Proiect transfrontalier România – Ungaria
,,A învăța să trăiești împreună cu ceilalți“ redefinește conceptul privind educația cetățeanului din perspectiva politicilor democratice, incluzive și participative. Această componentă se referă la deprinderea de a trăi împreună cu ceilalți, de a integra în spațiul educațional principii precum: toleranța, egalitatea, complementaritatea valorilor, valorizarea specificului spiritual al valorilor locale ataşându-le la valorile generale ale umanităţii, valorificarea cadrului educaţional în spiritul diversităţii, drepturilor omului, egalităţii de şanse, dialogului, promovării identităţii şi cetăţeniei.
Pornind de la aceste premise, școala noastră a fost parte a proiectului transfrontalier româno – maghiar ,,Experiențe didactice nonformale pentru dezvoltarea personală“. Alături de Școala Gimnazială ,,Virgil Iovănaș“ Șofronea, au mai participat Școala Gimnazială ,,Aron Cotruș“ Arad, Școala Gimnazială Groșeni, Școala Gimnazială Nr. 2 Curtici, Școala Gimnazială Fiscut și Școala Generală ,,Szikszai György“ Református Makó din Ungaria, precum și Autoguvernarea de Naționalitate Română din Makó.
Obiectivul acestui proiect a fost organizarea și derularea unor activități extracurriculare și extrașcolare, cu accent pe învățarea activă, nonformală, dar și schimbul de experiență între școlile partenere și stabilirea unor relații de prietenii între elevi.
Prima activitate s-a desfășurat în luna noiembrie la Makó, prilej cu care ni s-a prezentat sistemul educațional din Ungaria, dar și o parte din activitățile școlare și extrașcolare pe care elevii de aici le desfășoară. Din partea școlii noastre au participat elevii Kriszta Zsaklin, Moscalu Andrei și Horvath Cinthia, coordonați de prof. înv. primar Rațiu Diana, prof. înv. primar Băcican Codruța și prof. Petrișor Andreea.
Cea de-a doua activitate s-a desfășurat în data de 15 aprilie la Școala Gimnazială ,,Virgil Iovănaș“ Șofronea și la Școala Gimnazială ,,Aron Cotruș“ Arad.
La activitățile desfășurate la școala noastră au participat zece elevi din școala parteneră din Ungaria însoțiți de d-na director Szigo Etelka, de d-l director adjunct Kelemen Andras, dar și de alte cadre didactice, precum și d-na Birta Iulia, președinte a Autoguvernării de Naționalitate Română din Makó. Oaspeții au participat la două activități interdisciplinare, ambele având o tematică pascală. Echipa de dansuri populare a comunei Șofronea a prezentat un scurt program artistic. D-l director Sfârâilă Remus a prezentat înstituția pe care o conduce și activitățile pe care școala noastră le desfășoară.
Prin acest proiect am urmărit să promovăm educația nonformală ca fiind contextul ideal pentru învățarea activă, datorită implicării fiecărui elev, dar și să desfășurăm activităţi menite să sărbătorească copiii şi afirmarea lor prin limbajul universal al artei și al sportului.
Prof. înv. primar Rațiu Diana