Scriitorul Octavian Soviany în vizită la Arad
Aradul a fost recent gazda unui eveniment cultural de mare calitate, avându-l ca invitat pe Octavian Soviany, considerat unul dintre cei mai mari și apreciați scriitori români contemporani. Acesta se află într-un turneu de promovare al celei mai recente cărți ale sale, Casa din Strada Sirenelor.
Evenimentul a avut loc într-un cadru restrâns, la Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, unde s-au adunat cititori de seamă pentru a-l putea asculta pe scriitor. Moderatoarea serii a fost scriitoarea arădeană Anca Giura care l-a avut ca invitat și pe editorul cărții, scriitorul Andrei Ruse.
Cei prezenți au putut asculta istorisiri de ale lui Soviany, care a împărtășit cum a prins viață acest roman. Întrebat care este secretul abundenței de lucrări, acesta a dat un răspuns ce i-a făcut pe mulți să surâdă: “Dacă simt nevoia să scriu, scriu, iar când nu simt nevoia să scriu, nu scriu.”. Superstițiile au făcut și ele deliciul publicului, scriitorul fiind un pasionat în acest domeniu, lucru pe care l-a folosit în recenta lui carte.
După succesul obținut cu romanele „Viața lui Kostas Venetis” sau „Moartea lui Siegfried”, Octavian Soviany revine cu un proiect în care misterul și povestirile stranii trimit cititorul într-un tărâm al supranaturalului și al unor întâmplări aproape mistice, într-un stil demn de cel al scriitorilor clasici ai literaturii universale.
Într-o seară de Sfântul Andrei, profesorul Faustin invită la o masă îmbelșugată în casa sa veche de pe Strada Sirenelor doisprezece cunoscuți. Firi contrastante, indivizi cu preocupări total diferite, aceștia încep să-și depene amintiri inexplicabile din trecutul lor, pornind de la articolul din presă al unuia dintre invitați, care aborda decizia Bisericii Ortodoxe de a refuza înmormântarea creștinească pentru cei ce aleg să fie incinerați. Urmează o noapte înțesată de istorisiri care îți dau fiori, pline de esoterism sau spiritism, la limita dintre mister și horror, vieți anterioare, prezențe spectrale, sindromul Lazăr și alte întâmplări ieșite din comun, în care ceva cu toul neașteptat se petrece cu unul dintre personaje, punând sub semnul întrebării întregul scop al serii, aparent obișnuite.
Editura Sens, editură arădeană, colaborează cu scriitorul brașovean, împreună cu care au scos o carte pe care scriitorul a tradus-o,carte numită Metamorfoza Burghezului.
Poet, dramaturg, critic adeseori, deși urăște această titulatură, dar mai ales un prozator de excepție, a publicat până acum peste 15 volume de poezie (printre care: „Ucenicia bătrânului alchimist”, debutul său din 1983, „Cartea lui Benedict”, „Alte poeme de modă veche”, „Scrisori din Arcadia”, „Dilecta”, „Pulberea, praful și revoluția”, „Dicționarul de rime”, „Călcâiul lui Magellan”, „Apocalipsul suav” sau „Ariete pentru dublu flaut”, în tandem cu Şerban Foarță), cinci romane, incluzându-l „Casa din Strada Sirenelor” („Moartea lui Siegfried”, „Textele de la Monte Negro”, „Năluca”, dar cel mai remarcat, fără îndoială, este bestseller-ul din 2010, „Viața lui Kostas Venetis”, care recent a fost tradus în Bulgaria și în Spania), teatru, critică și istorie literară („Textualism, postmodernism, apocaliptic” sau „Cinci decenii de experimentalism”), a tradus autori ca Baudelaire, unul dintre poeții săi preferați, sau Alexandre Dumas, și a publicat de-a lungul timpului, aproape în toate revistele de literatură și de cultură din țară, mii de articole despre cărți.
Pe lângă nenumărate premii acordate în impresionanta sa activitate, a fost decorat și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României.
Ioana Puraveț,
studentă anul III Facultatea de Litere