Proiectul de drumuri transfrontaliere al Consiliului Județean Arad, exemplu de bune practici la nivel european
Proiectul de modernizare a drumurilor transfrontaliere județene din Arad, finanțat din fonduri europene, este considerat un exemplu de bune practici la nivelul Confederației Europene a Autorităților Locale. Detaliile proiectului au fost publicate pe pagina de internet a Confederației, considerându-se că în cauză este vorba de mult mai mult decât un proiect de infrastructură – este un exercițiu de coeziune socială pe granița româno-maghiară.
Consiliul Județean Arad a câștigat întregul buget destinat pentru modernizarea de drumuri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VA România-Ungaria: Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab. De asemenea, tot din fonduri europene s-au realizat alte drumuri în proximitatea frontierei: Nădlac-Peregu Mare, Pecica-Turnu și Dorobanți-Macea. În cadrul proiectului, Primăria Curtici a construit centura de ocolire a orașului.
Important de amintit este că pe această rută, la Grăniceri și Variaș funcționează două puncte temporare de trecere a frontierei, care se vor permanentiza în perioada următoare, facilitând și mai mult accesul la locurile de muncă din zona transfrontalieră! Iar prin modernizarea tuturor acestor drumuri, Consiliul Județean Arad a pregătit infrastructura rutieră și pentru momentul în care România va fi primită în zona Schengen.
„Proiectul in valoare de 13,8 milioane de euro a fost finanțat prin Programul Interreg și a constat din modernizarea rețelei de drumuri județene transfrontaliere. El facilitează mobilitatea forței de muncă de pe ambele părți ale graniței înspre zonele industriale din Arad. Așadar, este într-adevăr un proiect de coeziune socială transfrontalieră, cu impact asupra calității vieții comunităților de pe cele două părți ale frontierei”, a declarant președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.