Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

#SANATATEALAZI - „ALCOOLISMUL” SAU DEPENDENȚA DE ALCOOL

La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sunt mari consumatori de alcool, iar 23 de milioane sunt dependenți de alcool (bărbații fiind de 3 ori mai mari consumatori de alcool). Consumul zilnic crește odată cu vârsta și atinge valori de 15 % la populația peste 65 de ani. Ultimele două decenii au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor, dar în estul și sud-estul Europei, consumul de alcool s-a menținut la un nivel constant.

#SANATATEALAZI - „ALCOOLISMUL” SAU DEPENDENȚA DE ALCOOL
Comentează 0

Despre dependența de alcool, cauze și efecte, am stat de vorbă cu doamna Șef lucrări, Dr. Ligia Piroș – medic primar psihiatru și doamna Șef lucrări Dr. Mariana Mariș - medic primar psihiatru. Doamnele doctor predau studenților Facultății de Medicină din cadrul U.V.V.G si sunt coordonatoare de rezidențiat în psihiatrie la Secția Clinică de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean Arad, condusă de Doamna Dr. Mariana Mariș.

Ce este alcoolismul ?

Termenul de “alcoolism” în limbajul uzual este utilizat pentru orice consum de alcool care duce la probleme semnificative de sănătate mintală sau fizică. Încă din 1979, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descurajat utilizarea termenului din cauza semnificației sale inexacte, preferând termenul de dependență de alcool, care este o entitate de diagnostic medical recunoscută. Cauza acestei dependențe, alcoolul, este adesea tratat ca un produs obișnuit, dar acest punct de vedere ar trebui contestat. De fapt, alcoolul este o substanță toxică și psihoactivă, cu proprietăți producătoare de dependență. Din păcate sunt puțin popularizate efectele nocive ale consumului de alcool asupra sănătății, societății și economiei.

Consumul episodic excesiv de alcool este definit ca fiind consumarea a șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie pentru adulți și a cinci sau mai multe băuturi alcoolice pentru minori. Conform INSP, în medie peste o treime dintre adulții din România au declarat că consumă episodic alcool în exces cel puțin o dată pe lună, ceea ce reprezintă una dintre cele mai ridicate rate din UE (35% comparativ cu 19% în medie în UE). Aproape 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-16 ani din România au declarat în 2019 cel puțin un episod de consum excesiv de alcool în cursul lunii precedente, un procent similar cu media UE.

Care sunt cauzele care duc la dependența de alcool?

Mediul și genetica sunt doi factori în riscul de dezvoltare a alcoolismului, cu aproximativ jumătate din riscul atribuit fiecăruia. Stresul și tulburările asociate, inclusiv anxietatea, sunt factori cheie în dezvoltarea alcoolismului, deoarece consumul de alcool poate reduce temporar starea emoțională neplăcută. O persoană cu un părinte sau un frate cu dependență de consum de alcool este de trei până la patru ori mai probabil să dezvolte o tulburare de consum de alcool. Factorii de mediu includ influențe sociale, culturale și comportamentale. Nivelurile ridicate de stres și anxietate, precum și costul ieftin al alcoolului și accesibilitatea ușoară, cresc riscul. Oamenii pot continua să bea chiar și pentru a preveni sau a îmbunătăți simptomele de sevraj, în cazul în care încearcă să reducă sau să întrerupă consumul fără a consulta un medic (psihiatru).

Cum recunoaștem când cineva are o problemă cu alcoolul?

Dependența de alcool se caracterizează printr-un ansamblu de fenomene care se dezvoltă după consum repetat/cronic de alcool și care include, tipic, dorință puternică de a-l consuma, dificultăți în controlarea folosirii lui, persistența utilizării lui în ciuda consecințelor nocive, fiind acordată o mai mare prioritate folosirii alcoolului decât altor activități și obligații; toleranță crescută la consum și uneori o stare fizică de sevraj la întreruperea consumului.

Care sunt efectele pe termen lung ale consumului excesiv de alcool?

Consumul excesiv de alcool poate afecta toate sistemele de organe, dar afectează în special creierul, inima, ficatul, pancreasul și sistemul imunitar. Alcoolul este puternic asociat cu cel puțin șapte tipuri de cancere (cavitatea orală, orofaringe, laringe, esofag, ficat, colorectal, sân, la femei). Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la sindromul alcoolic fetal. La persoanele cu abuz prelungit și sever de alcool, se poate ajunge până la tulburări cognitive permanente și demență. Per total, datele sugerează reducerea cu aproximativ zece ani a speranței de viață a unei persoane cu dependență de alcool netratată.

Cum putem preveni dependența de alcool?

Prevenirea alcoolismului poate fi încercată prin reducerea experienței stresului și anxietății la indivizi. Totodată, informarea tinerilor și adulților cu privire la efectele excesului de consum de alcool poate preveni instalarea dependenței. La nivelul societății, prevenirea poate fi încercată prin reglementarea și limitarea vânzării de alcool (în special minorilor), taxarea alcoolului pentru a crește costul acestuia și furnizarea de educație și de tratament accesibil.

Cum se tratează dependența de alcool?

Din statisticile existente în acest moment, nouă din zece persoane dependente de alcool nu se adresează medicului pentru tratament.

Tratamentul alcoolismului are mai multe forme și etape. Din cauza problemelor medicale care pot apărea în timpul întreruperii consumului (așa numitul sevraj), renunțarea la alcool trebuie suprevegheată cu atenție. Tratamentul medicamentos prescris de un medic psihiatru, care ajută la reducerea complicațiilor pe perioada dezintoxificării, se poate administra în cazurile ușoare la domiciliu în prezența unui mediu familial suportiv sau într-un centru specializat. Prezența bolilor psihice sau fizice, cât și a altor dependențe pot complica tratamentul pe termen scurt și lung. După faza de dezintoxicare, se utilizează diferite forme tratament psihologic și medicamentos pentru a susținerea abstinenței de alcoool a persoanei. Suportul psihologic în terapie individuală sau de grup, respectiv grupurile de sprijin (ex. Alcoolicii Anonimi) sunt esențiale în recuperarea de lungă durată a individului.

 REȚINEȚI ! Consumul de alcool în regiunea europeană a OMS este mai mare decât în orice altă zonă din lume. Alcoolul nu numai că este reglementat necorespunzător, dar este adesea încurajat și de presiunea societății și de intruziunea dăunătoare a industriei alcoolului în lumea digitală.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite