare la moarte a acestei activităţi în întreaga Uniunea Europeană”, a declarat pentru Bild Kenan Koyuncu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Shaorma, Kebab şi alte Produse Rotisate din Germania.

Creştin-democrata Renate Sommer, expert în domeniul sănătăţii în Parlamentul European, îi acuză pe socialişti şi pe verzi că provoacă panică cu iniţiativa lor, susţinând că situaţia nu este deloc gravă: “Prin consumul de shaorma şi kebab, un cetăţean al Uniunii Europene ingerează într-un an atât fosfat cât ar ingera dacă ar consuma 1,5 litri de Coca-Cola”, a declarat Sommer. 


Scrie un comentariu

trimite