Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

România, lovită de un CICLON format în Marea Neagră. Ce EFECTE va avea acest fenomen asupra vremii. Cea mai afectată zonă a țării

Meteorologii nu ne dau vești bune deloc. Vremea continuă să fie instabilă. În plus de asta, țara noastră va fi lovită de un ciclon format în Marea Neagră. Roxana Bojariu, expert climatolog, a vorbit despre acest fenomen extrem de rar într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

România, lovită de un CICLON format în Marea Neagră. Ce EFECTE va avea acest fenomen asupra vremii. Cea mai afectată zonă a țării
Comentează 0

Potrivit specialistului, ciclonul este o masă de aer pe scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută. 

"Fenomenul despre care vorbim - pentru că are sursa de alimentare vaporii de apă din Marea Neagr - va lovi mai ales estul țării. Binenînțeles că întreaga țară poate să aibă influențe. Trebuie urmărite toate actualizările meteo. Astfel de fenomene au o dinamică a lor care este extrem de complexă", a afirmat Roxana Bojariu. 

Expertul climatolog susține că formarea acestui ciclon era prevazută de specialiști, subliniind că un astfel de fenomen nu este ceva ieșit din comun. "Pe fondul unor confugurații scăzute ale presiunii atmosferice a apărut și acest cicoln. Interesant este că s-a format deasupra Mării Negre. Afectată, cum spuneam, va fi zona de est cu influențe în toată țara", a arătat Roxana Bojariu.

Un astfel de fenomen va aduce cu sine ploi abundente, intensificări ale vântului, ceea ce "ne arată severitatea furtunilor care se formează în condiții de presiune atmosferică scăzută". 

Întrebată cum va afecta ciclonul vremea din România, într-o perioadă în care țara noastră se află sub avertizări continuie de tip cod galben sau portocalii de ploi și inundații, expertul a răspuns: "Cicolnul, prin proximitate, influențează vremea. Precipitații abundente, intensificări de vânt. Vremea ploioasă va afecta România".

Cât privește fenomenul de tip tornadă care au tot apărut în diferite zone ale țării, în ultima perioadă, Roxana Bojariu a explicat că, până în prezent, nu putem vorbi, de fapt, despre tornade, ci despre nori pâlnie. Tornadele - spune expertul - sunt atunci când norul pâlnie atinge suprafața pământului și ridică obiectele de la sol, fiind din acest punct de vedere extrem de periculos.

"Avem o intensificare și o creștere a prezenței unor astfel de fenomene extreme. Atât în zonele cu aglomerări urmbane, dar și în alte zone, în aval de râuri mici, unde pe fondul acestor precipitații și al despăduririlor, avem parte de acumulări rapide de apă", a mai spus climatologul.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite