Sărbătoarea de la Buteni, un eveniment folcloric de excepție
Buteniul a fost din nou în sărbătoare, o sărbătoare a oamenilor din comună care a dat prilej tuturor butincenilor să asculte muzică bună, de calitate, pentru că aici dintotdeauna s-a cântat frumos.
Buteniul a fost una dintre cele mai dezvoltate comune din trecut, având cel mai renumit cor bisericesc de pe toată Valea Crișului Alb și tot aici era și vamă pe timpul Imperiului Austro-Ungar, Buteniul find considerat atunci un târg.
Așa ca în fiecare an, primăria și-a dat tot concursul pentru a organiza cât mai frumos „Sărbătoarea de la Buteni” însă de data aceasta primarul comunei, domnul Mircea Braiți, a reușit să aducă pe scena artiști de renume printre care Felicia Stoian de la TVR-Timișoara, cea care alături de Tiberiu Ceia are o frumoasă emisiune TV folclorică, apoi pe Ovidiu Homorodean, Ioana Luguzan Roxin, Voichița Suba ș.a.
Deși o ploaie torențială venită parcă din senin a devansat puțin programul, primarul Mircea Braiți a folosit varianta II a locației, astfel că totul s-a mutat din parc, unde era amenajată scena, în Căminul Cultural din localitate aflat în vecinătate.
Programul folcloric a debutat cu ansamblul de dansuri „Pădureanca” din Chisindia, fiind prezentat de doamna Voichița Suba. După o scurtă cuvântare de bun venit a domnului primar Mircea Braiți, pe scenă a fost invitat și domnul Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, care este mereu alături de comuna Buteni sprijinind primăria Buteni ori de câte ori este nevoie, iar pe viitor , cetățenii comunei au primit asigurări că Buteniul va beneficia de tot sprijinul CJA.
Programul folcloric a continuat cu ansamblul de dansuri „Druscelile din Bârsa”, solistă vocală fiind Mădălina Matcău. Orchestrația muzicală a fost asigurată de Orchestra „Frații Șandru” cei care sunt binecunoscuți ca una dintre cele mai bune orchestre din zonă. O serie de interpreți de muzică populară au evoluat pe scenă atât din Bihor, Banat, Sibiu și Arad, printre care prima dată aș vrea să amintesc de Sorina Lupșa, o fiică a comunei Buteni, Maria Fărcaș tot o fiică a satului Buteni, Lioara Boșcu care și-a petrecut o parte din copilărie la bunici în Buteni de care este legată sufletește, apoi Diana Mihuț, Felicia Costa din Banat (TM), Florin Șandru, Ioana Luguzan – Roxin, interpretând câteva piese de excepție printre care frumoasa piesă „Mărie, Mărie..”.
Ori de câte ori Ioana Luguzan interpretează această piesă, o face „îngerește” și nimeni nu îi va putea măcar egala vreodată acea voce parcă coborâtă din cer, o voce superbă așa cum spunea cineva. De altfel Ioana Luguzan a fost și prezentator în Emisiunea TV – „Hora Mare” alături de Ioan Vodiceanu, astăzi primarul comunei Săvârșin. O altă piesă foarte frumoasă interpretată împreună cu doamna Voichița Suba a fost sarea și piperul serii. Voichița Suba este foarte cunoscută publicului atât ca interpret de muzică populară autentică de pe Valea Crișului Alb, dar și ca prezentator la evenimente folclorice. Voichy, așa cum o alintăm noi, prietenii, este „sufletul Văii Crișului Alb”, este omul care transmite sufletește și trăiește fiecare cântec interpretat , atât din zona Chisindiei cât și din zona Monesei.
Piesa „În pădure la Moneasa” este una dintre cele mai frumoase cântece din zona Crișului Alb interpretată de Voichița, cu mult drag , retrăind parcă fiecare moment acolo pe valea Monesei. Ovidiu Homorodean a interpretat câteva piese frumoase din zona Mărginimii Sibiului, însă și câteva piese patriotice pentru că ne aflăm în anul centenar , iar ardelenii se știe că sînt patrioți adevărați.
Felicia Stoian a venit la Buteni cu o surpriză, cu sora ei Maria Coman , tot un interpret de muzică populară din Banat, apoi domnul Cornel Borza din Bihor a fost cel care a întreținut atmosfera prin frumoasele cântece din zona Bihorului, iar pălăria dânsului a făcut istorie pe scenele județului Arad , fiind mereu aruncată cît colo pe jos , fie pusă de dînsul pe capul unui primar , așa cum o făcea în trecut de fiecare dată la Tauț , cu domnul primar Gheorghe Pleș(nu este greșeală). Prezenți la eveniment au fost și cîțiva primari , respectiv domnul primar Ionel Pașca de la Chisindia , domnul primar Avram Ciev de la Bârsa , domnul primar Nicușor Vesa de la Brazii și domnul primar Florin Farcașiu de la Tîrnova.
Seara s-a încheiat alături de orchestra „Frații Șandru” și de superbele artificii care au luminat cerul deasupra Buteniului în milioane de steluțe colorate vestind tuturor că la Buteni a fost un eveniment frumos și reușit.
Dincolo de bucuria de a avea parte de un spectacol de excepție cu interpreți de valoare pentru locuitorii comunei Buteni, domnul primar Mircea Braiți doreste să mulțumească angajaților din primărie, domnului viceprimar Ruja Ioan, Consiliului Județean Arad și tuturor celor care au fost alături de primărie la organizarea acestei frumoase manifestări, mulțumind și tuturor celor care au găsit de cuviință să participe la acest eveniment cultural din viața comunității.
„Alături de proiectele pe care le derulăm și altele care vor mai veni în curând pentru modernizarea comunei noastre, dorim să mai organizăm și astfel de evenimente care țin de cultura și tradiția noastră, astfel ca locuitorii comunei să se poată bucura și de zile frumoase de sărbătoare alături de cei dragi, de concetățenii comunei, iar cei plecați departe de satul natal să se întoarcă întotdeauna cu drag acasă la Buteni”, a menționat primarul Mircea Braiți.