Seara colindelor la Buteni
Buteniul a fost și în trecut un nucleu bine definit al cântecului și al portului popular din frumoasa vale a Crișului Alb, dar a fost mai ales un pol al cântecului religios, fiind renumit prin corul bisericilor ortodoxe și baptiste, pentru că de fapt și baptismul în județul Arad s-a ridicat tot din Buteni, răspândindu-se pe Valea Crișului Alb și apoi mai departe.
Buteniul încet, dar sigur, va redeveni ceea ce a fost acum cîteva zeci de ani pe plan religios și cultural, pentru că există oameni cu suflet care doresc ca această comună să reînvie din punct de vedere cultural , oameni care dau o direcție bună tinerelor vlăstare, îndreptându-le atenția spre frumos, spre onest și mai ales spre Dumnezeu. Numai cine nu a fost duminică seara (23.12.2018) la Buteni nu poate înțelege cât de frumos a fost programul de colinde organizat de Primăria Buteni, în colaborare cu biserica ortodoxă, școala gimnazială, dar mai ales cu un om deosebit , care a reușit să scoată tot ce este mai bun din copiii comunei: domnul Dan Miculiț, coordonatorul și dirijorul corului de copii ,,Crescendo,,. Pe dânsul l-am văzut pentru prima dată la Sărbătoarea Centenarului, tot pe scena de la Buteni, alături de corul și orchestra copiilor, care au susținut un foarte frumos program și trebuie să recunosc, mi-a făcut inima să tresalte de bucurie.
Ce poate fi mai frumos decât să vezi o scenă plină de copii, de suflețele curate și sincere care cântă din toată inima lor. Sunt lucruri care, văzându-le mereu pe scene, te fac să iubești acești copilași, iar eu îi iubesc, nu pot să nu fiu prieten cu mulți dintre ei, pentru că fiecare dintre aceste făpturi minunate este un univers, ei nu știu să fie prefăcuți, iar atunci când sunt îndrumați spre lucruri frumoase ne uimesc prin ceea ce sunt și pot să facă. Nu ei sunt vinovați pentru faptul că generația din ziua de astăzi este așa, pentru că asta li s-a oferit și asta știu, asta le-a dat un sistem ocult, fiind direcționați spre nimicuri pentru a putea fi stăpâniți ușor. Dați-le copiilor o direcție bună în viață și veți vedea ce lucruri frumoase pot să facă. Iată că primarul Mircea Braiți, inițiatorul acestui proiect, împreună cu domnul Miculiț a reușit la nivelul comunei să facă ceva extraordinar de frumos cu acești copii, însă pentru acest lucru trebuie pus mult suflet, trebuie răbdare și trebuie înțelepciune, dar mai ales trebuie multă dragoste. Dați-le dragoste și atenție și veți fi uimiți cât de nemaipomeniți pot să fie, câtă dragoste și afecțiune pot da înapoi părinților și celor din jurul lor. Am mai întâlnit un singur exemplu în județul Arad și mă bucur foarte mult că am avut ocazia să-i cunosc într-o dplasare la un festival sîrbesc în județul Timiș la Petrova Selo.
Este vorba despre ansamblul de dansuri Sârbești ,,KUD SLOGA” din Felnac, un ansamblu format numai din copii, însă niște copii minunați care mi-au rămas la suflet. Am rămas de asemenea impresionat de instructorul lor, de Tomislav Nichici un om deosebit, care iubește copiii, dar mai impresionat am rămas de faptul că fiecare copil îl iubește la rândul său pe Tomislav, fiind pentru ei ca un părinte. ,,Tomiță,, lucrează în cadrul școlii din Felnac la întreținere, iar copiii din ansamblu sunt atât de legați sufletește de el, încât înainte de a pleca de la școală spre casă trec pe la el pe la atelier să îl salute, îmbrățișîndu-l și asta zi de zi. Iată că și la Buteni, domnul Miculiț, un om deosebit, a reușit să facă lucruri extraordinar de frumoase cu acești copii, iar seara de duminică va rămâne cu siguranță un moment înălțător în sufletul fiecăruia dintre cei prezenți în sală și o amintire plăcută în suflețelul acestor copii.
Cel puțin pentru mine a fost cea mai frumoasă seară de colinde la care am avut ocazia să particip în județul Arad și au fost destule anul acesta. Toate au fost frumoase, însă faptul că aceste făpturi minunate, îmbrăcate în frumoasele straie populare de pe Valea Crișului au colindat atât de frumos mi-a umplut sufletul de bucurie. De altfel, tot programul de colinde a fost minunat, atât colindele corului ortodox din Buteni, cât și a invitaților speciali,precum doamna Nicoleta Brola cîntăreață de operă cu rădăcini la Buteni , Aslău Emanuela și Bogdan Beniamin sau Sorina Lupșa care face parte din grupul folcloric Sânzienele , Ciprian Dinga și Felix Bejan , cu toții au contribuit la reușita serii.
O surpriză plăcută pe scenă a fost și Lioara Boșcu, care a venit împreună cu tatăl dânsei tocmai de la Zăbrani. Lioara este legată sufletește de Buteni pentru că mama sa este din localitate, iar o parte din copilăria și-a petrecut-o la Buteni.Prezentatorul evenimentului, doamna Voichița Suba, a fost de asemenea minunată ca de fiecare dată, fără să mai vorbim de faptul că la sfârșitul programului pe scenă au colindat trei Voichițe nu una, adică doamna Voichița și cele două fice ale dânsei, toate îmbrăcate la fel, în frumosul port popular din zonă. Au fost o prezență extraordinar de frumoasă pe scenă și o surpriză plăcută pentru toată lumea , iar aplauzele au venit instantaneu.
De altfel, nici nu aș putea vedea pe altcineva să prezinte mai frumos zona Crișului Alb așa cum o face Voichița Suba, care a cresut pe acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu sau Ioana Luguzan, crescută și ea dincolo de dealurile de la Văsoaia, tocmai la Tauț. Atât Voichița, cât și Ioana inspiră eleganță și finețe atunci când prezintă sau cântă pe scenă, dar mai ales știu să pătrundă în sufletul oamenilor, înțelegându-i, ridicându-se dintre ei , și simțind cu ei. Nu trebuie uitată nici Cosmina Brădean, o tânără care este tot mai prezentă pe scenă, ducând cu ea cântecul și portul popular de la Chisindia. Un lucru foarte frumos din partea primarului Mircea Braiți este faptul că ține să promoveze copiii comunei. Astfel, împreună cu școala din comună și cu domnul Miculiț, antrenează copiii în acțiuni culturale, religioase sau tradiționale, care le dau acestora o direcție bună în viață. Doar așa se vor descoperi talente de nebănuit între tinerii comunei, pentru că adevăratele valori umane au plecat întotdeauna de la sate. Dumnezeu să vă ajute !
(P.S. - Am scris acest articol nu din sarcini de serviciu ci din dragoste pentru acești copii minunați, pentru că ei merită să aibă o amintire din seara colindului, să rămână o amintire vie pentru generațiile următoare.)