Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salariul minim şi timpul parţial de muncă - un refugiu pentru patronii care doresc să-şi reducă cheltuielile; câţi ANGAJAŢI din Arad sunt puşi într-o astfel de situaţie

Salariul minim, dar şi reducerea în acte a timpului de lucru sunt folosite de mulţi angajatori ca mijloace pentru a-şi mai reduce din cheltuielile cu care sunt împovăraţi de stat. Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, declara săptămâna aceasta că numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, în momentul de faţă 1,6 milioane de români fiind plătiţi oficial cu salariul minim.

Salariul minim şi timpul parţial de muncă - un refugiu pentru patronii care doresc să-şi reducă cheltuielile; câţi ANGAJAŢI din Arad sunt puşi într-o astfel de situaţie
Comentează 5

„Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a declarat ministrul Muncii, la Realitatea Plus, conform g4media.ro.

Raluca Turcan mai susţinea că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc în realitate acest venit, catalogând drept „negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”.

Intraţi AICI pentru detalii.

Peste 20.000 de contracte cu timp parţial

Având în vedere această stare de fapt, am dorit să aflăm cum se prezintă situaţia la nivelul judeţului Arad. Conform datelor furnizate de Insectoratul Teritorial de Muncă (ITM), numărul total de contracte de muncă active la nivelul județului Arad este de 139.474, în municipiul Arad fiind înregistrate un număr de 87.108. O bună parte dintre acestea sunt cu timp parţial de muncă, adică cu două, patru ore... La nivelul întregului judeţ vorbim de nu mai puţin de 20.549 de contracte, iar  în municipiul Arad, 12.589.

De meniţionat că în primele cinci luni ale anului, mai precis în perioada 1 ianuarie - 19 mai,  la nivelul județului Arad au fost înregistrate 22.815 contracte de muncă noi, la data de referință fiind active 17.059, dintre acestea 2.918 cu normă de timp parțial; în municipiul Arad în același interval, au fost înregistrate 13.708 contracte de muncă noi, în momentul de faţă fiind active 10.314, dintre acestea 1.739 cu normă de timp parțial.

Salariul minim în municipiu şi judeţ

Dacă aruncăm o privire asupra contractelor de muncă cu normă întregă înregistrate anul acesta, dar al căror beneficiari sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie, putem observa la nivelul judeului un număr de 5.248 contracte de muncă – valoare salariu minim 2300 lei; 253 contracte de muncă – valoare salariu minim 2.350 lei şi 1.353 contracte de muncă – valoare salariu minim 3000 lei. Asta, în condiţiile în care conform legii la nivelul economiei există trei tipuri de salariu minim.

În aceaşi perioadă, în municipiul Arad au fost înregistrate 3.050 contracte de muncă – valoare salariu minim 2.300 lei; 132 contracte de muncă – valoare salariu minim 2.350 lei şi 740 contracte de muncă – valoare salariu minim 3.000 lei.

Ce spun reprezentanţii ITM

Potrivit conducerii ITM Arad, în urma controalelor făcute au fost depistate cazuri cu privire la neresectarea purevederilor legale cu privire la garantarea salariului minim, dar şi angajaţi care munceau în afara orelor de program.

„În cadrul acțiunilor de control, inspectorii de muncă verifică respectarea de către angajatori a dispozițiilor legale privind garantarea în plată a salariului minim pe economie, inclusiv în domeniul construcțiilor unde salariul minim garantat în plată este de 3.000 de lei. Precizăm că au fost depistate cazuri în care nu s-au respectat prevederile legale incidente, astfel că au fost aplicate sancțiuni (amenzi de la 300 la 2000 de lei) precum și măsuri de intrare în legalitate.

De asemenea, au fost constatate situații în care angajații prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în contractele individuale de muncă cu timp partial, fiind aplicate sancțiuni (amenzi de 10.000 / persoană identificată, dar nu mai mult de 200.000 lei), respectiv muncă prestată în repausul saptamânal, muncă suplimentară, de noapte si/sau în sărbătorile legale însă neevidenţiată.

Și în aceste cazuri s-au aplicat sancțiuni contravenționale și s-au stabilit măsuri de remediere a neconformităților constatate (amenzi în cuantum de 1.500-3.000 lei pentru muncă prestată în repausul săptămânal; 1.500-3.000 lei pentru munca suplimentară / persoană identificată; 5.000-10.000 lei pentru munca prestată în sarbătorile legale; 1.500-3.000 lei pentru munca de noapte”, susţine Ecaterina Isac, inspectorul şef al ITM Arad.

Fotografia are rol ilustrativ

Sursa foto: Internet

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite